Prof. Univ. Dr. Sándor Kukovics este unul dintre cei mai importanți specialiști internaționali din domeniul zootehniei și coordonator al sectorului ovine/ caprine din Ungaria.
RALF: Care sunt sfaturile dvs. pentru fermierii din domeniul zootehnic în noul context economic?
Sándor Kukovics: Este o situație dificilă deoarece vânzările directe sunt destul de limitate și este greu să ajungi la consumatorul final din cauza piețelor închise. Există puțini deținători de oi și capre care nu sunt afectați de situația actuală. Datorită exploatării limitate a abatoarelor, pentru vânzările de carne este posibilă doar sacrificarea în fermă, dar aceasta este o activitate semi-legală, conform cerințelor autorităților de reglementare. În același timp, vânzările și exporturile de ovine vii au fost, din fericire, posibile în ultimele săptămâni datorită facilităților de transport. Problema este cererea imprevizibilă a pieței tradiționale italiene pentru exporturi, dar, din fericire, a început trecerea la exporturi către piețele alternative, ceea ce i-a ajutat foarte mult pe fermierii de ovine.
Cu toate acestea, vânzările de lapte nu sunt într-o situație favorabilă datorită dispariției bruște a consumatorilor din sectorul HORECA. Vânzarea laptelui de oaie este o problemă mai mică, deoarece procesatorii fac oricum produse cu un termen de valabilitate mai lung. În cazul laptelui de capră, problemele sunt mult mai mari. Doar acei producători care au găsit o soluție de transport și care și-au format o baza de clienți și trimit un pachet direct la domiciliu, au reușit să facă față situației actuale. Din fericire, unele piețe se redeschid și grijile se potolesc oarecum, dar, din păcate, o proporție semnificativă a consumatorilor și-a micșorat bugetul pe astfel de produse.
RALF: Cum arată anul 2020 pentru agricultura din Ungaria?
Sándor Kukovics: Agricultura în general, dar și în prezent este ca o imagine mixtă. Producția de culturi așteaptă ploaia, deoarece deficitele de precipitații pot reduce semnificativ productivitatea. Există puțină umezeală în sol pentru a germina semănăturile de primăvară. Unii agricultorii s-au apropiat de faliment în ultimele luni și nu se știe încă ce le va aduce restul anului. Înghețurile de primăvară au provocat pagube semnificative livezilor, iar lipsa ploii de primăvară este prezentă și aici. Și crescătorii de animale se confruntă cu o serie de probleme. Pe lângă scăderea cererii consumatorilor de carne, pe piețele interne apar produse (carne de porc, carne de pasăre) care au fost supraproduse în alte țări, iar acestea scad prețurile de vânzare. Din fericire, în producția de lapte există o stabilitate relativă a prețurilor, precum și a cererii. Însă pentru toate sectoarele viitorul este îndoielnic din cauza posibilului caracter prelungit al pandemiei actuale.
RALF: Care este mesajul dvs. pentru fermieri în contextul actual?
Sándor Kukovics: În ciuda restricțiilor de ieșire, consumatorii au nevoie de produse agricole și alimentare. Chiar dacă cererea pentru produse de lux scade din cauza restrângerii veniturilor consumatorilor, toată lumea are nevoie de hrană de bază. Restricțiile vor fi ridicate încet, magazinele se vor deschide, iar viața poate începe încet-încet. Acțiunile Uniunii Europene și acțiunile naționale vor reduce problemele apărute. Din fericire, exporturile internaționale de produse alimentare au rămas constante în ciuda epidemiei – în afară de viața dificilă a șoferilor de camioane. Cu toate acestea, atunci când este posibil, trebuie să se creeze rezerve mai mari pentru viitor.
Prof. Univ. Dr. Sándor Kukovics a participat în calitate de Speaker la Forumul Internațional al Marilor Fermieri RALF 2017. Ediția 2020 va avea loc pe 20 noiembrie, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel.
Master Partner RALF 2020 – Corteva. Partener: FMC, CEC Bank. Partener Media Principal: Revista Ferma.
Mai multe detalii aici.
Foto © BORO COMMUNICATION