Raul Mărunțoiu, tânăr fermier, lucrează peste 1400 ha în regiunea Dobrogei, județul Constanța. Pe 21 iulie a participat în calitate de Speaker și Fermier Invitat în cadrul evenimentului “Fermier în Linia Întâi – Xgroup Meetings Agriculture”, parte a celei de-a 5-a ediții RALF – Romanian Agriculture Leadership Forum și a campaniei de comunicare “Fermierii Noștri”.
Vă prezentăm un sumar al intervenției lui Raul Mărunțoiu, fermier din noua generație, din cadrul evenimentului:
„Pentru mine a fi fermier a devenit un stil de viață de mult, de fapt, cred că m-am născut în acest stil de viață având norocul de mă naște și de a crește în mediul rural, într-o familie de fermieri. Pentru mine era un stil de viață încă de mic copil, era o bucurie să merg pe câmp, să merg cu combina, în remorcă, să mă joc în mormanul de porumb. Și când a venit momentul să îmi aleg drumul în viață, bineînțeles că am optat pentru domeniul agricol, deoarece îl consider unul dintre cele mai frumoase, cele mai libere și care îți poate asigura un stil de viață extraordinar de frumos.
Din păcate, pentru astăzi eu aș vrea să vorbesc exclusiv despre altceva și sunt convins că poate deja risc să plictisesc, poate deja s-a discutat prea mult. Eu nu consider că s-a discutat prea mult. Seceta cu care ne confruntăm în acest an este o una catastrofală. Eu am majoritatea terenurilor în comuna Săcele, Istria. Cifrele pe care o să vi le dau sunt cu adevărat catastrofale și reale în același timp. De pe o suprafață de 407 ha înființate în toamnă cu orzoaică am recoltat 102 tone, de o pe suprafață de 356 ha de grâu am recoltat 229 tone, facem o medie la toată cultura de păioase și vedem că am obținut 400 kg la hectar.
Este o situație cu care nimeni nu s-a mai confruntat, nu a mai trecut nimeni prin așa ceva. Am discutat cu fermieri care lucrează de patruzeci și ceva de ani aici pe zonă și mi-au spus în felul următor: Am mai trecut prin secetă, au mai fost episoade, dar treieram 1600-2000 kg de grâu la hectar, făceam trei tone de porumb. Anul acesta noi nu am recoltat absolut nimic. Chiar zilele trecute am fost în inspecție în cultura de porumb care totalizeaza vreo 82 ha la mine anul acesta și vreau să va spun că în afară de 4,2 ha pe care le-am udat din pârâul local, nu din sistemul de irigație pentru că nu mai există din 1996, voi pierde toată cultura de porumb.
Floarea-soarelui este într-o stare critică, mai are doar trei perechi de frunze verzi. Uscarea frunzelor bazale a început înainte de 1 iulie, deja din 25 iunie primele 2-3 perechi de frunze erau uscate, 70 cm talie, calatidiile sunt cât un nasture puțin mai mare. E o situație dramatică și, din păcate, cu toate încercările noastre de a limita efectele acestui eveniment nefericit, nu am reușit să facem absolut nimic. Dacă nu ai apă, indiferent ce faci, nu poți să reușești în agricultură. Noi în ferma noastră, alături de tatăl meu lucrăm pe baze științifice, pe baze agronomice. Noi în anii trecuți cât timp a fost cât de cât bine utilizat mereu o tehnologie corectă. Noi avem cartate peste 60 % din suprafața pe care o lucrăm de circa 1400 ha. În fiecare an am avansat cu cartarea. Anul acesta este un an în care trebuie să stopez acest proiect. În doi ani plănuiam să am toată suprafața cartată. Mi s-au încurcat planurile. Sursele de apă pe care le folosim pentru tratamentele în vegetație sunt analizate de un laborator acreditat, noi respectăm cu strictețe asolamentul. Floarea-soarelui reușim cu succes să o introducem pe sole după 8-9 ani. Niciodată nu lucrăm terenul în primăvară, aceasta este chiar prima lecție pe care mi-a dat-o tatăl meu înainte de urma studiile USAMV București.
Legat de tehnologie, fiind tânăr, bineînțeles că sunt un mare fan al tehnologiilor moderne în fermă și al posibilităților de a lucra precis. Avem soft de gestiune al fermei, avem soft de măsurare, avem console de ghidaj automatizate pe utilajele noastre, avem utilaje de mare performanță. Noi punem mare preț pe capitalul uman pe care îl avem, toți angajații noștri au experiență în lucrări agricole și sunt stabili.
Folosim genetică performantă, noi dintotdeauna pe floarea-soarelui și pe porumb am mizat pe Pioneer-Corteva. Dar având în vedere că în această iarna nu am măturat de pe treapta casei un făraș de zăpadă, având în vedere că pădurile din zonă au fost distruse cu o furie sălbatică în anii 90 și patru luni nu au picat mai mult 2 l/mp de apă în rafală, răzlețe, o dată la două săptămâni, cu toate eforturile noastre nu am reușit să salvăm cultura. Nu este vorba doar despre mine, este vorba despre toți fermierii cu care activez eu pe zonă. Toți suntem într-o situație ingrată, avem mari probleme.
Din păcate, atunci când ești sărac cam toată lumea își ia mâinile de pe tine. Am încercat să apelăm la credite bancare de la partenerii noștri cu care lucram de mulți ani și am fost refuzați pe motiv că riscul este prea mare. Când era bine toată lumea venea cu oferte, cu pachete personalizate, cu dobânzi avantajoase. Asta ne-a forțat să ne regândim total strategia în fermă și mă refer aici, mai ales la management. Noi nu ne descurajăm, nu abandonăm, nu ne plângem, așa cum ne acuză foarte mulți. Nu, noi nu ne plângem. Eu încă de la începutul acestui an mi-am prezentat situația deschis, obiectiv, fără a arunca vina pe cineva anume. Într-adevăr, se pot găsi vinovați dacă vrem să facem lucrul acesta și printre fermieri și printre conducători. Nu este nimeni sfânt și răul e întotdeauna în altă ogradă.
Pentru noi nici anul trecut nu a fost unul propice și am obținut recolte la jumătate sau chiar la o treime față de anii normali, deci noi deja am pornit cu un handicap încă de anul trecut. Anul acesta am început să acumulăm datorii care au ajuns la sume considerabile. A venit această secetă, nu am recoltat nimic. Bineînțeles că sunt momente dramatice, uneori te gândești ce faci mai departe, iar câteodată nu poți să dormi noaptea. Dar cu optimism, cu calm, cu gândire la rece și poate și cu puțină nebunie noi o să mergem mai departe și vom face absolut tot ce ne stă în putință să ne redresăm și să ne continuăm activitatea. Asta înseamnă a fi fermier în linia întâi, a avea o responsabilitate față de consumatorul român, față de oamenii cu care lucrezi, față de cei care ți-au încredințat terenurile în administrare și față de România.”
“Fermier în Linia Întâi” este un proiect al comunității marilor fermieri RALF, organizat de BORO Communication, în parteneriat cu Corteva Agriscience România și Revista Ferma.
Foto © Raul Mărunțoiu