Cezar Musteață este “Fermier în Linia Întâi” în județul Iași, unde administrează peste 750 de hectare. Pe 21 iulie a participat în calitate de Speaker și Fermier Invitat în cadrul evenimentului “Fermier în Linia Întâi – Xgroup Meetings Agriculture”, parte a celei de-a 5-a ediții RALF – Romanian Agriculture Leadership Forum și a campaniei de comunicare “Fermierii Noștri”.
Vă prezentăm un sumar al intervenției lui Cezar Musteață, fermier din noua generație, din cadrul evenimentului:
„Eu sunt într-o zonă mai favorabilă, avem păduri și un microclimat mai bun. Culturile de toamnă sunt bune. Problema mare este pe culturile de primăvară, unde am avut ceva precipitații, dar neuniforme. Sunt zone unde totul este bine și zone unde porumbul mai are puțin și moare.
Eu chiar am sperat că prin intermediul evenimentelor din primăvara aceasta se va ajunge la o concluzie pentru că Uniunea Europeană nu stă foarte bine pe independență agro-alimentară. Zilele acestea am citit că taxa de 10 dolari pe tona de porumb din import a fost scoasă. De asemenea, 33 mii de oameni au murit din cauza alimentelor de proastă calitate. Tot ceea ce mâncăm noi din magazine este făcut din proteine, cu soia modificată genetic provenită din import. În viitor se vorbește ca toată sămânța de porumb să fie importată din Ucraina ca să moară și micii noștri fermieri care făceau sămânța de porumb și aveau „o brumă” de profit.
Referitor la tehnologii inteligente, cred că totul este o glumă. La 500-700 ha nu ai nici o șansă să amortizezi investițiile. Este vorba despre investiții de sute de mii de euro dacă vorbim despre semănat variabil, fertilizat variabil, să ai tot lanțul, stație meteo, cropio, să vezi nevoia de azot, să prevezi, să faci analiza țesuturilor. Deci sunt basme. Este important să existe procesare, dar aceasta se face cu foarte mulți bani.
Noi, fermierii, avem nevoie de bani pe termen lung, nu pe 5 ani, ci pe 10-20 ani. Vrem să avem sate vibrante, vrem să avem cât mai mulți angajați în domeniu. Sigur că facem toate acestea, dar să fie subvenționată forța de muncă, cum este de exemplu domeniul construcțiilor. Or astea se bat cap în cap pentru că dacă vorbim despre agricultură inteligentă, asta înseamnă mai puțini oameni, care oricum în mare parte sunt plecați în Occident.
Dezvoltarea satului românesc este posibila doar prin procesare. Vânzarea de produse locale este o problema. 80% din magazine nu sunt ale noastre și nu vor să valorifice aceste produse, iar cele valorificate sunt cu niște contracte înrobitoare pentru producătorul român. De asemenea, produsele naturale nu sunt încurajate, mâncam brânza din ulei de palmier fără să știm. Când vor fi susținute măcelăria și băcănia, atunci o sa trăiască bine și micul producător, dar până atunci mai este cale lungă.
În ceea ce privește tehnologia, eu o folosesc mult îngrășăminte lichide, care anul acesta au avut rezultate incomparabile față de cele solide, sunt și mult mai accesibile, costuri mult mai mici, substanță activă mai puțină pe tona de produs. Folosesc semănat direct, folosesc covor verde, dar și aici este o problemă pentru că vin anumite norme și anumite strategii. Noi facem treaba asta cu înverzirea, doar că și aceasta este constrânsă: să semeni într-o anumită perioadă, să întorci prin disc.
Eu sunt într-un mediu asociativ destul de puternic pe Iași și pe București și sperăm să fie auzit mesajul nostru. Uniunea Europeană ne vrea ecologiști. De acord, dar cum? E simplu de spus, dar avem nevoie de procesare, investiții, lanțuri.”
“Fermier în Linia Întâi” este un proiect al comunității marilor fermieri RALF, organizat de BORO Communication, în parteneriat cu Corteva Agriscience România și Revista Ferma.