Fermier în Linia Întâi: Cezar Musteață – Eu folosesc îngrășăminte lichide, anul acesta au avut rezultate incomparabile față de cele solide

Cezar Musteață este “Fermier în Linia Întâi” în județul Iași, unde administrează peste 750 de hectare. Pe 21 iulie a participat în calitate de Speaker și Fermier Invitat în cadrul evenimentului Fermier în Linia Întâi – Xgroup Meetings Agriculture, parte a celei de-a 5-a ediții RALF – Romanian Agriculture Leadership Forum și a campaniei de comunicare “Fermierii Noștri”.

 

Vă prezentăm un sumar al intervenției lui Cezar Musteață, fermier din noua generație, din cadrul evenimentului:

 

„Eu sunt într-o zonă mai favorabilă, avem păduri și un microclimat mai bun. Culturile de toamnă sunt bune. Problema mare este pe culturile de primăvară, unde am avut ceva precipitații, dar neuniforme. Sunt zone unde totul este bine și zone unde porumbul mai are puțin și moare. 

 

Eu chiar am sperat că prin intermediul evenimentelor din primăvara aceasta se va ajunge la o concluzie pentru că Uniunea Europeană nu stă foarte bine pe independență agro-alimentară. Zilele acestea am citit că taxa de 10 dolari pe tona de porumb din import a fost scoasă. De asemenea, 33 mii de oameni au murit din cauza alimentelor de proastă calitate. Tot ceea ce mâncăm noi din magazine este făcut din proteine, cu soia modificată genetic provenită din import. În viitor se vorbește ca toată sămânța de porumb să fie importată din Ucraina ca să moară și micii noștri fermieri care făceau sămânța de porumb și aveau „o brumă” de profit.

 

Referitor la tehnologii inteligente, cred că totul este o glumă. La 500-700 ha nu ai nici o șansă să amortizezi investițiile. Este vorba despre investiții de sute de mii de euro dacă vorbim despre semănat variabil, fertilizat variabil, să ai tot lanțul, stație meteo, cropio, să vezi nevoia de azot, să prevezi, să faci analiza țesuturilor. Deci sunt basme. Este important să existe procesare, dar aceasta se face cu foarte mulți bani.

 

Noi, fermierii, avem nevoie de bani pe termen lung, nu pe 5 ani, ci pe 10-20 ani. Vrem să avem sate vibrante, vrem să avem cât mai mulți angajați în domeniu. Sigur că facem toate acestea, dar să fie subvenționată forța de muncă, cum este de exemplu domeniul construcțiilor. Or astea se bat cap în cap pentru că dacă vorbim despre agricultură inteligentă, asta înseamnă mai puțini oameni, care oricum în mare parte sunt plecați în Occident. 

 

Dezvoltarea satului românesc este posibila doar prin procesare. Vânzarea de produse locale este o problema. 80% din magazine nu sunt ale noastre și nu vor să valorifice aceste produse, iar cele valorificate sunt cu niște contracte înrobitoare pentru producătorul român. De asemenea, produsele naturale nu sunt încurajate, mâncam brânza din ulei de palmier fără să știm. Când vor fi susținute măcelăria și băcănia, atunci o sa trăiască bine și micul producător, dar până atunci mai este cale lungă.

 

În ceea ce privește tehnologia, eu o folosesc mult îngrășăminte lichide, care anul acesta au avut rezultate incomparabile față de cele solide, sunt și mult mai accesibile, costuri mult mai mici, substanță activă mai puțină pe tona de produs. Folosesc semănat direct, folosesc covor verde, dar și aici este o problemă pentru că vin anumite norme și anumite strategii. Noi facem treaba asta cu înverzirea, doar că și aceasta este constrânsă: să semeni într-o anumită perioadă, să întorci prin disc. 

 

Eu sunt într-un mediu asociativ destul de puternic pe Iași și pe București și sperăm să fie auzit mesajul nostru. Uniunea Europeană ne vrea ecologiști. De acord, dar cum? E simplu de spus, dar avem nevoie de procesare, investiții, lanțuri.”

 

“Fermier în Linia Întâi” este un proiect al comunității marilor fermieri RALF, organizat de BORO Communication, în parteneriat cu Corteva Agriscience România și Revista Ferma.

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

BORO Newsletter

Dacă sunteți interesat de noutățile din cadrul evenimentelor/proiectelor noastre

vă rugăm să vă înscrieți aici.

Alte știri din categoria agricultură

Vreau să particip

Vreau să devin Partener

Ene Gîrban

Director General, AGRO-IND COM, Buzău, +2000 ha
Fermier Invitat

Evenimentul RALF, care a reușit să unească mari fermieri români, a fost un real succes. S-au spus puncte de vedere foarte clare și totodată invitații au avut o prezență remarcabilă. Întregul eveniment a avut o ținută de gală.

Vlad Bontaș

Director, AGROCOV, Galați, +5500 ha
Fermier Invitat
Vreau în primul rând să vă mulțumesc pentru invitația acordată și să vă felicit pentru organizarea Forumului, una foarte bine structurată, atât în baza invitaților, cât și a subiectelor abordate. A fost o zi plină de acumulare de informații, sperăm noi folositoare, iar când ne-au permis pauzele am profitat pe partea de networking cunoscând alți colegi din țară și povestind unii altora cu ce ne lovim în fermele noastre și ce putem îmbunătăți.

Dr. Cristian Radu Jecan

Director Medical, Spitalul „Prof. Dr. Agrippa Ionescu”, București

Medic Invitat ROHO

“Mulțumesc organizatorilor pentru conceptul și formatul evenimentului Convenția Română a Spitalelor ROHO 2017. A fost o onoare și în același timp o experiență remarcabilă să onorez invitația primită. Conferința a oferit un cadru de întâlnire ideal pentru membrii echipelor de management din spitalele românești, prin asigurarea unui cadru propice de schimbare a informațiilor, de împărtășire a problemelor întâlnite în cadrul procesului de management spitalicesc și mai important, a soluțiilor găsite. Participarea specialiștilor și a profesioniștilor din sănătate din alte țări europene în cadrul ROHO, mai ales a celor din zonele învecinate cu România, a asigurat o diseminare largă a unor proiecte și soluții specifice implementate de aceștia, care pot constitui un model și pentru țara noastră.”

Dr. Elisabeta Raț

Manager, Spitalul Municipal Carei, Satu Mare

Manager Invitat ROHO

”Vă mulțumesc pentru faptul că și în acest an m-ați onorat cu invitația de a participa la acest eveniment. Din prezentările Speakerilor din sănătate, de la noi și din străinătate, am observat că preocuparea deosebită pentru asigurarea calității actului medical și siguranța pacienților câștigă tot mai mult teren în managementul spitalelor publice și private. Cred că, în activitatea zilnică din unitățile sanitare, protocoalele terapeutice și procedurile de lucru implementate, definesc bune practici de eliminare a riscurilor clinice, combaterea infecțiilor asociate asistenței medicale și nu în ultimul rând, o abordare corectă și eficientă a diagnosticării și a tratamentului pacienților.”

Petru Șușca

Manager, Spitalul Clinic Județean de Urgență, Cluj

Manager Invitat ROHO

“Convenția Română a Spitalelor se evidențiază în peisajul evenimentelor din România. Reunind profesioniști din domeniul medical, evenimentul devine un prilej de a împărtăși experiență, dar și o ocazie de a interacționa cu oameni cu preocupări similare. Am apreciat alegerea atentă a speakerilor. Cunoștințele acestora sunt de un real folos în munca zilnică și pentru rezolvarea unora dintre problemele cu care ne confruntăm. Calific ediția din 2016 a Convenției Române a Spitalelor drept un eveniment constructiv și de calitate.”

Dr. Alina-Bondoc

Director Medical, Medlife Titan, București

Medic Invitat ROHO

”Vă mulțumesc pentru invitatia la ROHO 2017 și mă bucur că am avut prilejul să particip și să ascult profesioniști din managementul medical, atât din România, cât și din străinătate. Consider că un asemenea eveniment pune România pe hartă, ca țară europeană, care oferă servicii de sănătate populației, la standarde de înaltă calitate. Este extrem de important schimbul de experiență și de viziune la nivel de management, pe care îl oferă un eveniment de acest tip, și nu în ultimul rând, posibilitatea de a cunoaște persoane-cheie din acest domeniu și de a lega relații profesionale de durată. Am apreciat în mod deosebit oportunitatea de a crește vizibilitatea sistemului medical privat în fața guvernanților, atât pe plan național, cât și internațional, prin promovarea unor organizații cum ar fi European Union of Private Hospitals (EUHP).”

Dr. Mircea Cinteză

Șeful Secției Cardiologie 1, Spitalul Universitar de Urgență București

Medic Invitat ROHO

“A fost impresionant interesul pentru Convenția Română a Spitalelor. Un mare număr de participanți au venit la București din întreaga țară. Temele dezbatute sunt importante pentru oricine este implicat în activitatea de management medical.”

Vlad Bontaș

Manager, AGROVOC, Galați, +5500 ha

Guest Farmer

First and foremost, I want to thank you for your invitation and to congratulate you on the organization of the Forum, which was very well structured, both in terms of the guests, as well as of the topics addressed. It was a day full of – we hope – useful information; when the breaks allowed it, we made the most of the networking part to become acquainted with other Romanian colleagues and to talk about the problems in our farms and what could be improved.

Ciprian Dogaru

Executive Manager, Hotel Ambient 4*, Brașov

FORO Guest

The quality of the services must be continuously improved, and this is done through regular trainings and last-minute information shared with the relevant departments. Maintenance of hotel spaces is also a priority, as good hotel services cannot compensate for unattended space and vice versa. A mix between the two components is ideal and leads to the success of the customer relationship. A hotel’s reputation is its business card. In the online environment, the grades given by the guests are the mirror of the activity of the hotel, and they can be improved by good management and communication with the client.

Bogdan Arsene

General Manager, Best Western Stil Hotel 4*, Bucharest

FORO Guest

The policy of the Best Western Stil hotel has a very important component of customer service. We care about our guests and are very attentive to the feedback they send us through various forms (directly at the hotel reception, in direct meetings with our staff, through the hotel feedback forms, through the pages of TripAdvisor, Booking, Facebook etc.). Feedback from our guests helps us to maintain the level of services and facilities we offer to a certain standard and to make improvements. In the last 2 years we have made significant investments in this regard.

Chef Ștefan Popescu

Executive Chef, Pullman Bucharest World Trade Center

FORO Guest 

Un restaurant este în sine o investiție complexă. Una dintre problemele actuale în acest domeniu este calitatea serviciilor, motiv pentru care este imperativ să investești în această direcție. Un restaurant poate rămâne „de top” doar menționând calitatea – de aceea acest concept trebuie înțeles în detaliu. Concurența crește în toate sectoarele, iar cea mai bună modalitate de a vă distinge de ceilalți este reputația pe care o construiți. Decizia de a folosi reputația ca instrument de construire a carierei diferă de la un sector la altul și depinde de obiectivul profesional. Cu toate acestea, a fi un profesionist cu vizibilitate devine un mijloc tot mai necesar de dezvoltare a carierei.

Proiect: Openville

Timisoara, Romania

IULIUS & ATTERBURY EUROPE

Openville este cel mai mare proiect de tip mixt din vestul României, aflat în plină dezvoltare în centrul Timişoarei, în proximitatea Iulius Mall. Acesta va fi principalul pol de business, retail şi entertainment din regiune şi va fi inaugurat în primăvara anului 2019, odată cu finalizarea primei etape. Openville va reprezenta o destinaţie cosmopolită de lifestyle, care va include: şapte clădiri de birouri, 450 de magazine, un parc de peste 55.000 mp, restaurante şi cafenele tematice, un nou concept de cinema, carusel pentru copii şi săli de evenimente. Valoarea investiţiei este de peste 220 de milioane de euro.

Presented by

Raluca-Munteanu-1
Raluca Munteanu
Business Development Manager IULIUS
Speaker DEVO 2018
Raluca-Munteanu-1
Raluca Munteanu
Business Development Manager IULIUS
Speaker DEVO 2018

Other Projects & Speakers