Sorin Preda este fondator și CEO în cadrul Global Vision, o importantă companie din România din domeniul real estate cu un portofoliu de aproximativ 1.500.000 metri pătrați dezvoltați până în prezent. Cele mai importante proiecte ale companiei sunt Constanța Business Park, Chitila Logistics Hub, Bucharest Airport Park sau Timișoara Industrial Park.
DEVO: Cum arată proiectele de dezvoltare pe care le aveți deschise în acest moment și care este ritmul de lucru pe șantiere?
Sorin Preda: Avem în lucru toate proiectele începute înainte de criză. Menționez aici cele două parcuri logistice de la Constanța și Chitila, pe care le dezvoltăm împreună cu partenerul nostru Globalworth. Abia ce am lansat și anunțul proiectului de lângă Aeroportul Otopeni denumit Bucharest Airport Park, un proiect logistic boutique, ideal pentru clienți din e-commerce, catering, food and beverage, delivery și alte necesități comerciale specifice zonei aeroportuare.
În continuare, am încheiat în urmă cu câteva luni acorduri comerciale pentru dezvoltarea a două fabrici la Oradea (IWIS) și Arad (Huf Group) și lucrările sunt în derulare pentru ambele. Totodată, continuăm să dezvoltăm pentru Globalworth proiectul Timișoara Industrial Park, acolo unde tot noi am dezvoltat și am gestionat procesul de închiriere a peste 100.000 mp de spații de logistică, producție și birouri.
Proiectul are, în acest moment, un grad de ocupare de 100%. Ritmul de lucru în șantiere se desfășoară în acest moment conform planurilor de livrare și execuție. La Constanța Business Park și Chitila Logistics Hub, de exemplu, primele 2 unități logistice sunt aproape de livrare. Au fost, în urmă cu o lună, la începutul perioadei de criză, câteva probleme cauzate de întârzierea materialelor achiziționate de la furnizori externi, restricții transport și circulația personalului, dar le-am soluționat ulterior.
DEVO: Cum pot contribui dezvoltările industrial-logistice la relansarea economică a României după această perioadă?
Sorin Preda: Relansarea economiei are nevoie de 2 lucruri: producție și locuri de muncă. Fără locuri de muncă, consumatorul devine vulnerabil și nu se mai impulsionează producția dacă nu mai există forță de consum pe măsură. Fără producție, scade nevoia de servicii. Totul trebuie ținut în echilibru. Și nu e vorba doar de relansare, ci și de o schimbare de paradigmă. Este nevoie să înțelegem că sunt schimbări substanțiale pe care să le luăm în calcul și ar trebui început cu un dialog funcțional între autorități și mediul de business, astfel încât antreprenorii să aibă suport pentru a-și ține afacerile în viață și a le continua dezvoltarea după ce depășim situația de criză.
Ca dezvoltatori de parcuri industriale și logistice, misiunea noastră este să încheiem parteneriate cu investitori care să vină să producă și să investească în România. Iar prin proiectele lansate în urmă cu câteva luni și acordurile comerciale încheiate, avem confirmarea mai multor companii din vestul Europei că se dorește menținerea producției în cadrul european și continuă tendința de relocare a anumitor linii de producție și asamblare către CEE, implicit România. Dezvoltatorii de industrial au un rol esențial în repornirea economiei, fiind generatori de proiecte și atragere de investitori în România. Succesul obținerii a unui număr cât mai mare de astfel de parteneriate depinde de modul în care le vom onora producătorilor și operatorilor care au interes pentru CEE necesitățile de funcționare și dezvoltare în țara noastră.
DEVO: Ce schimbări credeți că vor apărea în industria real estate în perioada post pandemică?
Sorin Preda: Retail-ul tradițional deja trece printr-o mare transformare, făcându-se, așa cum vedem, transferul achizițiilor în online. Deci, anticipăm că va crește nevoia de stocare, mai degrabă decât cea de prezentare/expunere la raft în mod fizic. E-commerce-ul a avut un avans incredibil, venit pe fond de necesitate și se va vedea această creștere și în cererea de spații logistice chiar și când vom ieși din această situație de lockdown. Exercițiul deja s-a făcut și s-a dovedit unul viabil, așadar cred că impactul se va păstra și vom rămâne fideli acestui mod de cumpărare. Pentru noi, provocarea vine astăzi din nevoia de accelerare a dezvoltării și diversificării spectrului nostru de investiții în direcția soluțiilor de tehnologie de sortare, procesare, ambalare, depozitare (sisteme de rafturi). Poate, de ce nu, de oferire de servicii de logistică și transport în viitorul apropiat.
Interviul este parte a campaniei de comunicare DEVO 2020 – Forumul Internațional al Marilor Dezvoltatori, aflat la a 3-a ediție, care va avea loc pe 23 octombrie, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel.
Master Partner DEVO 2020: ARABESQUE. Professional Partners: KONE, ROCKWOOL, DANFOSS. Parteneri: KNAUF INSULATION, KNAUF, ALUKÖNIGSTAHL, ZACARIA. Susținător și expozant: SKYLUX.
Mai multe detalii pe: www.bit.ly/devo-2020
Foto © Global Vision