Dr. Arh. Șerban Țigănaș este secretar general al Uniunii Internaționale a Arhitecților și președinte al biroului de proiectare Dico și Țigănaș din Cluj-Napoca.
Building Home: Ce înseamnă pentru dumneavoastră „calitatea locuirii”?
Șerban Țigănaș: Locuirea de calitate înseamnă adecvare. Locuirea de calitate înseamnă o potrivire foarte bună între locuitori și locuințe. Nu există locuire fără locuitori, dar nici fără locuințe și deci interacțiunea dintre acestea și evoluția sunt factorii care afectează calitatea, evident într-un sens sau celălalt. E vorba de un echilibru dinamic. Adecvarea locuinței la aspirațiile locuitorilor, la stilul lor de viață din fiecare perioadă prin care trec, la posibilitățile pe care le au. În binomul locuitor – locuință trebuie să vedem calitatea tuturor relațiilor, inclusiv între locuitorii care se pot numi vecini și între locuințele care se învecinează.
Locuirea de calitate înseamnă compromisul în sens pozitiv între posesie și utilizare și între privat, comun și public, între înăuntru și afară din multe puncte de vedere. În mare, la limită, se vorbește despre locuire ca un drept fundamental al omului, care în prezent nu este satisfăcut. Din această perspectivă vom atinge o anumită calitate a locuirii atunci când acesta va fi cel puțin disponibilă pentru toți, rezonabil. Și încă ceva: parametrii care trebuie să măsoare calitatea locuirii sunt în schimbare. Acum, când depindem atât de mult unii de alții și de tot ce se petrece pe planetă, locuințele trebuie să fie sustenabile în parte și în ansamblu. Ce înseamnă asta, e o poveste lungă și interesantă.
Building Home: Cum construim „acasă”?
Șerban Țigănaș: Dacă e o întrebare pentru arhitect, care e implicat profund în a crea condițiile pentru calitatea locuirii, pentru a atinge starea de apartenență în deplină satisfacție pe care o numim acasă, pot să vă răspund. Arhitectul trebuie să se gândească în același timp, când desenează casa, la cei care vor locui acolo, la cei care locuiesc în proximitate și la toți locuitorii planetei, de acum și mai ales din viitor, pentru ca acesta să existe. Să nu credeți că e prea mult, se poate! Dacă întrebarea e pentru cei care locuiesc, de care depinde ca o casă să fie acasă, răspunsul ține de condiția umană. Acasă se construiește din înțelepciune, cultură și iubire.
Building Home: Ce credeți că am învățat până acum, stând acasă, din această situație generată de COVID-19?
Șerban Țigănaș: Am învățat să avem mai multă grijă de ceilalți, mai ales de cei apropiați. Am învățat să avem grijă de noi, să medităm, să planificăm și să prioritizăm. Am învățat să apreciem altfel oameni, gesturi și bunuri. Am învățat multe despre munca noastră, despre cum se poate face mai bine și cât de importantă e pentru ceilalți. Ne-am gândit la câți oameni depind de noi și de ceea ce facem. Am învățat să ne bucurăm de ceea ce poate nu ni se părea că merită. Poate că am învățat și să avem mai multă răbdare. Am învățat că singura certitudine e incertitudinea. Întrebarea pe care mi-o pun, acum după ce am răspuns la întrebările primite, este despre uitare și dezvăț. Cât de mult vom ține minte ceea ce am învățat și ce vom face cu învățăturile? Și încă ceva: am învățat că învățarea se bazează foarte mult pe privațiuni și suferință.
Șerban Țigănaș a fost Chaiman al primei ediții Building Home International Good Living Forum, ediție ce a reunit invitați din 14 țări: dezvoltatori și investitori din sectorul rezidențial, constructori, manageri de proiecte, consultanți, arhitecți și companii cu soluții.
Master Partner Building Home 2020 – Arabesque. Professional Partners: KONE, Rockwool, Alumil, Somaco, Danfoss. Parteneri: Knauf Insulation, Knauf, Alukonigstahl. Susținător și expozant: Skamol. Parteneri Media: Zeppelin, Igloo, SpațiulConstruit. Partener Instituțional: Ordinul Arhitecților din România.
Mai multe informații pe: https://www.borocommunication.ro/project/forumul-building-home-2020/
Foto © BORO PR & COMMUNICATION