ROHO 2021: 135 de vorbitori, 2 zile de conferințe și dezbateri, o temă de maximă actualitate – “Spitalul Nostru”

“Spitalul Nostru” a fost tema principală a celei de-a 6-a ediții a Convenției Române a Spitalelor ROHO, care a avut loc pe 23 și 24 septembrie 2021, la Hotel Caro din București. Ediția din acest an a fost dedicată rolului vital al spitalului în comunitate, rol amplificat de pandemia Covid-19, proiectelor de sănătate pentru comunitate și investițiilor în sănătate. 


135 de vorbitori au abordat în cele 2 zile de conferințe și dezbateri teme actuale precum percepția spitalului în comunitate, nevoia de actualizare a spitalelor, aducerea în prezent a acestor spații medical esențiale, creșterea calității actului medical și a calității managementului spitalelor: managementul resurselor umane, atragerea fondurilor europene, investițiile publice și private, digitalizarea, decontarea serviciilor medicale și ranking-ul spitalelor; rolul inovației în dezvoltarea sistemului de sănătate din România, spitalul digital, spitalul viitorului, spitalul nostru.


Au participat reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, Ministerului Sănătății, Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate – ANMCS, Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București – ASSMB, Băncii Europene de Investiții, ai principalelor spitale publice și private din România, ai companiilor de tehnologie medicală și din industria farmaceutică.


Sesiunile europene din cadrul Convenției au abordat temele majore din sănătate provocate de pandemia Covid-19, în context internațional: creșterea calității serviciilor medicale, a actului medical și a siguranței pacientului. Prima parte și-a propus să răspundă la câteva întrebări principale: Care sunt provocările actuale în domeniul sănătății? Ce probleme a generat pandemia? Ce soluții au fost identificate? Ce oportunități de dezvoltare a sistemelor medicale europene au apărut în noul context? Au participat lideri ai organizațiilor internaționale, europene și naționale din domeniul managementului calității în sănătate din Belgia, Franța, Danemarca, Bulgaria și România. A doua parte a abordat următoarele teme: soluții pentru prevenirea infecțiilor în spitale; impactul major al bolilor cardiovasculare asupra sistemului de sănătate și a îngrijirilor spitalicești; rolul serviciilor de consultanță în îmbunătățirea eficienței operaționale, creșterea satisfacției pacienților și optimizarea costurilor pe întreg ciclul de îngrijire al pacientului; necesitatea unei reorganizări totale a proceselor spitalicești actuale, pentru a răspunde situațiilor neprevăzute impuse de nevoile pacientului; studiul de caz al Spitalului Universitar “La Fe” din Valencia, considerat unul dintre cele mai performante spitale publice din Europa în domeniul managementului logistic.


Sesiunile plenare ale Convenției din 23 septembrie s-au încheiat cu studiul de caz dedicat provocărilor actuale din sănătate din Statele Unite referitor la calitatea serviciilor medicale și cu viziunea americană pentru viitorul sistemului de sănătate.


Ziua de 24 septembrie a fost dedicată investițiilor în infrastructura medicală și finanțării spitalelor. Au fost prezentate programele și oportunitățile de finanțare pentru sănătate, europene și naționale, noile investiții publice și private din sănătate, viitoarele spitale din România. Au participat, în prima parte a zilei, reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, ai Băncii Europene de Investiții, ai administrației publice locale, ai mediul privat, experți în sănătate și în finanțarea infrastructurii medicale.


Programul a continuat cu sesiunile dedicate arhitecturii medicale, construcțiilor din sănătate și calității spațiului medical, în cadrul Building Health Bucharest International Forum, unde au fost dezbătute următoarele subiecte: construcția de noi spitale; standardele de calitate; managementul proiectelor de construcții din sănătate și abordarea multidisciplinară a acestor proiecte; soluții integrate și tehnologii pentru creșterea calității spațiilor medicale. Au participat arhitecți, constructori, consultați, manageri de proiecte și reprezentanți ai furnizorilor de soluții pentru spațiile medicale, cu invitați din Danemarca, Marea Britanie, Italia, Norvegia, Belgia, Olanda și România.


Sesiunea dedicată viziunii americane pentru dezvoltarea infrastructurii medicale și rolului administrației publice în buna guvernanță a spitalelor și în construcția de noi spații medicale a încheiat cea de-a doua zi a Convenției, cu intervențiile reprezentanților administrației publice americane din sănătate și ai Institutului American al Arhitecților.


În paralel cu sesiunile plenare ale Convenției au avut loc, timp de două zile, mai multe Xgrupuri specializate: mese de lucru și dezbateri, astfel:


Xgrupul de Oncologie al Spațiului Medical (23 septembrie), în parteneriat cu MSD, BMS și Philips


Întâlnire de lucru despre provocările actuale în tratarea pacienților oncologici, cu tema “Return-To-Care”, despre recuperarea întârzierilor provocate de pandemia Covid-19 pentru accesul pacienților cu cancer la diagnostic și tratament. Vom vorbi despre îmbunătățirea ratelor de diagnostic și tratament, despre evoluția ratei de diagnosticare în perioada pandemiei versus pre pandemie, despre scurtarea traseului pacientului oncologic, despre nevoia unor pachetele integrate de diagnostic decontate de CNAS, despre investițiile în infrastructura de diagnostic, despre abordarea multidisciplinară în cazurile oncologice complexe și despre politicile sanitare.


Xgrupul de Dermatologie al Spațiului Medical (23 septembrie), în parteneriat cu Abbvie


“Psoriazisul dincolo de aparențe” este tema principală de discuție în cadrul Xgrupului, o abordare holistică a managementului pacientului cu psoriazis. Dezbaterea va avea ca linii directoare de discuție: traseul diagnosticării, tratamentul personalizat și impactul bolii asupra vieții pacientului cu psoriazis moderat până la sever. De asemenea, vom avea posibilitatea de a prezenta în cadrul întâlnirii primul studiu sociologic: „Prevalența și caracteristicile psoriazisului în România”, unic la nivel național, precum și o analiză de cost-eficacitate a terapiei cu Risankizumab cu date locale din România.


Xgrupul de Neurologie al Spațiului Medical (23 septembrie), în parteneriat cu Affidea și Philips


Întâlnire de lucru despre provocările recente în tratarea pacienților cu boli neurologice, abordarea multidisciplinară în cazurile neurologice complexe, politicile sanitare și traseul pacientului în sistemul de sănătate din România.


Xgrupul de Cardiologie al Spațiului Medical (24 septembrie), în parteneriat cu Novartis


Întâlnire de lucru dedicată politicilor de sănătate publică pentru prevenirea secundară a sindroamelor coronariene acute. Alături de bolile oncologice, bolile aparatului circulator reprezintă o provocare pentru toate sistemele de sănătate la nivel global, european și național. Rata mortalității cauzate de boala cardiacă ischemică este de aproape trei ori mai mare în România decât în UE în ansamblu. În rândul bolilor cardiovasculare, boala cardiacă ischemică și accidentele vasculare cerebrale sunt principalele cauze de deces în România. Prioritizarea bolilor cardiovasculare trebuie să devină o urgență majoră în strategia de politică sanitară din România. Este necesară identificarea de soluții pentru îmbunătățirea managementului acestor pacienți, care să beneficieze de un Program de măsuri clare pentru îmbunătățirea prognosticului și creșterea calității vieții lor.


Xgrupul Siguranța Pacientului al Spațiului Medical (24 septembrie), în parteneriat cu ANMCS


Întâlnire de lucru dedicată calității serviciilor medicale și siguranței pacientului, cu următoarele teme: inițiativa “Spitalul Prieten al Copilului”: trecut, prezent și viitor; o nouă ierarhizare a maternităților; modele de bune practici privind scăderea numărului de nașteri prin cezariană; evenimente adverse asociate asistenței medicale; rolul medicinei primare în asigurarea sănătății mamei și nou-născutului.


Convenția Română a Spitalelor ROHO este un proiect dezvoltat din 2015 de BORO Communication și Spațiul Medical. Mai multe pe www.spatiulmedical.ro și, în social media, pe @spatiulmedical


Master Partner ROHO 2021: Philips


Parteneri și Susținători: MSDRocheBMSKapamedAffideaSpitalul de Oncologie MonzaEthiconNovartisAbbvieMedtronicHygieniumKadraHaelvoetIcemedHospitalNetNovomedASSMBRFI


Urmează competiția Romanian Healthcare Awards 2021.

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

BORO Newsletter

Dacă sunteți interesat de noutățile din cadrul evenimentelor/proiectelor noastre

vă rugăm să vă înscrieți aici.

Alte știri din categoria sănătate

Vreau să particip

Vreau să devin Partener

Ene Gîrban

Director General, AGRO-IND COM, Buzău, +2000 ha
Fermier Invitat

Evenimentul RALF, care a reușit să unească mari fermieri români, a fost un real succes. S-au spus puncte de vedere foarte clare și totodată invitații au avut o prezență remarcabilă. Întregul eveniment a avut o ținută de gală.

Vlad Bontaș

Director, AGROCOV, Galați, +5500 ha
Fermier Invitat
Vreau în primul rând să vă mulțumesc pentru invitația acordată și să vă felicit pentru organizarea Forumului, una foarte bine structurată, atât în baza invitaților, cât și a subiectelor abordate. A fost o zi plină de acumulare de informații, sperăm noi folositoare, iar când ne-au permis pauzele am profitat pe partea de networking cunoscând alți colegi din țară și povestind unii altora cu ce ne lovim în fermele noastre și ce putem îmbunătăți.

Dr. Cristian Radu Jecan

Director Medical, Spitalul „Prof. Dr. Agrippa Ionescu”, București

Medic Invitat ROHO

“Mulțumesc organizatorilor pentru conceptul și formatul evenimentului Convenția Română a Spitalelor ROHO 2017. A fost o onoare și în același timp o experiență remarcabilă să onorez invitația primită. Conferința a oferit un cadru de întâlnire ideal pentru membrii echipelor de management din spitalele românești, prin asigurarea unui cadru propice de schimbare a informațiilor, de împărtășire a problemelor întâlnite în cadrul procesului de management spitalicesc și mai important, a soluțiilor găsite. Participarea specialiștilor și a profesioniștilor din sănătate din alte țări europene în cadrul ROHO, mai ales a celor din zonele învecinate cu România, a asigurat o diseminare largă a unor proiecte și soluții specifice implementate de aceștia, care pot constitui un model și pentru țara noastră.”

Dr. Elisabeta Raț

Manager, Spitalul Municipal Carei, Satu Mare

Manager Invitat ROHO

”Vă mulțumesc pentru faptul că și în acest an m-ați onorat cu invitația de a participa la acest eveniment. Din prezentările Speakerilor din sănătate, de la noi și din străinătate, am observat că preocuparea deosebită pentru asigurarea calității actului medical și siguranța pacienților câștigă tot mai mult teren în managementul spitalelor publice și private. Cred că, în activitatea zilnică din unitățile sanitare, protocoalele terapeutice și procedurile de lucru implementate, definesc bune practici de eliminare a riscurilor clinice, combaterea infecțiilor asociate asistenței medicale și nu în ultimul rând, o abordare corectă și eficientă a diagnosticării și a tratamentului pacienților.”

Petru Șușca

Manager, Spitalul Clinic Județean de Urgență, Cluj

Manager Invitat ROHO

“Convenția Română a Spitalelor se evidențiază în peisajul evenimentelor din România. Reunind profesioniști din domeniul medical, evenimentul devine un prilej de a împărtăși experiență, dar și o ocazie de a interacționa cu oameni cu preocupări similare. Am apreciat alegerea atentă a speakerilor. Cunoștințele acestora sunt de un real folos în munca zilnică și pentru rezolvarea unora dintre problemele cu care ne confruntăm. Calific ediția din 2016 a Convenției Române a Spitalelor drept un eveniment constructiv și de calitate.”

Dr. Alina-Bondoc

Director Medical, Medlife Titan, București

Medic Invitat ROHO

”Vă mulțumesc pentru invitatia la ROHO 2017 și mă bucur că am avut prilejul să particip și să ascult profesioniști din managementul medical, atât din România, cât și din străinătate. Consider că un asemenea eveniment pune România pe hartă, ca țară europeană, care oferă servicii de sănătate populației, la standarde de înaltă calitate. Este extrem de important schimbul de experiență și de viziune la nivel de management, pe care îl oferă un eveniment de acest tip, și nu în ultimul rând, posibilitatea de a cunoaște persoane-cheie din acest domeniu și de a lega relații profesionale de durată. Am apreciat în mod deosebit oportunitatea de a crește vizibilitatea sistemului medical privat în fața guvernanților, atât pe plan național, cât și internațional, prin promovarea unor organizații cum ar fi European Union of Private Hospitals (EUHP).”

Dr. Mircea Cinteză

Șeful Secției Cardiologie 1, Spitalul Universitar de Urgență București

Medic Invitat ROHO

“A fost impresionant interesul pentru Convenția Română a Spitalelor. Un mare număr de participanți au venit la București din întreaga țară. Temele dezbatute sunt importante pentru oricine este implicat în activitatea de management medical.”

Vlad Bontaș

Manager, AGROVOC, Galați, +5500 ha

Guest Farmer

First and foremost, I want to thank you for your invitation and to congratulate you on the organization of the Forum, which was very well structured, both in terms of the guests, as well as of the topics addressed. It was a day full of – we hope – useful information; when the breaks allowed it, we made the most of the networking part to become acquainted with other Romanian colleagues and to talk about the problems in our farms and what could be improved.

Ciprian Dogaru

Executive Manager, Hotel Ambient 4*, Brașov

FORO Guest

The quality of the services must be continuously improved, and this is done through regular trainings and last-minute information shared with the relevant departments. Maintenance of hotel spaces is also a priority, as good hotel services cannot compensate for unattended space and vice versa. A mix between the two components is ideal and leads to the success of the customer relationship. A hotel’s reputation is its business card. In the online environment, the grades given by the guests are the mirror of the activity of the hotel, and they can be improved by good management and communication with the client.

Bogdan Arsene

General Manager, Best Western Stil Hotel 4*, Bucharest

FORO Guest

The policy of the Best Western Stil hotel has a very important component of customer service. We care about our guests and are very attentive to the feedback they send us through various forms (directly at the hotel reception, in direct meetings with our staff, through the hotel feedback forms, through the pages of TripAdvisor, Booking, Facebook etc.). Feedback from our guests helps us to maintain the level of services and facilities we offer to a certain standard and to make improvements. In the last 2 years we have made significant investments in this regard.

Chef Ștefan Popescu

Executive Chef, Pullman Bucharest World Trade Center

FORO Guest 

Un restaurant este în sine o investiție complexă. Una dintre problemele actuale în acest domeniu este calitatea serviciilor, motiv pentru care este imperativ să investești în această direcție. Un restaurant poate rămâne „de top” doar menționând calitatea – de aceea acest concept trebuie înțeles în detaliu. Concurența crește în toate sectoarele, iar cea mai bună modalitate de a vă distinge de ceilalți este reputația pe care o construiți. Decizia de a folosi reputația ca instrument de construire a carierei diferă de la un sector la altul și depinde de obiectivul profesional. Cu toate acestea, a fi un profesionist cu vizibilitate devine un mijloc tot mai necesar de dezvoltare a carierei.

Proiect: Openville

Timisoara, Romania

IULIUS & ATTERBURY EUROPE

Openville este cel mai mare proiect de tip mixt din vestul României, aflat în plină dezvoltare în centrul Timişoarei, în proximitatea Iulius Mall. Acesta va fi principalul pol de business, retail şi entertainment din regiune şi va fi inaugurat în primăvara anului 2019, odată cu finalizarea primei etape. Openville va reprezenta o destinaţie cosmopolită de lifestyle, care va include: şapte clădiri de birouri, 450 de magazine, un parc de peste 55.000 mp, restaurante şi cafenele tematice, un nou concept de cinema, carusel pentru copii şi săli de evenimente. Valoarea investiţiei este de peste 220 de milioane de euro.

Presented by

Raluca-Munteanu-1
Raluca Munteanu
Business Development Manager IULIUS
Speaker DEVO 2018
Raluca-Munteanu-1
Raluca Munteanu
Business Development Manager IULIUS
Speaker DEVO 2018

Other Projects & Speakers