Radu Moț este fermier în județul Arad unde exploatează peste 1000 de hectare. Pe 20 Noiembrie a participat în calitate de Speaker la cea de-a cincea ediție a Forumului Internațional al Marilor Fermieri – RALF.
„Anul 2020 a fost un an al provocărilor și pentru noi, nu a fost un an perfect așa cum se spune, mai ales în ceea ce privește culturile de toamnă, care au suferit în prima parte a anului. Culturile de primăvară ne-au adus rezultate deosebite, vorbim despre medii la porumb de 12 tone la hectar. Chiar dacă la culturile de toamnă nu am avut rezultate foarte bune, prețurile ne-au ajutat. Coroborată producția cu prețul, venitul a fost suficient încât să ne permită să investim, să reîncepem ciclul de producție și așa mai departe.
Noi avem și o componentă zootehnică, o fermă de păsări, producem ouă. Cu un ochi râd, cu altul plâng, prețurile cresc. Ne apasă marja, chiar suntem la limita profitabilității. Noi încercăm să păstrăm și această activitate, probabil prețurile nu vor fi aceleași dacă prognozele de producție pentru anul viitor se vor îmbunătății.
Aș vrea să ating un punct care nu s-a discutat până acum și anume legislația în ceea ce privește fondurile de vânătoare. Ferma mea se află la jumătatea distanței dintre Arad și Oradea. Avem cea mai mare rezervație de cerbi lopătari din Europa. Vorbim de turme de 300-400 de cerbi și vă puteți imagina ce se întâmplă pe unde trece o astfel de turmă. Cred că avem nevoie de un ajutor aici și trebuie să împărțim responsabilitatea. În momentul de față suntem în situația în care noi plătim și alții beneficiază. Nu cred că este un sistem corect și nu poate continua acest sistem.
Vreau să punctez și eu legat de tratamentul la sămânță. Mie mi-ar plăcea să știu unde se blochează acest demers. Toți fermierii spun același lucru: avem date științifice care ne spun că avem nevoie de așa ceva și totuși nu reușim să implementăm acest tratament la sămânță. Care ar fi cauza? Nu am auzit până acum o explicație credibilă, cel puțin pentru mine.
Aș vrea să mă refer puțin și la problema accesului în supermarket. În contextul în care vorbim despre această politică agricolă comună, despre farm to fork, despre integrarea produselor, fără a face acest lucru nu vom avea succes. În momentul de față a intra în supermarket este foarte dificil, trebuie să ajungi pe niște căi mai puțin ortodoxe. Cum îmi explică mie cineva următorul lucru: dacă eu livrez un ou la centrul logistic de la București, el se întoarce la Arad în supermarket. Vorbim despre reducerea noxelor, vorbim despre reducerea gazelor cu efect de seră, dar cum? Nu cred că aceasta este soluția. Trebuie să ne axăm pe produse locale, trebuie să constrângem supermarketurile să accepte și să apeleze la producătorii locali. Mă pun și în locul lor și mi-ar conveni dacă aș fi un supermarket foarte mare să am un furnizor din țara mea de origine, să îi cer un volum mai mare, să îi cer un discount mai mare, să am un istoric cu el, să îi cer un termen de plată mai mare.
Noi suntem cei care suferim. Sper ca în următorul ciclu de 7 ani, în următoarea politică agricolă comună să nu facem greșelile pe care le-am făcut în precedentul. Noua politică agricolă comună nu știu cui se adresează. S-a vorbit despre 800.000 de fermieri, s-a vorbit despre contribuția din PIB a agriculturii în ultimii 10 ani undeva între 4 și 8%. S-a vorbit despre productivitate, despre deficitul comercial în ceea ce privește comerțul cu materii agroalimentare. Dacă vrem să avem rezultate, trebuie să sprijinim oamenii care trăiesc din agricultură și nu pe cei care beneficiază subvenții nejustificat și din punctul meu de vedere ne fac un mare rău celor care trăim din agricultură.
Factorul politic poate fi influențat numai prin unitate și prin presiune. Nu văd niciun politician care să facă ceva pentru noi, doar pentru că el consideră că ne ajută. Noi trebuie să punem presiune pe factorul politic și cu cât este mai mare presiunea cu atât rezultatele vor fi mai bune, dar pentru asta trebuie să fim uniți și să vorbim într-o singură voce.”
RALF 2020 – Forumul Internațional al Marilor Fermieri este un proiect realizat de BORO Communication, în parteneriat cu Corteva Agriscience, CEC Bank, FMC Agro România și Agricloud.