Radu Moț, RALF 2020: Noi trebuie să punem presiune pe factorul politic și cu cât este mai mare presiunea cu atât rezultatele vor fi mai bune, dar pentru asta trebuie să fim uniți

Radu Moț este fermier în județul Arad unde exploatează peste 1000 de hectare. Pe 20 Noiembrie a participat în calitate de Speaker la cea de-a cincea ediție a Forumului Internațional al Marilor Fermieri – RALF.

 

„Anul 2020 a fost un an al provocărilor și pentru noi, nu a fost un an perfect așa cum se spune, mai ales în ceea ce privește culturile de toamnă, care au suferit în prima parte a anului. Culturile de primăvară ne-au adus rezultate deosebite, vorbim despre medii la porumb de 12 tone la hectar. Chiar dacă la culturile de toamnă nu am avut rezultate foarte bune, prețurile ne-au ajutat. Coroborată producția cu prețul, venitul a fost suficient încât să ne permită să investim, să reîncepem ciclul de producție și așa mai departe. 

 

Noi avem și o componentă zootehnică, o fermă de păsări, producem ouă. Cu un ochi râd, cu altul plâng, prețurile cresc. Ne apasă marja, chiar suntem la limita profitabilității. Noi încercăm să păstrăm și această activitate, probabil prețurile nu vor fi aceleași dacă prognozele de producție pentru anul viitor se vor îmbunătății.

 

Aș vrea să ating un punct care nu s-a discutat până acum și anume legislația în ceea ce privește fondurile de vânătoare. Ferma mea se află la jumătatea distanței dintre Arad și Oradea. Avem cea mai mare rezervație de cerbi lopătari din Europa. Vorbim de turme de 300-400 de cerbi și vă puteți imagina ce se întâmplă pe unde trece o astfel de turmă. Cred că avem nevoie de un ajutor aici și trebuie să împărțim responsabilitatea. În momentul de față suntem în situația în care noi plătim și alții beneficiază. Nu cred că este un sistem corect și nu poate continua acest sistem. 

 

Vreau să punctez și eu legat de tratamentul la sămânță. Mie mi-ar plăcea să știu unde se blochează acest demers. Toți fermierii spun același lucru: avem date științifice care ne spun că avem nevoie de așa ceva și totuși nu reușim să implementăm acest tratament la sămânță. Care ar fi cauza? Nu am auzit până acum o explicație credibilă, cel puțin pentru mine.

 

Aș vrea să mă refer puțin și la problema accesului în supermarket. În contextul în care vorbim despre această politică agricolă comună, despre farm to fork, despre integrarea produselor, fără a face acest lucru nu vom avea succes. În momentul de față a intra în supermarket este foarte dificil, trebuie să ajungi pe niște căi mai puțin ortodoxe. Cum îmi explică mie cineva următorul lucru: dacă eu livrez un ou la centrul logistic de la București, el se întoarce la Arad în supermarket. Vorbim despre reducerea noxelor, vorbim despre reducerea gazelor cu efect de seră, dar cum? Nu cred că aceasta este soluția. Trebuie să ne axăm pe produse locale, trebuie să constrângem supermarketurile să accepte și să apeleze la producătorii locali. Mă pun și în locul lor și mi-ar conveni dacă aș fi un supermarket foarte mare să am un furnizor din țara mea de origine, să îi cer un volum mai mare, să îi cer un discount mai mare, să am un istoric cu el, să îi cer un termen de plată mai mare.

 

Noi suntem cei care suferim. Sper ca în următorul ciclu de 7 ani, în următoarea politică agricolă comună să nu facem greșelile pe care le-am făcut în precedentul. Noua politică agricolă comună nu știu cui se adresează. S-a vorbit despre 800.000 de fermieri, s-a vorbit despre contribuția din PIB a agriculturii în ultimii 10 ani undeva între 4 și 8%. S-a vorbit despre productivitate, despre deficitul comercial în ceea ce privește comerțul cu materii agroalimentare. Dacă vrem să avem rezultate, trebuie să sprijinim oamenii care trăiesc din agricultură și nu pe cei care beneficiază subvenții nejustificat și din punctul meu de vedere ne fac un mare rău celor care trăim din agricultură.

 

Factorul politic poate fi influențat numai prin unitate și prin presiune. Nu văd niciun politician care să facă ceva pentru noi, doar pentru că el consideră că ne ajută. Noi trebuie să punem presiune pe factorul politic și cu cât este mai mare presiunea cu atât rezultatele vor fi mai bune, dar pentru asta trebuie să fim uniți și să vorbim într-o singură voce.”

 

RALF 2020 – Forumul Internațional al Marilor Fermieri este un proiect realizat de BORO Communication, în parteneriat cu Corteva Agriscience, CEC Bank, FMC Agro România și Agricloud.

 

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

BORO Newsletter

Dacă sunteți interesat de noutățile din cadrul evenimentelor/proiectelor noastre

vă rugăm să vă înscrieți aici.

Alte știri din categoria agricultură

Vreau să particip

Vreau să devin Partener

Ene Gîrban

Director General, AGRO-IND COM, Buzău, +2000 ha
Fermier Invitat

Evenimentul RALF, care a reușit să unească mari fermieri români, a fost un real succes. S-au spus puncte de vedere foarte clare și totodată invitații au avut o prezență remarcabilă. Întregul eveniment a avut o ținută de gală.

Vlad Bontaș

Director, AGROCOV, Galați, +5500 ha
Fermier Invitat
Vreau în primul rând să vă mulțumesc pentru invitația acordată și să vă felicit pentru organizarea Forumului, una foarte bine structurată, atât în baza invitaților, cât și a subiectelor abordate. A fost o zi plină de acumulare de informații, sperăm noi folositoare, iar când ne-au permis pauzele am profitat pe partea de networking cunoscând alți colegi din țară și povestind unii altora cu ce ne lovim în fermele noastre și ce putem îmbunătăți.

Dr. Cristian Radu Jecan

Director Medical, Spitalul „Prof. Dr. Agrippa Ionescu”, București

Medic Invitat ROHO

“Mulțumesc organizatorilor pentru conceptul și formatul evenimentului Convenția Română a Spitalelor ROHO 2017. A fost o onoare și în același timp o experiență remarcabilă să onorez invitația primită. Conferința a oferit un cadru de întâlnire ideal pentru membrii echipelor de management din spitalele românești, prin asigurarea unui cadru propice de schimbare a informațiilor, de împărtășire a problemelor întâlnite în cadrul procesului de management spitalicesc și mai important, a soluțiilor găsite. Participarea specialiștilor și a profesioniștilor din sănătate din alte țări europene în cadrul ROHO, mai ales a celor din zonele învecinate cu România, a asigurat o diseminare largă a unor proiecte și soluții specifice implementate de aceștia, care pot constitui un model și pentru țara noastră.”

Dr. Elisabeta Raț

Manager, Spitalul Municipal Carei, Satu Mare

Manager Invitat ROHO

”Vă mulțumesc pentru faptul că și în acest an m-ați onorat cu invitația de a participa la acest eveniment. Din prezentările Speakerilor din sănătate, de la noi și din străinătate, am observat că preocuparea deosebită pentru asigurarea calității actului medical și siguranța pacienților câștigă tot mai mult teren în managementul spitalelor publice și private. Cred că, în activitatea zilnică din unitățile sanitare, protocoalele terapeutice și procedurile de lucru implementate, definesc bune practici de eliminare a riscurilor clinice, combaterea infecțiilor asociate asistenței medicale și nu în ultimul rând, o abordare corectă și eficientă a diagnosticării și a tratamentului pacienților.”

Petru Șușca

Manager, Spitalul Clinic Județean de Urgență, Cluj

Manager Invitat ROHO

“Convenția Română a Spitalelor se evidențiază în peisajul evenimentelor din România. Reunind profesioniști din domeniul medical, evenimentul devine un prilej de a împărtăși experiență, dar și o ocazie de a interacționa cu oameni cu preocupări similare. Am apreciat alegerea atentă a speakerilor. Cunoștințele acestora sunt de un real folos în munca zilnică și pentru rezolvarea unora dintre problemele cu care ne confruntăm. Calific ediția din 2016 a Convenției Române a Spitalelor drept un eveniment constructiv și de calitate.”

Dr. Alina-Bondoc

Director Medical, Medlife Titan, București

Medic Invitat ROHO

”Vă mulțumesc pentru invitatia la ROHO 2017 și mă bucur că am avut prilejul să particip și să ascult profesioniști din managementul medical, atât din România, cât și din străinătate. Consider că un asemenea eveniment pune România pe hartă, ca țară europeană, care oferă servicii de sănătate populației, la standarde de înaltă calitate. Este extrem de important schimbul de experiență și de viziune la nivel de management, pe care îl oferă un eveniment de acest tip, și nu în ultimul rând, posibilitatea de a cunoaște persoane-cheie din acest domeniu și de a lega relații profesionale de durată. Am apreciat în mod deosebit oportunitatea de a crește vizibilitatea sistemului medical privat în fața guvernanților, atât pe plan național, cât și internațional, prin promovarea unor organizații cum ar fi European Union of Private Hospitals (EUHP).”

Dr. Mircea Cinteză

Șeful Secției Cardiologie 1, Spitalul Universitar de Urgență București

Medic Invitat ROHO

“A fost impresionant interesul pentru Convenția Română a Spitalelor. Un mare număr de participanți au venit la București din întreaga țară. Temele dezbatute sunt importante pentru oricine este implicat în activitatea de management medical.”

Vlad Bontaș

Manager, AGROVOC, Galați, +5500 ha

Guest Farmer

First and foremost, I want to thank you for your invitation and to congratulate you on the organization of the Forum, which was very well structured, both in terms of the guests, as well as of the topics addressed. It was a day full of – we hope – useful information; when the breaks allowed it, we made the most of the networking part to become acquainted with other Romanian colleagues and to talk about the problems in our farms and what could be improved.

Ciprian Dogaru

Executive Manager, Hotel Ambient 4*, Brașov

FORO Guest

The quality of the services must be continuously improved, and this is done through regular trainings and last-minute information shared with the relevant departments. Maintenance of hotel spaces is also a priority, as good hotel services cannot compensate for unattended space and vice versa. A mix between the two components is ideal and leads to the success of the customer relationship. A hotel’s reputation is its business card. In the online environment, the grades given by the guests are the mirror of the activity of the hotel, and they can be improved by good management and communication with the client.

Bogdan Arsene

General Manager, Best Western Stil Hotel 4*, Bucharest

FORO Guest

The policy of the Best Western Stil hotel has a very important component of customer service. We care about our guests and are very attentive to the feedback they send us through various forms (directly at the hotel reception, in direct meetings with our staff, through the hotel feedback forms, through the pages of TripAdvisor, Booking, Facebook etc.). Feedback from our guests helps us to maintain the level of services and facilities we offer to a certain standard and to make improvements. In the last 2 years we have made significant investments in this regard.

Chef Ștefan Popescu

Executive Chef, Pullman Bucharest World Trade Center

FORO Guest 

Un restaurant este în sine o investiție complexă. Una dintre problemele actuale în acest domeniu este calitatea serviciilor, motiv pentru care este imperativ să investești în această direcție. Un restaurant poate rămâne „de top” doar menționând calitatea – de aceea acest concept trebuie înțeles în detaliu. Concurența crește în toate sectoarele, iar cea mai bună modalitate de a vă distinge de ceilalți este reputația pe care o construiți. Decizia de a folosi reputația ca instrument de construire a carierei diferă de la un sector la altul și depinde de obiectivul profesional. Cu toate acestea, a fi un profesionist cu vizibilitate devine un mijloc tot mai necesar de dezvoltare a carierei.

Proiect: Openville

Timisoara, Romania

IULIUS & ATTERBURY EUROPE

Openville este cel mai mare proiect de tip mixt din vestul României, aflat în plină dezvoltare în centrul Timişoarei, în proximitatea Iulius Mall. Acesta va fi principalul pol de business, retail şi entertainment din regiune şi va fi inaugurat în primăvara anului 2019, odată cu finalizarea primei etape. Openville va reprezenta o destinaţie cosmopolită de lifestyle, care va include: şapte clădiri de birouri, 450 de magazine, un parc de peste 55.000 mp, restaurante şi cafenele tematice, un nou concept de cinema, carusel pentru copii şi săli de evenimente. Valoarea investiţiei este de peste 220 de milioane de euro.

Presented by

Raluca-Munteanu-1
Raluca Munteanu
Business Development Manager IULIUS
Speaker DEVO 2018
Raluca-Munteanu-1
Raluca Munteanu
Business Development Manager IULIUS
Speaker DEVO 2018

Other Projects & Speakers