Aurelia Luca este Executive Vice President Operations România, fiind una dintre cele mai mari companii din domeniul real estate la nivel global. Aurelia Luca are mai bine de 16 ani de experienţă în domeniu, alăturându-se companiei în 2012 ca leasing manager şi devenind apoi country director la începutul anului 2016.
DEVO: Cum arată proiectele de dezvoltare pe care le aveți deschise în acest moment și care este ritmul de lucru pe șantiere?
Aurelia Luca: Întreaga noastră divizie de dezvoltare comercială, din care fac parte România, Polonia, Cehia și Ungaria, își desfășoară operațiunile potrivit planului implementat la nivelul regiunii. Proiectele pe care le avem în dezvoltare în București, Campus 6.2 & Campus 6.3, funcționează la capacitate maximă, chiar și în această perioadă.
Nu am oprit activitatea pe niciunul dintre șantierele noastre, ne-am adaptat la condițiile actuale, respectând măsurile de prevenție și toate recomandările autorităților.
În același timp, lucrăm de la distanță, colaborăm cu clienții și partenerii noștri folosind instrumentele online și, în acest mod, suntem prezenți oriunde este nevoie de noi, chiar dacă nu fizic.
DEVO: Cum pot contribui dezvoltările real estate la relansarea economică a României după această perioadă?
Aurelia Luca: Sectorul construcțiilor este unul cu un impact important în economia României, iar piața locală a clădirilor de birouri este una dintre cele mai dinamice din regiune. Susținem economia prin operațiunile noastre, prin faptul că activitatea noastră a continuat în toată această perioadă. Șantierul din complexul Campus 6 a rămas deschis, respectând în același timp măsurile de prevenție, iar lucrările au evoluat foarte bine.
Ne așteptăm la o revenire a pieței clădirilor de birouri spre sfârșitul anului, dar mai accentuată va fi la începutul anului viitor. Chiar dacă angajații se vor întoarce la birou, credem că toată lumea își va regândi planurile pentru cea de-a doua parte a anului. Relansarea economică va depinde, însă, de noi toți, de răspunsul pe care îl vor avea și celelalte industrii, dar și de strategia autorităților de repornire a economiei. Totodată, este foarte important să avem o abordare centrată pe soluții.
DEVO: Ce schimbări credeți că vor apărea în industria real estate în perioada post pandemică?
Aurelia Luca: Efectele pe termen lung asupra pieței sunt greu de prezis, însă ne așteptăm ca treptat, odată cu ridicarea interdicțiilor, activitatea să revină încet încet la normalitate, una care va fi redefinită. Vedem că lucrul de acasă, cu toate că a fost implementat de o mare parte a companiilor, el nu este o soluție pe termen lung și mai ales la scară mare. Clădirile moderne de birouri pun accentul pe facilități, pe mediul de lucru, pe interacțiune și colaborare, lucru care în cazul lucrului de acasă lipsesc sau sunt substituite prin interacțiunea virtuală.
Desigur, ne așteptăm la unele modificări în programul celor care lucrează în aceste clădiri, iar efectele COVID-19 vor fi resimțite o lungă perioadă de timp de acum încolo. Însă, pe termen lung, credem că rata de ocupare a spațiilor de birouri va reveni la valori normale. Pe de altă parte, clădirile vor trebui sa răspundă la noua normalitate prin noi soluții care să vină în sprijinul măsurile de prevenție. Unele lucruri vor trebui regândite, deoarece siguranța angajaților este prioritară.
În privința proiectelor viitoare, vom asista la unele diferențe în structura investițiilor din piață, între cei din zona de private equity și care au o libertate mai mare de mișcare pe piață.
Așteptările noastre sunt că proiectele planificate pentru semestrul al doilea probabil vor fi amânate și astfel împinse cel puțin un trimestru. Trebuie să ținem cont că există limitări care țin de lanțul logistic, de disponibilitatea forței de muncă, măsuri de distanțare socială.
La nivel global incertitudinile îi vor putea face pe investitori să se orienteze către domeniile cele mai reziliente din această perioadă. Clădirile de birouri sunt, în general, considerate mai stabile și, vor continua să-și consolideze poziția de alternativă bună la investițiile în piața de capital. Stabilitatea acestor active se va menține, ceea ce le va face să fie o opțiune bună pentru investitori, însă va trece o perioadă de timp până apetitul investițional va reveni la nivelul pre-Covid19.
Interviul este parte a campaniei de comunicare DEVO 2020 – Forumul Internațional al Marilor Dezvoltatori, aflat la a 3-a ediție, care va avea loc pe 23 octombrie, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel.
Master Partner DEVO 2020: ARABESQUE. Professional Partners: KONE, ROCKWOOL, DANFOSS. Parteneri: KNAUF INSULATION, KNAUF, ALUKÖNIGSTAHL, ZACARIA. Susținător și expozant: SKYLUX.
Mai multe detalii pe: www.bit.ly/devo-2020
Foto © Skanska Property România