Mihai Corneliu DRIȘCU este Decanul Facultății de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” din cadrul Universității Tehnice “Gheorghe Asachi” și Președinte al filialei teritoriale Iași a Ordinului Arhitecților din România.
Building Home: Cum construim „acasă”?
Mihai Drișcu: Primul „acasă” este chiar corpul nostru, chiar dacă îl locuim difuz, fără a ști exact unde și cât îl locuim, un „Nautilus” fizic și imaginar; iar pornind de aici, de la această „casa în casă”, trebuie să ne construim căminul în înțelesul de inima casei, vatra, focul și căldura-fără -de-care „acasă” nu poate exista. Ideal ar fi să costruim acest loc magic, real și imaginar în același timp, împreună cu arhitectul potrivit, dar noi toți suntem, în primul rând, arhitecții acestui „acasă”.
Moștenim acest univers de la strămoși, îi vom adăuga ceva doar al nostru și îl vom transmite mai
departe celor ce vor urma și sigur, dacă acestui univers îi corespunde o casă transmisă din
generație în generație, va fi fost de dorit, dacă nu, ne folosim de celelelalte multe componente ale „spiritului locului”(orașul cu monumentele sale) fațete ale aceluiași spațiu complex, real sau
virtual. Un interesant arhitect britanic, Christopher Day spunea într-o carte, „Places of the Soul”, că arhitectul trebuie să gândească, să creeze ( și să simtă fiecare casă, aș adăuga) cu un „suflet” ce nu ar trebui să mai aibă nevoie de culori, tablouri, draperii, covoare și tot ceea ce personalizează acel loc familiar și familial, al fiecăruia dintre noi.
Building Home: Cum ați defini calitatea locuirii?
Mihai Drișcu: Liniște, introspecție, căldură, frumusețe și simplitate, aceste trăsături esențiale locuirii le-aș adăuga celor spuse/scrise mai sus, dar și celor cuprinse în răspunsul următor.
Building Home: Credeți că pandemia va schimba în vreun fel fenomenul locuirii?
Mihai Drișcu: Cu siguranță și cu speranța schimbării în bine, pe termen lung; locuirea se adaptează în permanență vieții contemporane, pe de o parte modului actual de a trăi, iar pe de altă parte ea rămâne o constantă psiho-socială a vieții în comunitate, răspunzând nevoilor și aspirațiilor dintotdeauna ale omului.
Mai simplu spus, ar trebui să reflectăm la adaptarea spațiului de locuit actual, sau ce-l pe care îl
vizăm/imaginăm/concepem la spații sau zone ( și nu încăperi) potrivite unui timp îndelungat de
petrecut cu familia, la recuperarea, poate, a unui mod de locuire trecut, în care trăiau împreună
câteva generații și cît de împlinit era un asemenea trai pentru toți, chiar dacă nu era întotdeauna
ușor; nu în ultimul rând să gândim zone în care copiii și adulții să poată lucra în bune condiții, dar să și poată primi oaspeți iar fiecare să poată beneficia și de o anumită intimidate.
Sigur, dacă ne gândim la toate aceste cerințe( și nu sunt nicidecum exhaustive) ar trebui să
renunțăm sau cel puțin să fim îngrijorați când știm în ce condiții trăim cam noi toți, dar modele
de urmat sunt și acum și au fost și în trecut, trebuie doar să le descoperim, să le analizăm și să le
adaptăm la condițiile de azi, cu un spirit deschis, cu ingeniozitate, generozitate și vie imaginație.
Interviul este parte a campaniei de comunicare Building Home – International Good Living Forum 2020 – „Cum construim acasă?”.
Master Partner Building Home 2020 – Arabesque. Professional Partners: KONE, Rockwool, Alumil, Somaco, Danfoss. Parteneri: Knauf Insulation, Knauf, Alukonigstahl. Susținător și expozant: Skamol. Parteneri Media: Zeppelin, Igloo, SpațiulConstruit. Partener Instituțional: Ordinul Arhitecților din România.
Mai multe pe Building Home.
Foto © Mihai Drișcu