Pomicultura în România: Premise bune, provocări tehnologice și proiecte de dezvoltare

De sărbătoarea Sf. Gheorghe, considerat patronul naturii înverzite, a avut loc întâlnirea online a Xgrupului Mari Pomicultori, una dintre ramurile esențiale și în plină expansiune ale agriculturii din România. Evenimentul a fost organizat de BORO Communication, în parteneriat cu Corteva Agriscience, Netafim și susținut de Andermatt România, și face parte dintr-o serie de întâlniri dedicate unor domenii esențiale ale domeniului agricol: în februarie a fost Xgrupul dedicat viticultorilor, în martie cel al legumicultorilor, iar în iunie se va organiza încă o întâlnire având în centru tinerii fermieri.

.

La această întâlnire au participat pomicultori din întreaga țară, precum și reprezentanți ai Facultății de Horticultură din București și ai unor firme producătoare de sisteme de irigații prin picurare, respectiv de produse împotriva dăunătorilor. Pomicultura ocupă un plan important în perspectivele de dezvoltare agricolă ale României, o mare parte din investițiile din domeniu fiind direcționate spre ferme de pomicultură, iar la această întâlnire au fost abordate subiecte legate de situația actuală, tendințele și noutățile din domeniu, precum și despre planuri de investiții și de dezvoltare.

.

Printre ideile de mare interes pentru toți participanții s-au numărat:

  • Creșterea cereri de fructe românești pe piața autohtonă, simultan cu o atenție sporită a consumatorilor pentru calitate și „gustul de altădată”;
  • Necesitatea dezvoltării tehnologice a diferitelor culturi pomicole, fie ele tradiționale, bio sau moderne, pentru a asigura o mai mare competitivitate a acestor agribusiness-uri pe piața națională și internațională (mulți fermieri având deja o un export consistent din producția anuală);
  • Importanța informării continue, pentru ca fermierii să fie la curent cu evoluția tendințelor și tehnologiilor din domeniu;
  • Nevoia dezvoltării sistemelor de distribuție a produselor pomicole pe piața națională, în mod special în lanțurile de supermarketuri, pentru a veni în întâmpinarea cererii în creștere din partea consumatorilor.

Merryberry dispune de 100 de hectare și 3 soiuri de afine, dintre care jumătate în sistem ecologic, fiind cea mai mare plantație de afine bio din țară. Actualmente 80% din producție merge la export, iar restul pe piața locală. Depozitul a fost finalizat în 2020 și cuprinde 5 camere ULO, linii de sortare și spații de depozitare, iar anul acesta s-a achiziționat și o linie de deshidratare. Se intenționează dezvoltarea capacității și a tehnologiei de depozitare, inclusiv și achiziționarea unei noi linii de sortare și răcire. 

.

Cu peste 60 de ani de tradiție de pomicultură, ferma Crăița Merelor duce mai departe povestea cultivării merelor prin cele două fiice ale familiei Oprea. Din 2019 ele au creat brandul Crăița Merelor pe baza experienței de specialitate a tatălui lor, și au reușit să transforme această întreprindere de agricultură de subzistență într-un agribusiness. Având un background de activitate corporatistă, surorile Oprea au introdus și elemente de marketing și promovare „împrumutate” din străinătate. Ele au investit constant în propria educație, pentru a fi la curent cu tendințele actuale în marketingul în pomicultură, și au făcut cercetări în rândul clienților. Misiunea pe care și-au asumat-o e să aducă livezile în casele oamenilor, dar și clienții la experiența live a livezilor. Investiția realizată acum 12 ani în linia de suc de mere este astăzi un laborator autorizat pentru producerea de suc natural din merele proprii. Clienții produselor acestei livezi sunt variați, venind atât din târgurile din București, dar și din mediul online. Surprinzător, tot mai multe și persoanele peste 50 de ani devin clienții acestei ferme, căutând „nu fructe perfecte, ci gustul de odinioară” al acestora.

.

Corteva Agriscience este un furnizor important de produse pentru protecția plantelor și combaterea bolilor și a dăunătorilor din pomicultură. Întrucât și acest domeniu evoluează constant, iar de anul viitor unele fungicide precum Ditan nu vor mai fi autorizate, compania va produce un insecticid nou (Delegate) cu o substanță inovatoare (spinetoram). De asemenea, se va continua producția de Fontelis, un fungicid pentru combaterea rapănului și a făinării, și dezvoltarea ofertei de produse pentru protecția plantelor precum și oferta de semințe, pentru ambele categorii de produse Corteva fiind cel mai mare furnizor de acest fel.

,

Livada de la Argeș este o livadă pornită de bunicii actualilor fermieri, acum 60 de ani, pe atunci pomicultura fiind principala sursă de venit. Din 20015-2016 s-a început comercializarea primelor fructe după refacerea livezii din 2009. A trebuit însă implementat și un nou model de comercializare a fructelor, întrucât modelul de business de la începuturile livezii nu mai era adecvat contextului actual. Anul trecut, Ioana Nistorescu și-a folosit experiența de e-commerce pentru a duce agribusiness-ul în online, ocazie cu care a devenit prioritar pentru ea și să își cunoască mai bine publicul. A identificat astfel două categorii mari de clienți: familiile tinere cu copii, respectiv persoanele peste 40-50 de ani cu venituri peste medie. Toți caută același lucru: „fructe gustoase, crescute responsabil”.

 

În România, deși sunt mulți producători de mere importanți, există o problemă semnificativă legată de piața de desfacere. Ioana Nistorescu a primit numeroase mesaje de apreciere de la clienți, mai ales pe perioada iernii când merele acestei ferme i-au ajutat pe oameni să nu mai cumpere mere din import, ceea ce i-a arătat și mai mult importanța nu doar a producției de mere de calitate, ci și a găsirii soluțiilor pentru ca ele să ajungă efectiv la clienți. Ferma își dorește să ajungă să proceseze și prune, ceea ce implică alt tip de provocări întrucât acestea sunt mai perisabile decât merele.

,

Familia Oancea a deschis ferma de afini anul trecut, când s-a mutat la Brașov după 20 de ani de lucrat în corporații în București. Proprietarul, fiind pasionat de horticultură, a urmat cursurile facultății de specialitate din București. S-au făcut investiții consistente, din fonduri proprii, iar acum familia are în plan o primă extindere la 4 hectare. Proprietarii au realizat importanța uriașă a identificării nevoilor consumatorului final, și își doresc să consolideze brandul Afinero  ca fiind sinonim cu calitatea, prospețimea și respectul pentru consumator.

,

Netafim România: O problemă a tuturor pomicultorilor din România este că fructele autohtone nu se prea găsesc în lanțurile de magazine. În opinia directorului de marketing, Marius Eftene, această situație are la bază atât o anume „comoditate a magazinelor” cât și faptul că acestea au nevoie de o predictibilitate mare și de anumite standarde de calitate și de calibru. „Ori aceste lucruri din păcate nu se mai pot face folosind cultura convențională, deci trebuie să investim în tratamente de calitate pentru soiurile românești”. Aceste soiuri trebuie să fie adaptate tehnologiilor actuale pentru a avea aspect, rezistență la transport și durată de viață la raft mai mari. Compania oferă soluții în acest sens, de la proiectare la execuție, sisteme de irigare și fertilizare (pentru fermele clasice dar și cele ecologice). 

 

„Gustul de altădată” este evident un deziderat important atât pentru fermieri cât și pentru clienți, dar el este un rezultat și al fertilizării raționale. Spre exemplu, transportul zaharurilor în fructe se face cu ajutorul potasiului, care trebuie suplimentat în îngrășăminte.

 

Legat de sistemele de irigare prin picurare, pe care le oferă această firmă, în cazul fermelor organice această tehnologie este supusă unui stres mai mare, motiv pentru care e necesară o mentenanță mai frecventă. Pentru a facilita munca fermierilor din acest punct de vedere, anul acesta Netafim va lansa un sistem ce realizează o mentenanță automată a sistemului de irigație, cu producție de apă oxigenată, care simultan curăță și resturile organice. Totodată, acest sistem introduce și oxigen în sol, ceea ce ajută plantațiile pomicole.

,

Livada Micul Fermier: Pe terenul unei foste livezi, proprietarul Mircea Grigoriu a dezvoltat cu fonduri europene o livadă de mere superintensivă cu fertirigare monitorizată. Agribusiness-ul a evoluat constant, având actualmente 1500 mp de spațiu de depozitare cu 4 camere de frig, fiind adăugate recent și 2 camere de frig pentru struguri de masă, o linie de sortare și o linie de sucuri. Acestea din urmă fiind produse pentru brandul Gusturi Românești al lanțului Mega Image, dar și pentru brandul propriu al fermei. Există planuri de extindere a livezii cu încă 13 hectare de meri și de achiziționare a unor linii de sortare și de producție de sucuri mai performante. Toată producția merge pe piața internă, iar cererea depășește tot timpul capacitatea de producție, ceea ce dovedește o dată în plus că „oamenii își doresc să cumpere și să mănânce fructe românești”.

,

Mihai Cătălin Giurgilă: Pasiunea pentru pomicultură s-a dezvoltat din cea inițială pentru apicultură, legat de care proprietarul a beneficiat și de un program european pentru achiziționarea unui teren. Aici a dezvoltat un proiect ce reunește apicultura și pomicultura, actualmente existând 400 de pomi, un sistem de irigații, electricitate și un depozit. După primele recolte a fost achiziționat și un sistem de producere a sucului, iar anul trecut s-a reușit vânzarea întregii cantități de suc produse. Investițiile în irigații și importanța conexiunii pomiculturii cu apicultura sunt subiecte de mare actualitate și pentru acest fermier. Este nevoie de o mai mare atenție asupra conexiunii vitale dintre albine și livezi și de o mai bună colaborare între fermieri. Din păcate, de la an la an efectivul de albine este în scădere, în principal din cauza tratamentelor aplicate pe culturi dar și schimbările climatice. Pentru a contrabalansa această situație, proprietarul a creat în livadă un loc special pentru albine, chiar dacă în ultimul an a avut pierderi mari în apicultură.

,

Adrian Asănică, decanul Facultății de Horticultură din cadrul UASMV București: Performanța în pomicultură se poate obține numai prin educație și informații actualizate. Facultate de Horticultură din București încearcă să ofere aceste lucruri, precum și condițiile pentru experiență practică, dispunând de un campus de 38 de hectare dintre care 1,5 hectare sunt dedicate unei livezi experimentare de top, 3000 mp pentru ameliorare și crearea de soiuri adaptate la condițiile din România. Există și un program de studii la distanță, care anul trecut a permis ocuparea completă a cifrei de școlarizare, inclusiv cu persoane care au deja afaceri în domeniu și doresc să se dezvolte. Pentru cei care doresc să înființeze o plantație, Facultatea oferă consiliere și soluții practice pentru alegerea soiurilor adecvate, exploatarea tehnologiilor, fertilizare ș e fitosanitară, și este deschisă pentru diferite colaborări cu fermierii. „Va trebui să învățăm din mers să lucrăm cu natura, să creștem biodiversitatea și să facem aceste lucruri în avantajul nostru și al mediului înconjurător”.

 

Între 13 și 16 mai, facultatea organizează „Zilele horticulturii bucureștene”, eveniment ce reunește numeroși specialiști și cuprinde workshop-uri și demonstrații pe teren. Evenimentul poate fi accesat de oricine își dorește îndrumare și consiliere în acest domeniu.

,

Livada Fermecată: Proiectul a început în 2009 cu o plantație de nuc franțuzesc, continuând apoi cu o plantație superintensivă de cireși. Actualmente ferma cultivă afine, nuci și cireșe, cu o linie de sortare și ambalare optică a afinelor, respectiv una de hydrocooling și de sortare și calibrare pentru cireșe. Anul acesta, investiția în capacitatea de depozitare cu atmosferă controlată va fi completată cu o cameră de pre-răcire, o etapă esențială în menținerea calității fructelor. În 2020 ferma a livrat pentru prima dată nuci către un lanț de supermarketuri. Recoltarea nucilor s-a făcut mecanizat, iar cu ajutorul unei linii de procesare s-a obținut o uniformitate a calității. Pentru 2022 a fost depus un proiect pentru dezvoltarea procesării, anume crearea de produse fără zahăr.

,

George Bălan, Livada Rediu din județul Galați: Ferma sa cultivă zmeur, mur, măr și vișin, livada având o vechime de 5-6 ani. Proprietarul a studiat horticultura la Iași, acum face un doctorat în domeniu, și a adus în livadă o tehnologie nouă, cu soiuri de zmeur extrem de productive. Își dorește extinderea culturilor care se pretează la recoltare mecanizată, precum: vișinul, prunul, migdalul și fructele de pădure, dar și zmeur și măr superintensiv. Ferma are contracte cu două mari lanțuri de supermarketuri, Carrefour și Profi, iar o mare parte din produse ajung pe piața din Constanța. 

,

Mircea Coita, proprietarul unei plantații ecologice: După 19 ani de muncă în Spania, coordonând două ferme de migdali, proprietarul s-a întors în țară și a investit într-o plantație de cireși, meri și vișini. Localitatea Dobrești este o zonă cu climă favorabilă pomilor fructiferi, iar Mircea Coita dorește să completeze acest context natural investind într-un sistem de irigații precum și un depozit cu cameră frigorifică.

,

Livada Veche este un proiect de familie început acum 6 ani, care aastăzi numără 500 de pomi fructiferi de diferite tipuri: meri, caiși, cireși, peri, piersici, vișini, pruni, gutui, dar și zmeură și căpșuni. Familia are și un agribusiness cu viță de vie și legume. Procesele de lucru sunt preponderent tradiționale, cu câteva excepții, pentru că proprietarul dorește o producție cât mai curată, cu tratamente minime și nedăunătoare albinelor. Mulți clienți ai fermei sunt orășeni care vin cu plăcere împreună cu familiile pentru a participa la cules. În perspectivă se vizează o investiție într-un sistem de irigații și pentru pomi.

,

Corteva Agriscience: O problemă actuală a întregului sector agricol este retragerea autorizației multor produse fertilizante și de control al dăunătorilor folosite anterior în pomicultură, în urma unor analize la nivel european care au indicat efecte nocive asupra omului și a mediului. Pomicultura este una dintre cele mai afectate ramuri ale industriei din acest punct de vedere, fermierii având acum mai puține opțiuni pentru protejarea și eficientizarea culturilor. Aprobarea unor noi substanțe active de către Uniunea Europeană durează câțiva ani. Totodată lanțurile de magazine au limite foarte stricte în analizele pentru reziduuri. Este nevoie așadar de soluții noi pentru protejarea și maximizarea culturilor, în acord cu normativele în vigoare. Una dintre concluziile acestei rodnice întâlniri a pomicultorilor este că premisele sunt cu adevărat bune pentru eficientizarea și dezvoltarea sectorului, atât pentru culturile tradiționale cât și pentru cele bio sau micile agribusiness-uri de familie. În mod clar este loc de îmbunătățire a proceselor tehnologice și a distribuției produselor pe piața națională. Însă de bun augur este faptul că cererea de fructe de calitate „de la noi” e în creștere, iar consumatorii sunt din ce în ce mai diversificați și totodată conștienți de valoarea gustului și a proprietăților nutritive ale fructelor românești cultivate conform standardelor de calitate în vigoare. Iar odată cu îmbunătățirea vremii și (sperăm) și a situației pandemice, speranțele și energiile pomiculturii românești au premise foarte bune de dezvoltare. 

,

Discuțiile vor continua în noiembrie în cadrul RALF 2021 – Forumul Internațional al Marilor Fermieri, care va avea loc pe 25 noiembrie la JW Marriott Grand Hotel din București. Înscrieri și detalii aici: https://bit.ly/3xt0RhD

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

BORO Newsletter

Dacă sunteți interesat de noutățile din cadrul evenimentelor/proiectelor noastre

vă rugăm să vă înscrieți aici.

Alte știri din categoria agricultură

Vreau să particip

Vreau să devin Partener

Ene Gîrban

Director General, AGRO-IND COM, Buzău, +2000 ha
Fermier Invitat

Evenimentul RALF, care a reușit să unească mari fermieri români, a fost un real succes. S-au spus puncte de vedere foarte clare și totodată invitații au avut o prezență remarcabilă. Întregul eveniment a avut o ținută de gală.

Vlad Bontaș

Director, AGROCOV, Galați, +5500 ha
Fermier Invitat
Vreau în primul rând să vă mulțumesc pentru invitația acordată și să vă felicit pentru organizarea Forumului, una foarte bine structurată, atât în baza invitaților, cât și a subiectelor abordate. A fost o zi plină de acumulare de informații, sperăm noi folositoare, iar când ne-au permis pauzele am profitat pe partea de networking cunoscând alți colegi din țară și povestind unii altora cu ce ne lovim în fermele noastre și ce putem îmbunătăți.

Dr. Cristian Radu Jecan

Director Medical, Spitalul „Prof. Dr. Agrippa Ionescu”, București

Medic Invitat ROHO

„Mulțumesc organizatorilor pentru conceptul și formatul evenimentului Convenția Română a Spitalelor ROHO 2017. A fost o onoare și în același timp o experiență remarcabilă să onorez invitația primită. Conferința a oferit un cadru de întâlnire ideal pentru membrii echipelor de management din spitalele românești, prin asigurarea unui cadru propice de schimbare a informațiilor, de împărtășire a problemelor întâlnite în cadrul procesului de management spitalicesc și mai important, a soluțiilor găsite. Participarea specialiștilor și a profesioniștilor din sănătate din alte țări europene în cadrul ROHO, mai ales a celor din zonele învecinate cu România, a asigurat o diseminare largă a unor proiecte și soluții specifice implementate de aceștia, care pot constitui un model și pentru țara noastră.”

Dr. Elisabeta Raț

Manager, Spitalul Municipal Carei, Satu Mare

Manager Invitat ROHO

”Vă mulțumesc pentru faptul că și în acest an m-ați onorat cu invitația de a participa la acest eveniment. Din prezentările Speakerilor din sănătate, de la noi și din străinătate, am observat că preocuparea deosebită pentru asigurarea calității actului medical și siguranța pacienților câștigă tot mai mult teren în managementul spitalelor publice și private. Cred că, în activitatea zilnică din unitățile sanitare, protocoalele terapeutice și procedurile de lucru implementate, definesc bune practici de eliminare a riscurilor clinice, combaterea infecțiilor asociate asistenței medicale și nu în ultimul rând, o abordare corectă și eficientă a diagnosticării și a tratamentului pacienților.”

Petru Șușca

Manager, Spitalul Clinic Județean de Urgență, Cluj

Manager Invitat ROHO

„Convenția Română a Spitalelor se evidențiază în peisajul evenimentelor din România. Reunind profesioniști din domeniul medical, evenimentul devine un prilej de a împărtăși experiență, dar și o ocazie de a interacționa cu oameni cu preocupări similare. Am apreciat alegerea atentă a speakerilor. Cunoștințele acestora sunt de un real folos în munca zilnică și pentru rezolvarea unora dintre problemele cu care ne confruntăm. Calific ediția din 2016 a Convenției Române a Spitalelor drept un eveniment constructiv și de calitate.”

Dr. Alina-Bondoc

Director Medical, Medlife Titan, București

Medic Invitat ROHO

”Vă mulțumesc pentru invitatia la ROHO 2017 și mă bucur că am avut prilejul să particip și să ascult profesioniști din managementul medical, atât din România, cât și din străinătate. Consider că un asemenea eveniment pune România pe hartă, ca țară europeană, care oferă servicii de sănătate populației, la standarde de înaltă calitate. Este extrem de important schimbul de experiență și de viziune la nivel de management, pe care îl oferă un eveniment de acest tip, și nu în ultimul rând, posibilitatea de a cunoaște persoane-cheie din acest domeniu și de a lega relații profesionale de durată. Am apreciat în mod deosebit oportunitatea de a crește vizibilitatea sistemului medical privat în fața guvernanților, atât pe plan național, cât și internațional, prin promovarea unor organizații cum ar fi European Union of Private Hospitals (EUHP).”

Dr. Mircea Cinteză

Șeful Secției Cardiologie 1, Spitalul Universitar de Urgență București

Medic Invitat ROHO

„A fost impresionant interesul pentru Convenția Română a Spitalelor. Un mare număr de participanți au venit la București din întreaga țară. Temele dezbatute sunt importante pentru oricine este implicat în activitatea de management medical.”

Vlad Bontaș

Manager, AGROVOC, Galați, +5500 ha

Guest Farmer

First and foremost, I want to thank you for your invitation and to congratulate you on the organization of the Forum, which was very well structured, both in terms of the guests, as well as of the topics addressed. It was a day full of – we hope – useful information; when the breaks allowed it, we made the most of the networking part to become acquainted with other Romanian colleagues and to talk about the problems in our farms and what could be improved.

Ciprian Dogaru

Executive Manager, Hotel Ambient 4*, Brașov

FORO Guest

The quality of the services must be continuously improved, and this is done through regular trainings and last-minute information shared with the relevant departments. Maintenance of hotel spaces is also a priority, as good hotel services cannot compensate for unattended space and vice versa. A mix between the two components is ideal and leads to the success of the customer relationship. A hotel’s reputation is its business card. In the online environment, the grades given by the guests are the mirror of the activity of the hotel, and they can be improved by good management and communication with the client.

Bogdan Arsene

General Manager, Best Western Stil Hotel 4*, Bucharest

FORO Guest

The policy of the Best Western Stil hotel has a very important component of customer service. We care about our guests and are very attentive to the feedback they send us through various forms (directly at the hotel reception, in direct meetings with our staff, through the hotel feedback forms, through the pages of TripAdvisor, Booking, Facebook etc.). Feedback from our guests helps us to maintain the level of services and facilities we offer to a certain standard and to make improvements. In the last 2 years we have made significant investments in this regard.

Chef Ștefan Popescu

Executive Chef, Pullman Bucharest World Trade Center

FORO Guest 

Un restaurant este în sine o investiție complexă. Una dintre problemele actuale în acest domeniu este calitatea serviciilor, motiv pentru care este imperativ să investești în această direcție. Un restaurant poate rămâne „de top” doar menționând calitatea – de aceea acest concept trebuie înțeles în detaliu. Concurența crește în toate sectoarele, iar cea mai bună modalitate de a vă distinge de ceilalți este reputația pe care o construiți. Decizia de a folosi reputația ca instrument de construire a carierei diferă de la un sector la altul și depinde de obiectivul profesional. Cu toate acestea, a fi un profesionist cu vizibilitate devine un mijloc tot mai necesar de dezvoltare a carierei.

Proiect: Openville

Timisoara, Romania

IULIUS & ATTERBURY EUROPE

Openville este cel mai mare proiect de tip mixt din vestul României, aflat în plină dezvoltare în centrul Timişoarei, în proximitatea Iulius Mall. Acesta va fi principalul pol de business, retail şi entertainment din regiune şi va fi inaugurat în primăvara anului 2019, odată cu finalizarea primei etape. Openville va reprezenta o destinaţie cosmopolită de lifestyle, care va include: şapte clădiri de birouri, 450 de magazine, un parc de peste 55.000 mp, restaurante şi cafenele tematice, un nou concept de cinema, carusel pentru copii şi săli de evenimente. Valoarea investiţiei este de peste 220 de milioane de euro.

Presented by

Raluca-Munteanu-1
Raluca Munteanu
Business Development Manager IULIUS
Speaker DEVO 2018
Raluca-Munteanu-1
Raluca Munteanu
Business Development Manager IULIUS
Speaker DEVO 2018

Other Projects & Speakers