Ovidiu Bucătaru este CFO Grup Șerban Holding, grup ce exploatează o suprafață de 12000 de hectare. Pe 20 Noiembrie a participat în calitate de Speaker la cea de-a cincea ediție a Forumului Internațional al Marilor Fermieri – RALF.
„Astăzi suntem într-un moment în care cu siguranță știm că ceea ce ne-a adus aici nu ne va duce mai departe. A fost un an cu foarte multe provocări, cu foarte multe teste. Vorbim, pe lângă ceea ce înseamnă pandemia Covid, de un grup care se află în partea de est a României, un grup ce a fost afectat, cu un deficit de productivitate de 42%. Așadar, lucrurile au fost într-adevăr foarte grave.
Direcțiile pe care le-am văzut și modul în care am interacționat, pentru că am văzut că suntem în fața unor situații care necesită decizii, de a le accelera și implementa. Una dintre ele a fost legată de ceea ce înseamnă infrastructura de irigații. Grup Șerban Holding a reușit să pună în funcțiune un sistem de irigații pentru a aduce României încă 600 de hectare.
Ceea ce am regăsit în perioada aceasta este un mod de a lucra și de a merge în continuare alături de un factor de decizie extrem de important, respectiv statul român. Trebuie să înțelegem foarte bine că oricât de mult ne-am dori, că oricât de multe resurse am avea și câte planuri, fără a merge împreună pe acest drum, astfel încât să avem suportul pentru ceea ce înseamnă infrastructura primară, nu vom reuși. Este un lucru pozitiv și credem că va continua pentru că vorbim de o perioadă, de un plan bugetar 2021-2027 care este șansa României. Vorbim de 80 de miliarde care se află la dispoziția noastră. 80 de miliarde înseamnă astăzi peste 5% din PIB-ul României. România, din 1990 și până astăzi, nu a avut șansa să investească mai mult de 3% din PIB. Urmează o perioadă, care credem că e șansa României, iar noi agricultorii putem beneficia pentru că din acele 80 de miliarde, 16 miliarde sunt pentru noi. Vorbim despre programele pe care le avem: Renew Europe, Next Generation, Horizon, etc. Noi vom continua și vom face demersurile, respectiv proiectele necesare pentru a ne dezvolta capacitatea de irigații.
O altă direcție pe care care au adus-o în discuție și ceilalți este partea de educație agronomică. Cineva trebuie să facă această educație pentru că familia, din păcate, nu mai reușește. Este o bază foarte slabă. Mergem în școală și acolo putem recupera niște elemente care sunt deficitare, dar ajungem și la angajator. Astăzi România dispune de sub 1% specialiști cu studii de baza sau superioare în agricultură. Vorbim de o medie europeană care se duce peste 70%. Doar așa vom putea să punem în valoare toate tehnologiile, toate investițiile, pentru că nu e necesar doar să pui banii, ci e necesar să găsești și specialistul care să opereze acel utilaj, acel sistem de irigații, altfel, vei avea cu siguranță prejudicii, iar ceea ce înseamnă o asigurare cu privire la operarea defectuoasă, este evident că nimeni nu va putea asigura și oferi o garanție pentru ceea ce înseamnă lipsă de cunoaștere.
Noi în fiecare an reușim să aducem din Universitățile din România câte 10 tineri specialiști. Este adevărat că rata de retenție este foarte redusă, este maxim spre 20%, poate 1 sau 2 dintre ei, dar ei sunt șansa de a merge mai departe. Pentru că vorbim de o agricultură care a crescut pe experiențe, pe experiențe care sunt foarte bune. Sunt fermieri care sunt la o vârstă foarte înaintată, cu o experiență foarte mare, iar problema se pune cum vor transmite ei pe mai departe următoarelor generații. Nu este ușor, ci este un efort fantastic, dar noi Grup Șerban, încercăm să îl facem. Avem și momente în care spunem că ne ajunge, dar momentan nu identificăm altă soluție. Putem discuta de robotizare, digitalizare, și chiar dacă agricultura nu implică un capital uman intensiv, dacă ne uităm pe toate financiarele companiilor din România, costurile cu componenta salarială sunt în creștere, dar sunt mult mai mici față de alte domenii.
A treia direcție pe care o aduc în discuție este tot ceea ce înseamnă finanțare. Pentru că, fie că ne place sau nu, cine are aurul face regulile. Fără bani, fără a pune în mișcare, fără a capitaliza firmele românești, nu vom reuși să punem în valoare tot ceea ce vrem. Putem să avem planuri peste planuri. Vorbeam acum mai bine de 6 luni despre ce vrem noi până la urmă, că zona de finanțare, zona de garanții este una extrem de importantă. Există mecanisme care se pun în mișcare.”
RALF 2020 – Forumul Internațional al Marilor Fermieri este un proiect realizat de BORO Communication, în parteneriat cu Corteva Agriscience, CEC Bank, FMC Agro România și Agricloud.