Noi abordări în designul de interior: Care este relația dintre identitatea designerului, a locuinței și a locatarului?

România Construiește și BORO Communication au organizat pe 16 iunie 2022, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, cea de-a 4-a ediție Building HOME International Good Living Forum, cu tema “Building HOME Identity” sau „Cum construim identitatea spațiilor rezidențiale”. În cadrul ediției din acest an a fost lansată secțiunea specială dedicată interioarelor rezidențiale: “Building HOME Interiors”.

Prima sesiune din cadrul secțiunii dedicate designului interior a fost moderată de lect. dr. arh. Daniel Armenciu, Prodecan al Facultății de Arhitectură de Interior, a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București, care a afirmat:

„Tema <<Building HOME Identity from inside>> a fost elementul central al primelor două secțiuni ale evenimentului. În acest context, Sesiunea I a deschis prima gală organizată sub umbrela Building HOME International Good Living Forum, dedicată Arhitecturii de Interior. Au fost atinse teme de interes major, care fac obiectul preocupărilor profesional-creative ale celor șase speakeri ai sesiunii. Prezentările au avut un conținut diversificat, în acord cu particularitățile diferite ale modului în care interacționează designerul și beneficiarul, în favoarea celui din urmă, care rămâne și experimentează rezultatul final în viața de zi cu zi. Astfel, preocuparea pentru conturarea atmosferei de „acasă” pare a fi nu doar un element central al interesului autorilor, ci dorința predominantă a beneficiarilor. În acest fel, identitatea propriului cămin devine identitatea celui care urmează să locuiască și să personalizeze propria locuință în timp, arhitectul de interior fiind cel care intermediază procesul și face acest lucru posibil. Designerul încearcă să înțeleagă, ori să intuiască de multe ori, nevoile reale ale beneficiarului, fără a eclipsa rezultatul final prin imprimarea cu propria tușă identitară. În tot acest context, înțelegerea lui <<Cine suntem?>> devine punctul de pornire al unei călătorii materializate prin elemente de detaliu precum accente de texturi și culori.”

Conf. dr. arh. Oana Diaconescu, Decan al Facultății de Arhitectură de Interior, din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București, a fost moderatorul celei de-a doua și a treia sesiuni din cadrul „Building HOME Interiors”. Despre cele două segmente a evidențiat următoarele:

„Cea de-a doua sesiune <<Building HOME Interiors>> a evenimentului Building HOME International Good Living Forum a adus alături profesioniști din România dornici să găsească acele ustensile prin care spațiul neutru al edificiilor realizate în perioada comunistă sau a construcțiilor <<tip>>, care împânzesc periferiile marilor orașe, se transformă în <<acasă>>. Câteva dintre elementele reluate în toate cele șapte prezentări au subliniat relația dintre materiale și culoare: atât prin utilizarea unor obiecte de contrast în raport cu ambientul propus, cât și prin simpla poziționare a corpurilor de iluminat. S-a evidențiat în repetate rânduri rolul participativ al beneficiarului în amprentarea și modelarea spațiului interior, concluzionând, că cei care apelează la un astfel de specialist sunt de cele mai multe ori persoane deschise la nou și de ce nu, dornice să încerce un stil de viață diferit.

În mod cert, grija și atenția pe care fiecare vorbitor a evidențiat-o în proiectele descrise, reprezintă, în sine, căutarea acelei identități care fie accentuează valorile proprii arhitecturii în care se realizează intervenția, fie definește mecanismul delicat al unei forme de negociere cu stilul și tipicul arhitectului de interior.

Ultima sesiune din cadrul evenimentului <<Building HOME Interiors>> a pus față în față profesioniști din domeniul arhitecturii de interior din Franța, Spania, Germania și România. Cu siguranță, în urma prezentărilor s-a remarcat „identitatea” fiecăreia dintre intervențiile într-un spațiu interior cu valențe istorice, prin patru abordări diferite: una de tip conservativ, care declină relația directă dintre suprafața existentă și cea contemporană, propunând o serie de articulații; cea de-a doua care urmărește arhitectura edificiului, potențând-o prin efecte scenografice; a treia care schimbă întru totul paradigma istoricistă, inversând sensurile lecturii anacronice și cea de-a patra, în tranziție, către o identitate proprie.

S-a dezbătut astfel tema proiectării, pornind de la coordonatele conceptuale asociate primelor propuneri și până la căutarea prin mijloace tipice arhitecturii de interior a acelui limbaj care să rezoneze cu toți cei trei actori implicați: arhitectul, beneficiarul și clădirea (contextul). În toate prelegerile s-a interpus noțiunea de compoziție, fără de a cărei cunoaștere cu siguranță procesele descrise anterior s-ar detașa de valorile și competența arhitectului și ar intra într-o formă de mercantilism standardizat.

Contribuțiile invitaților au oferit cu siguranță o expresie nouă, avangardistă arhitecturii de interior, accentuând în mod evident, importanța acestui vast domeniu și impulsul său remarcabil în procesul proiectării contemporane.”

Vă invităm să vizualizați un video de 1 minut din cadrul Building HOME 2022 AICI și galeriile foto AICI

Vă așteptăm și la următoarele 2 evenimente internaționale din calendarul România Construiește 2022: Building HEALTH Bucharest International Forum (ediția a 8-a, 30 septembrie) cu tema “Spitalul Viitorului Apropiat” și DEVO International Forum of Large Developers (ediția a 5-a, 6 octombrie) cu tema “Orașul – Ediție Actualizată” + “DEVO Interiors”.

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

BORO Newsletter

Dacă sunteți interesat de noutățile din cadrul evenimentelor/proiectelor noastre

vă rugăm să vă înscrieți aici.

Alte știri din categoria arhitectură

Vreau să particip

Vreau să devin Partener

Ene Gîrban

Director General, AGRO-IND COM, Buzău, +2000 ha
Fermier Invitat

Evenimentul RALF, care a reușit să unească mari fermieri români, a fost un real succes. S-au spus puncte de vedere foarte clare și totodată invitații au avut o prezență remarcabilă. Întregul eveniment a avut o ținută de gală.

Vlad Bontaș

Director, AGROCOV, Galați, +5500 ha
Fermier Invitat
Vreau în primul rând să vă mulțumesc pentru invitația acordată și să vă felicit pentru organizarea Forumului, una foarte bine structurată, atât în baza invitaților, cât și a subiectelor abordate. A fost o zi plină de acumulare de informații, sperăm noi folositoare, iar când ne-au permis pauzele am profitat pe partea de networking cunoscând alți colegi din țară și povestind unii altora cu ce ne lovim în fermele noastre și ce putem îmbunătăți.

Dr. Cristian Radu Jecan

Director Medical, Spitalul „Prof. Dr. Agrippa Ionescu”, București

Medic Invitat ROHO

„Mulțumesc organizatorilor pentru conceptul și formatul evenimentului Convenția Română a Spitalelor ROHO 2017. A fost o onoare și în același timp o experiență remarcabilă să onorez invitația primită. Conferința a oferit un cadru de întâlnire ideal pentru membrii echipelor de management din spitalele românești, prin asigurarea unui cadru propice de schimbare a informațiilor, de împărtășire a problemelor întâlnite în cadrul procesului de management spitalicesc și mai important, a soluțiilor găsite. Participarea specialiștilor și a profesioniștilor din sănătate din alte țări europene în cadrul ROHO, mai ales a celor din zonele învecinate cu România, a asigurat o diseminare largă a unor proiecte și soluții specifice implementate de aceștia, care pot constitui un model și pentru țara noastră.”

Dr. Elisabeta Raț

Manager, Spitalul Municipal Carei, Satu Mare

Manager Invitat ROHO

”Vă mulțumesc pentru faptul că și în acest an m-ați onorat cu invitația de a participa la acest eveniment. Din prezentările Speakerilor din sănătate, de la noi și din străinătate, am observat că preocuparea deosebită pentru asigurarea calității actului medical și siguranța pacienților câștigă tot mai mult teren în managementul spitalelor publice și private. Cred că, în activitatea zilnică din unitățile sanitare, protocoalele terapeutice și procedurile de lucru implementate, definesc bune practici de eliminare a riscurilor clinice, combaterea infecțiilor asociate asistenței medicale și nu în ultimul rând, o abordare corectă și eficientă a diagnosticării și a tratamentului pacienților.”

Petru Șușca

Manager, Spitalul Clinic Județean de Urgență, Cluj

Manager Invitat ROHO

„Convenția Română a Spitalelor se evidențiază în peisajul evenimentelor din România. Reunind profesioniști din domeniul medical, evenimentul devine un prilej de a împărtăși experiență, dar și o ocazie de a interacționa cu oameni cu preocupări similare. Am apreciat alegerea atentă a speakerilor. Cunoștințele acestora sunt de un real folos în munca zilnică și pentru rezolvarea unora dintre problemele cu care ne confruntăm. Calific ediția din 2016 a Convenției Române a Spitalelor drept un eveniment constructiv și de calitate.”

Dr. Alina-Bondoc

Director Medical, Medlife Titan, București

Medic Invitat ROHO

”Vă mulțumesc pentru invitatia la ROHO 2017 și mă bucur că am avut prilejul să particip și să ascult profesioniști din managementul medical, atât din România, cât și din străinătate. Consider că un asemenea eveniment pune România pe hartă, ca țară europeană, care oferă servicii de sănătate populației, la standarde de înaltă calitate. Este extrem de important schimbul de experiență și de viziune la nivel de management, pe care îl oferă un eveniment de acest tip, și nu în ultimul rând, posibilitatea de a cunoaște persoane-cheie din acest domeniu și de a lega relații profesionale de durată. Am apreciat în mod deosebit oportunitatea de a crește vizibilitatea sistemului medical privat în fața guvernanților, atât pe plan național, cât și internațional, prin promovarea unor organizații cum ar fi European Union of Private Hospitals (EUHP).”

Dr. Mircea Cinteză

Șeful Secției Cardiologie 1, Spitalul Universitar de Urgență București

Medic Invitat ROHO

„A fost impresionant interesul pentru Convenția Română a Spitalelor. Un mare număr de participanți au venit la București din întreaga țară. Temele dezbatute sunt importante pentru oricine este implicat în activitatea de management medical.”

Vlad Bontaș

Manager, AGROVOC, Galați, +5500 ha

Guest Farmer

First and foremost, I want to thank you for your invitation and to congratulate you on the organization of the Forum, which was very well structured, both in terms of the guests, as well as of the topics addressed. It was a day full of – we hope – useful information; when the breaks allowed it, we made the most of the networking part to become acquainted with other Romanian colleagues and to talk about the problems in our farms and what could be improved.

Ciprian Dogaru

Executive Manager, Hotel Ambient 4*, Brașov

FORO Guest

The quality of the services must be continuously improved, and this is done through regular trainings and last-minute information shared with the relevant departments. Maintenance of hotel spaces is also a priority, as good hotel services cannot compensate for unattended space and vice versa. A mix between the two components is ideal and leads to the success of the customer relationship. A hotel’s reputation is its business card. In the online environment, the grades given by the guests are the mirror of the activity of the hotel, and they can be improved by good management and communication with the client.

Bogdan Arsene

General Manager, Best Western Stil Hotel 4*, Bucharest

FORO Guest

The policy of the Best Western Stil hotel has a very important component of customer service. We care about our guests and are very attentive to the feedback they send us through various forms (directly at the hotel reception, in direct meetings with our staff, through the hotel feedback forms, through the pages of TripAdvisor, Booking, Facebook etc.). Feedback from our guests helps us to maintain the level of services and facilities we offer to a certain standard and to make improvements. In the last 2 years we have made significant investments in this regard.

Chef Ștefan Popescu

Executive Chef, Pullman Bucharest World Trade Center

FORO Guest 

Un restaurant este în sine o investiție complexă. Una dintre problemele actuale în acest domeniu este calitatea serviciilor, motiv pentru care este imperativ să investești în această direcție. Un restaurant poate rămâne „de top” doar menționând calitatea – de aceea acest concept trebuie înțeles în detaliu. Concurența crește în toate sectoarele, iar cea mai bună modalitate de a vă distinge de ceilalți este reputația pe care o construiți. Decizia de a folosi reputația ca instrument de construire a carierei diferă de la un sector la altul și depinde de obiectivul profesional. Cu toate acestea, a fi un profesionist cu vizibilitate devine un mijloc tot mai necesar de dezvoltare a carierei.

Proiect: Openville

Timisoara, Romania

IULIUS & ATTERBURY EUROPE

Openville este cel mai mare proiect de tip mixt din vestul României, aflat în plină dezvoltare în centrul Timişoarei, în proximitatea Iulius Mall. Acesta va fi principalul pol de business, retail şi entertainment din regiune şi va fi inaugurat în primăvara anului 2019, odată cu finalizarea primei etape. Openville va reprezenta o destinaţie cosmopolită de lifestyle, care va include: şapte clădiri de birouri, 450 de magazine, un parc de peste 55.000 mp, restaurante şi cafenele tematice, un nou concept de cinema, carusel pentru copii şi săli de evenimente. Valoarea investiţiei este de peste 220 de milioane de euro.

Presented by

Raluca-Munteanu-1
Raluca Munteanu
Business Development Manager IULIUS
Speaker DEVO 2018
Raluca-Munteanu-1
Raluca Munteanu
Business Development Manager IULIUS
Speaker DEVO 2018

Other Projects & Speakers