Nicu Vasile este președintele LAPAR. Pe 20 Noiembrie a participat în calitate de Speaker la cea de-a cincea ediție a Forumului Internațional al Marilor Fermieri – RALF.
„Stimați invitați, cu două adevărate catastrofe ne-am confruntat în ultima vreme: epidemia provocată de Covid-19 și seceta care ar putea pune capăt multor afaceri din agricultură. Cu epidemia sper să ne descurcăm până la urmă cu mai multă responsabilitate și reguli. Seceta este cea care ne-a dat mari bătăi de cap, iar mulți dintre noi nici acum nu au găsit o soluție viabilă pentru problemele apărute. Ne gândim că tare bine ar fi fost dacă toată România era irigată sau dacă ar fi existat un fond mutual ori dacă toate culturile care au avut de suferit ar fi fost asigurate de statul Român. Atunci probabil eram mult mai grijulii cu banii pe care îi risipim.
Asigurările sunt o altă problemă. Ele sunt uneori costisitoare, iar la despăgubire s-ar putea să nu primești adevărata valoare a pierderilor. Așa că deocamdată pentru mulți dintre noi speranța unei reveniri financiare, după gravele pierderi, stă în acțiunile guvernamentale. Este rău însă că după atâția ani de democrație nu am învățat să dezvoltăm și să aplicăm strategii economice naționale. Muncim precum meșterul Manole: ce construim ziua, ne dărâmă noaptea. La distrus suntem campioni dovadă stau datele economice, situația noastră economică, a cetățenilor, dar și a firmelor care sunt tot mai decapitalizate. Rămâne să vedem cum ne descurcăm în perspectiva viitorului an agricol: cu bani puțini și datorii mari.
Eu sugerez o schimbare de atitudine și mod de acțiune pentru că tot am alcătuit alianța pentru agricultură și cooperare. Nu mi se pare normal să așteptăm un ajutor din partea autorităților și poate că ar trebui să facem mai multe pentru a ne ajuta singuri. Să luăm exemplul colegilor fermieri din Franța și din alte state unde ei reușesc să se unească în diferite fonduri și asociații și să ne asigure nouă bunurile și culturile. Ei sunt acționarii firmelor de asigurări sau și-au făcut firme de comerț cu cereale și ne preiau cerealele. Mulțumim!
Sigur că un sprijin din partea statului în anii grei este binevenit pentru că statul încasează mulți bani din munca noastră. Dar poate că a venit vremea să devenim cu adevărat puternici, să determinăm noi apariția unei legi care să ne fie cu adevărat de ajutor, să fim în stare să ne sprijinim singuri în vremuri ca cele de acum. Asta înseamnă mai multă unitate de acțiune, nu doar la nivel declarativ.
Voi aborda acum și problema forței de muncă. Această problemă a devenit tot mai gravă cu fiecare an care a trecut. Aici nu găsesc nicio vină celor care fac agricultură pentru că noi suntem cei care angajăm și plătim. Sistemul ajutoarelor sociale promovat cu generozitate ne-a adus în situația în care nu mai găsim pe cine să angajăm. În acest fel criza forței de muncă din România se simte acut și în agricultură. Mai ales că spre deosebire de alte sectoare ale economiei, forța de muncă din agricultură are un nivel ridicat de îmbătrânire și un nivel redus de pregătire profesională. Cu toate eforturile noastre și cu dezvoltarea parteneriatelor educaționale tot nu am rezolvat mare lucru, iar soluția nu stă în puterea noastră atâta vreme cât statul încurajează nemunca. Mirajul banilor câștigați mai ușor în statele vestice ne dă mari bătăi de cap și așa va fi și în continuare.
Am cerut executivului să extindă grila de impozitare în agricultură precum în sectorul construcțiilor, această modalitate ar stimula și tinerii să rămână la sat. Astfel, putem stopa migrarea forței de muncă de la sat la oraș, iar economiile la nivel bugetar ar fi însemnate prin creșterea competitivității naționale. România este o țară preponderent agrară, furnizează materii prime și forță de muncă pentru alte economii foarte bine structurate.
România este singura țară din Uniunea Europeană care are ieșiri de capital stabil, cu alte cuvinte, intrările de fonduri europene și investițiile străine directe nu acoperă deficitul contului curent. Guvernul României nu face decât să scoată banii din țară, atunci când dictează creșteri de beneficii bănești fără o acoperire reală în producție. Relansarea din 2021 va fi destul de grea dacă nu chiar imposibilă.”
RALF 2020 – Forumul Internațional al Marilor Fermieri este un proiect realizat de BORO Communication, în parteneriat cu Corteva Agriscience, CEC Bank, FMC Agro România și Agricloud.