Mihai Toader-Pasti, EFDEN: În domeniul construcțiilor, ar trebui să ne gândim și la nevoile societății și nu doar la cele ale utilizatorilor finali

Urmăriți România Construiește pe Facebook și pe LinkedIN.

 

Mihai Toader-Pasti este manager general și co-fondator al proiectului EFDEN. A participat pe 15 septembrie în calitate de speaker la Xgrupul Cum construim “acasă”?, parte a celei de-a doua ediții Building Home 2020 – International Good Living Forum.

 

“EFDEN de-a lungul ultimilor 7 ani a participat la cea mai importantă competiție de case solare din lume: Solar Decathlon și urmează să participăm și la ediția din Germania din 2022. 

Aventura mea cu casele verzi a început acum 10 ani, în anul 2010, cu proiectul PRISPA pentru că un om, la momentul respectiv Pierre Bortnowski, a avut visul acesta “nebun” în care nu credea nimeni. 

 

Ce se întâmplă acum în EFDEN? Sunt în medie cam 50 de studenți arhitecți, ingineri care lucrează interdisciplinar și sunt voluntari de luni până duminică pentru a crea o Românie mai bună și un mediu construit mai bun, mai de calitate, mai sustenabil. Până acum au fost peste 600 studenți care au participat. În plus, colaborăm cu universități, cu mediul public și sunt peste 200 de companii ne-au sponsorizat proiectul. Am dezvoltat două case multipremiate internațional, am reprezentat România cu succes participând la peste 1000 de evenimente.

 

Acum 10 ani când am început această aventură credeam cu toții că o să schimbăm multe lucruri sau cel puțin mult mai multe decât s-au schimbat în acești 10 ani de când eu activez în zona construcțiilor. Dincolo de faptul că nu s-a schimbat mare lucru, atât la nivel urban cât și rural, nici nu avem sentimentul că industria se mișcă ambițios și puternic într-o direcție bună. Mi se pare că am bagatelizat foarte mult sustenabilitatea, ceea ce înseamnă că am rarefiat atât de mult conceptul acesta că a ajuns să nu mai însemne nimic și nimeni nu se mai uită la componenta analitică și pragmatică a ceea ce înseamnă sustenabilitatea. Aud din ce în ce mai des că oamenii nu vor, nu știu, dar în aceeași măsură nu văd suficient de multe companii implicându-se în educație și implicându-se proactiv, dincolo de a susține niște ONG-uri. 

 

Când vorbim de sustenabilitate, noi ne uităm la sănătate, la schimbările climatice. De ce? Pentru că în mod obiectiv suntem în ultimul deceniu în care putem să schimbăm cursul pentru că în ultimiii 120 de ani au crescut emisiile de dioxid de carbon cu 1800%. O să ajungem într-un punct în care nu mai poți să o iei înapoi. 

Așadar, cred că trebui să facem niște lucruri și cumva trebuie să ne păstrăm optimismul. Este nevoie să colaborăm intersectorial și intergenerațional și trebuie să facem asta nu doar la modul formal ci și la modul informal. 

 

Cred că trebuie să ne gândim și la nevoile societății și nu doar la cele ale utilizatorilor finali. Aud foarte mult cumva această bucurie de a răspunde nevoilor utilizatorilor. Nevoile lor fără o bază educațională bună duc într-o direcție greșită, iar baza educațională se formează tot de experți și oameni buni. Trebuie să schimbăm sisteme, nu este suficient să avem noi un material foarte bun sau un produs foarte de calitate, ci trebuie să ne gândim cum ne ducem în zona de legislație și cum o facem să fie proactiv. 

 

Când am început EFDEN, toată lumea ne-a spus că nu se poate. Când am început un alt proiect “Energia Ta” în 2016 pentru a schimba legislația cu privire la prosumatorii de energie, practic firme sau persoane fizice care pot să își producă energia, oamenii au spus că este imposibil, că durează 20 de ani. Cu toate acestea, la acel moment, alături de alte asociații, am creat prima comunitate și am schimbat legislația. Ceea ce vreau să vă spun este că se poate. Cred că există o generație tânără care are foarte mult potențial, plină de energie și ține de societatea în care trăim să ne alegem drumul corect. Trebuie să vorbim mai mult despre responsabilitatea arhitecților, inginerilor și a noastră ca cetățeni.”

 

Xgrupul Cum construim “acasă”? este un proiect realizat de BORO Communication,
în parteneriat cu ArabesqueKONERockwoolAlumilDanfossSomacoKnauf InsulationKnauf GipsAlukönigstahlSkamol.

 

Mai multe despre conceptul Xgroup Meetings puteți aici.

 

Foto © BORO COMMUNICATION

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

BORO Newsletter

Dacă sunteți interesat de noutățile din cadrul evenimentelor/proiectelor noastre

vă rugăm să vă înscrieți aici.

Alte știri din categoria construcții

Vreau să particip

Vreau să devin Partener

Ene Gîrban

Director General, AGRO-IND COM, Buzău, +2000 ha
Fermier Invitat

Evenimentul RALF, care a reușit să unească mari fermieri români, a fost un real succes. S-au spus puncte de vedere foarte clare și totodată invitații au avut o prezență remarcabilă. Întregul eveniment a avut o ținută de gală.

Vlad Bontaș

Director, AGROCOV, Galați, +5500 ha
Fermier Invitat
Vreau în primul rând să vă mulțumesc pentru invitația acordată și să vă felicit pentru organizarea Forumului, una foarte bine structurată, atât în baza invitaților, cât și a subiectelor abordate. A fost o zi plină de acumulare de informații, sperăm noi folositoare, iar când ne-au permis pauzele am profitat pe partea de networking cunoscând alți colegi din țară și povestind unii altora cu ce ne lovim în fermele noastre și ce putem îmbunătăți.

Dr. Cristian Radu Jecan

Director Medical, Spitalul „Prof. Dr. Agrippa Ionescu”, București

Medic Invitat ROHO

“Mulțumesc organizatorilor pentru conceptul și formatul evenimentului Convenția Română a Spitalelor ROHO 2017. A fost o onoare și în același timp o experiență remarcabilă să onorez invitația primită. Conferința a oferit un cadru de întâlnire ideal pentru membrii echipelor de management din spitalele românești, prin asigurarea unui cadru propice de schimbare a informațiilor, de împărtășire a problemelor întâlnite în cadrul procesului de management spitalicesc și mai important, a soluțiilor găsite. Participarea specialiștilor și a profesioniștilor din sănătate din alte țări europene în cadrul ROHO, mai ales a celor din zonele învecinate cu România, a asigurat o diseminare largă a unor proiecte și soluții specifice implementate de aceștia, care pot constitui un model și pentru țara noastră.”

Dr. Elisabeta Raț

Manager, Spitalul Municipal Carei, Satu Mare

Manager Invitat ROHO

”Vă mulțumesc pentru faptul că și în acest an m-ați onorat cu invitația de a participa la acest eveniment. Din prezentările Speakerilor din sănătate, de la noi și din străinătate, am observat că preocuparea deosebită pentru asigurarea calității actului medical și siguranța pacienților câștigă tot mai mult teren în managementul spitalelor publice și private. Cred că, în activitatea zilnică din unitățile sanitare, protocoalele terapeutice și procedurile de lucru implementate, definesc bune practici de eliminare a riscurilor clinice, combaterea infecțiilor asociate asistenței medicale și nu în ultimul rând, o abordare corectă și eficientă a diagnosticării și a tratamentului pacienților.”

Petru Șușca

Manager, Spitalul Clinic Județean de Urgență, Cluj

Manager Invitat ROHO

“Convenția Română a Spitalelor se evidențiază în peisajul evenimentelor din România. Reunind profesioniști din domeniul medical, evenimentul devine un prilej de a împărtăși experiență, dar și o ocazie de a interacționa cu oameni cu preocupări similare. Am apreciat alegerea atentă a speakerilor. Cunoștințele acestora sunt de un real folos în munca zilnică și pentru rezolvarea unora dintre problemele cu care ne confruntăm. Calific ediția din 2016 a Convenției Române a Spitalelor drept un eveniment constructiv și de calitate.”

Dr. Alina-Bondoc

Director Medical, Medlife Titan, București

Medic Invitat ROHO

”Vă mulțumesc pentru invitatia la ROHO 2017 și mă bucur că am avut prilejul să particip și să ascult profesioniști din managementul medical, atât din România, cât și din străinătate. Consider că un asemenea eveniment pune România pe hartă, ca țară europeană, care oferă servicii de sănătate populației, la standarde de înaltă calitate. Este extrem de important schimbul de experiență și de viziune la nivel de management, pe care îl oferă un eveniment de acest tip, și nu în ultimul rând, posibilitatea de a cunoaște persoane-cheie din acest domeniu și de a lega relații profesionale de durată. Am apreciat în mod deosebit oportunitatea de a crește vizibilitatea sistemului medical privat în fața guvernanților, atât pe plan național, cât și internațional, prin promovarea unor organizații cum ar fi European Union of Private Hospitals (EUHP).”

Dr. Mircea Cinteză

Șeful Secției Cardiologie 1, Spitalul Universitar de Urgență București

Medic Invitat ROHO

“A fost impresionant interesul pentru Convenția Română a Spitalelor. Un mare număr de participanți au venit la București din întreaga țară. Temele dezbatute sunt importante pentru oricine este implicat în activitatea de management medical.”

Vlad Bontaș

Manager, AGROVOC, Galați, +5500 ha

Guest Farmer

First and foremost, I want to thank you for your invitation and to congratulate you on the organization of the Forum, which was very well structured, both in terms of the guests, as well as of the topics addressed. It was a day full of – we hope – useful information; when the breaks allowed it, we made the most of the networking part to become acquainted with other Romanian colleagues and to talk about the problems in our farms and what could be improved.

Ciprian Dogaru

Executive Manager, Hotel Ambient 4*, Brașov

FORO Guest

The quality of the services must be continuously improved, and this is done through regular trainings and last-minute information shared with the relevant departments. Maintenance of hotel spaces is also a priority, as good hotel services cannot compensate for unattended space and vice versa. A mix between the two components is ideal and leads to the success of the customer relationship. A hotel’s reputation is its business card. In the online environment, the grades given by the guests are the mirror of the activity of the hotel, and they can be improved by good management and communication with the client.

Bogdan Arsene

General Manager, Best Western Stil Hotel 4*, Bucharest

FORO Guest

The policy of the Best Western Stil hotel has a very important component of customer service. We care about our guests and are very attentive to the feedback they send us through various forms (directly at the hotel reception, in direct meetings with our staff, through the hotel feedback forms, through the pages of TripAdvisor, Booking, Facebook etc.). Feedback from our guests helps us to maintain the level of services and facilities we offer to a certain standard and to make improvements. In the last 2 years we have made significant investments in this regard.

Chef Ștefan Popescu

Executive Chef, Pullman Bucharest World Trade Center

FORO Guest 

Un restaurant este în sine o investiție complexă. Una dintre problemele actuale în acest domeniu este calitatea serviciilor, motiv pentru care este imperativ să investești în această direcție. Un restaurant poate rămâne „de top” doar menționând calitatea – de aceea acest concept trebuie înțeles în detaliu. Concurența crește în toate sectoarele, iar cea mai bună modalitate de a vă distinge de ceilalți este reputația pe care o construiți. Decizia de a folosi reputația ca instrument de construire a carierei diferă de la un sector la altul și depinde de obiectivul profesional. Cu toate acestea, a fi un profesionist cu vizibilitate devine un mijloc tot mai necesar de dezvoltare a carierei.

Proiect: Openville

Timisoara, Romania

IULIUS & ATTERBURY EUROPE

Openville este cel mai mare proiect de tip mixt din vestul României, aflat în plină dezvoltare în centrul Timişoarei, în proximitatea Iulius Mall. Acesta va fi principalul pol de business, retail şi entertainment din regiune şi va fi inaugurat în primăvara anului 2019, odată cu finalizarea primei etape. Openville va reprezenta o destinaţie cosmopolită de lifestyle, care va include: şapte clădiri de birouri, 450 de magazine, un parc de peste 55.000 mp, restaurante şi cafenele tematice, un nou concept de cinema, carusel pentru copii şi săli de evenimente. Valoarea investiţiei este de peste 220 de milioane de euro.

Presented by

Raluca-Munteanu-1
Raluca Munteanu
Business Development Manager IULIUS
Speaker DEVO 2018
Raluca-Munteanu-1
Raluca Munteanu
Business Development Manager IULIUS
Speaker DEVO 2018

Other Projects & Speakers