Marius Moga este Sales Marketing Manager Zacaria. Pe 23 octombrie a participat în calitate de speaker și Partener în cadrul Xgrupului „Oameni, clădiri, orașe inteligente”, parte a celei de-a treia ediții a Forumului Internațional al Marilor Dezvoltatori DEVO.
„Noi activăm în real estate pe două direcții: rezidențial și industrial. Pe partea de industrial și de logistică, am fost, probabil, dintre cei mai norocoși în perioada aceasta. Evident, s-a simțit un impact și la noi, însă minimal în comparație cu alte sectoare. Cred că, aici, „cheia” este să ai un mix de clienți cât mai bun pe acest segment, iar noi stăm foarte bine pentru că închiriem spații de la 300 m2 până la 17.000 m2 (cel mai mare chiriaș din portofoliu), pentru companii din diverse sectoare, de la curierat, logistică, depozitare, până la producție și servicii.
Am sesizat, în schimb, un efect negativ în sectorul automotive care s-ar putea să fie doar temporar. Din discuțiile cu chiriașii noștri, au apărut multe costuri în plus, mai ales atunci când vorbim de firme cu 300 – 500 de angajați, care, în contextul pandemiei, au fost nevoite să ia măsuri pentru siguranța sănătății la locul de muncă, măsuri ce s-au tradus în costuri care nu au fost preconizate până atunci.
În cele două luni de restricții am decis ca la nivel de companie să agreem și contracte pe termen scurt, fiind atunci o mare nevoie de astfel de spații pentru depozitarea materialelor sanitare. În perspectivă, suntem puțin mai prudenți în privința investițiilor în segmentul industrial, deși există o creștere a cererii de spații industriale, în special în zona capitalei, cum am observat în ultimul timp, datorată segmentului de e-commerce.
Pe segmentul de retail am observat fluctuații mai mari decât în alte sectoare, însă trendul din ultimele luni este mai mult decât încurajator. Cele două luni de lockdown din primăvară au avut un impact clar în anumite domenii de business, însă în ultimele două trimestre am văzut o revenire serioasă, revenire ce s-a tradus în semnarea unor clienți importanți din branșă, în special în domeniul retailerilor de mobilă și accesorii.
Referitor la segmentul rezidențial am sesizat o schimbare a paradigmei. Înainte de această criză, doar 25% dintre cei care își căutau o locuință își doreau o casă, acum avem o cerere de aproximativ 40%, evident datorată posibilității de a petrece timpul liber în afara casei, un beneficiu de care multe familii nu s-au putut bucura în această perioadă.”
Xgrupul Oameni, clădiri și orașe inteligente este un proiect realizat de BORO Communication,
în parteneriat cu Arabesque, KONE, Rockwool, Danfoss, Knauf Insulation, Knauf Gips,
Alukönigstahl, Zacaria, Iulius, Nordis, Speedwell, Skylux, Millstone.
Mai multe despre conceptul Xgroup Meetings puteți afla aici.
Foto © Marius Moga