Mario Kuibuș este Co-fondatorul biroului de arhitectură RE-ACT NOW, iar printre proiectele recente se numără café-bistro B4 din București.
FORO: Cum a influențat contextul actual desfășurarea activității dumneavoastră?
Mario Kuibuș: Contextul actual a influențat desfășurarea activității noastre. Proiectele, în general cele pe horeca, au fost puse majoritar pe stand by. Munca de acasă este parțial posibilă, dar se pierde decizia pragmatică spontană atât de necesară în diversele întâlniri și discuții zilnice în birou ce au loc fizic. Comunicarea programată sub formă de teleconferințe nu umple mereu aceste goluri de fine tuning.
FORO: Care este rolul proiectului B4 în contextul noului peisaj urban din București?
Mario Kuibuș: Proiectul B4 a vrut de la început să fie un punct de referință în contextul spațiilor de întâlnire și socializare bucureștene ce sunt puse sub auspiciul unei oferte de alimentație publică urbană nouă. Inserția proiectului în contextul natural omniprezent al parcului Floreasca a fost una din axiomele fericite ale poveștii B4. Dar o poveste bună pentru o metropolă actuală este doar aceea care oferă și ea la rândul ei cadrului în care se inserează -orașului- trăiri dense la nivelul comunității, cu diverse deschideri către oportunități culturale globale, atât tradiționale, cât și experimentale.
Desigur că suntem acum mai mult ca niciodată supuși acestei invazii informaționale necodificabilă în mod pragmatic, dar evidentă cantitativ și calitativ. Ni s-a creat prin această accesibilitate limitată la informație o platformă a trăirilor și accesării noilor „gusturi”, creându-se odată cu asta o continuă schimbare ce a determinat o constantă „sete”… Astfel un loc care se dorește remarcabil în comunitatea metropolitană bucureșteană are vocația în a emula și satisface acești stimuli într-un mod cât mai eclectic.
Un asemenea proiect nou în acest context trebuie să poată genera oportunități de trăiri și senzații noi. Povestea unui asemenea proiect de aceea nu poate fi simplă sau stilizată. Ea poate fi doar complexă, complicată, nedefinită pe alocuri, fără șabloane mentale sau stilistice. Poate fi doar o poveste care vibrează cât trebuie și când trebuie. În această vibrație trebuie să fie poezie, reportaj, eseu, documentar, emoticon, roman fluviu… Rolul lui B4 deci este în final de a avea o cafea, un breakfast sau un meal care te face să simți bucuria faptului ca ești în București, în acel loc… în acel moment…
FORO: Ce modificări va suferi arhitectura din România în următoarea perioadă?
Mario Kuibuș: Arhitectura românească nu cred că în perioada următoare o să sufere transformări culturale speciale din considerentul că paradigma socio-culturală în care trăim nu o să se poată și nici nu o să se dorească a se schimba de către marea majoritate a comunității românești. Privind poate din punct de vedere economic, peisajul legat de actuala situație de criza COVID-19 este desigur un subiect de discuție speculativ momentan pentru toată planeta. Astfel, ce și cum se va schimba la nivel comportamental comunitar spre a genera o senzație poate de protecție sporită sau chiar siguranță a unei supraviețuiri fluente zilnice e greu de spus. Cred că România este și va rămâne într-o ipostază mimetică în acțiunile sale investiționale și de reglementare, și va acționa mereu în oglinda la ceea ce se va întâmpla în țări mai dezvoltate în acel moment.
Mario Kuibuș va fi speaker în cadrul FORO 2020 International Forum for Reputation in Hospitality, care va avea loc pe 2 Octombrie la Hotel Radisson Blu din București.
Professional Partners FORO 2020: DAAS, KONE, ALUMIL. Susținători și Expozanți: SDS. Wine Partner: Vinarte.
Mai multe detalii aici.
Foto © RE-ACT NOW