Vlad Gaivoronschi este arhitect asociat al biroului de arhitectură Andreescu & Gaivoronschi din Timișoara, profesor, membru al comisiei de diplomă şi al consiliului de conducere al Facultăţii de Arhitectură din cadrul Universităţii Politehnica Timişoara.
Building Home: Ce înseamnă pentru dumneavoastră „calitatea locuirii”?
Vlad Gaivoronschi: Acum aproape doi ani, răspundeam la această întrebare invocând faptul că dincolo de aspectele calitative obligatorii de tip siguranță, sănătate, igienă, confort, funcționalitate, calitate tehnică, facturi cât mai mici pentru încălzire, etc., locuirea ar trebui să aspire la valori mai puțin cuantificable –„Nontangibles”. Acestea s-ar întinde de la potențialul de socializare favorizat de spațiile publice – semipublice – semiprivate, “pozitive” în sens spațial, cu praguri sugerate sau mai prezente între ele (gradient de intimitate) până la interior, unde importanța ar fi, pe de o parte, capacitatea de a fi rezilientă – flexibilă – capabilă, de a îmbătrâni inteligent și frumos, iar pe de altă parte, să aibă atmosferă, să susțină o anume poezie a locuirii. În vremuri de Covid, aspectele ce țin de sănătate și igienă, precum în cazul arhitecturilor aerisite ale anilor ’30 (între altele, adresau pericole similare precum gripa spaniolă, TBC) devin azi imperative. Pe de o parte apare riscul de a pierde spațiile socializării, pe de altă parte sunt preferabile spațiile cât mai aerisite și luminoase.
Building Home: Cum construim „acasă”?
Vlad Gaivoronschi: Cu cât stăm mai mult acasă, lucrând acasă, etc., cu atât mai mult această trebuie să capete complexitate, să devină un ambient dilatat în sensul în care se exprimau unii teoreticieni sau arhitecți precum Aldo van Eyck, adică „acasă” trebuie sa fie precum un orășel, să existe intimitate și inchidere pe de o parte, dar totodată să expandeze și să se întindă pe de altă parte. Ar fi de preferat măcar un pic de cer strecurat înăuntru sau o priveliște. Dacă nu e posibila fizic evadarea, măcar ar trebui sa fie posibilă ca iluzie. Mintea, sufletul și ochii agățați de laptop timp de 8-10 ore trebuie neapărat reechilibrati. Este nevoie de echilibru psihic, spiritual, la asta este bună cel puțin o muzică de calitate.
Building Home: Cum v-ați adaptat munca de arhitect la noul context și care este stadiul proiectelor pe care le aveți în lucru?
Vlad Gaivoronschi: Am reușit să alcătuim un sistem de a lucra și în team-work de acasă , în condițiile unor proiecte complexe aflate în derulare. Am continuat vizitarea șantierelor in desfășurare, am organizat ședințe de coordonare în Zoom. Cel mai dificil a fost mutarea orelor cu studenții în Campusul Virtual. Momentan proiectele care le avem – hotel, locuință colectivă, fațadă de spital, etc., merg înainte, cu mențiunea că unele șantiere s-au oprit temporar. Demararea unor proiecte noi pare acum ușor dilematică.
Interviul este parte a campaniei de comunicare Building Home – International Good Living Forum 2020 – “Cum construim acasă?”.
Master Partner Building Home 2020 – Arabesque. Professional Partners: KONE, Rockwool, Alumil, Somaco, Danfoss. Parteneri: Knauf Insulation, Knauf, Alukonigstahl. Susținător și expozant: Skamol. Parteneri Media: Zeppelin, Igloo, SpațiulConstruit. Partener Instituțional: Ordinul Arhitecților din România.
Mai multe pe Building Home.
Foto © Vlad Gaivoronschi