Lina Lahiri este Arhitect și Project Manager în cadrul Sauerbruch Hutton din Germania. A studiat arhitectura la Oxford School of Architecture, Oxford Brookes University și la Bartlett, University College London. Din 2005 este arhitect la Sauerbruch Hutton, fiind responsabilă de numeroase proiecte importante.
DEVO: Ce așteptări au marii dezvoltatori de la un arhitect?
Lina Lahiri: Nu vedem o diferență în așteptările dezvoltatorului, ci o înțelegere dacă unele probleme necesită mai mult timp pentru a fi rezolvate. Avem încă responsabilitatea de a furniza la timp cea mai bună arhitectură posibilă și suntem capabili să o facem chiar dacă lucrăm de acasă. Toate întâlnirile se desfășoară prin conferințe video, unde clienții noștri sunt flexibili și pozitivi. În unele cazuri, are loc o comunicare mai intensă, întrucât întâlnirile sunt acum mai frecvente decât înainte. În acest fel, ajungem să ne cunoaștem mai bine între noi deoarece întâlnirile au loc, spre exemplu, în sufragerii sau dormitoare pe unde deseori mai trec și copiii, iar vestimentația a devenit mai casual.
DEVO: Cum a afectat pandemia actuală dezvoltarea proiectelor pe care le aveți în desfășurare?
Lina Lahiri: Administrațiile orașelor și-au încetinit în general activitatea, ceea ce face ca procedurile de coordonare și planificare să fie mai lungi. Unii clienți au pus proiectele în așteptare din cauza situației investitorilor, iar alții au amânat data de început. În Germania șantierele încă funcționează. În Elveția și Franța s-a înregistrat o încetinire a ritmului, dar va reveni în curând la normal cu măsuri de gestionare și securitate ajustate. Proiectul nostru din Stockholm se desfășoară conform programului. În general, observăm o atitudine atentă și pozitivă asupra tuturor proiectelor pe care le dezvoltăm, însă lipsește contactul uman și interacțiunile pe care noi ca arhitecți le aveam în mod normal. Astfel, cel mai probabil se va produce o încetinire a creșterii economice.
Acestea fiind spuse, noi derulăm proiecte mari și în cazul multora dintre ele există deja întârzieri, ceea ce cu siguranță va avea un impact asupra dezvoltării lor. De asemenea, suntem curioși să vedem cum se va schimba activitatea internațională de vreme ce multe călătorii sunt restricționate. La un moment dat, este posibil ca țările să-și încurajeze proprii arhitecți să sprijine economia națională.
DEVO: Ce credeți că am învățat până acum din această experiență provocată de pandemie?
Lina Lahiri: Am învățat că trăim într-un mediu sensibil, dar și că suntem capabili să ne adaptăm foarte repede și să facem schimbări. Am învățat importanța contactului uman, dar și faptul că multe întâlniri pot fi organizate online. Ca agenție care funcționează la nivel internațional, am realizat cât timp economisim prin organizarea de întâlniri online și astfel, s-a dezvoltat o nouă metodă de a discuta cu echipa sau clienții. De multe ori călătoream o zi întreagă pentru o întâlnire de două ore. Timpul acesta câștigat poate fi acum investit în proiectul la care lucrăm și echipă. Suntem recunoscători clienților care susțin și cred în munca noastră și vedem cât de fidelă, răbdătoare și muncitoare este echipa noastră.
Încetinirea societății a permis, poate, o concentrare diferită a elementelor ce sunt esențiale și asta se aplică și în cazul arhitecturii. Ne-a obligat la un stil de viață diferit și putem vedea efectele pozitive în mediu foarte repede. Acum depinde de noi să decidem cum vrem să continuăm să trăim.
Lina Lahiri a participat în calitate de speaker la prima ediție DEVO – Forumul Marilor Dezvoltatori. Ediția de anul acesta va avea loc la JW Marriott Grand Hotel din București pe 23 octombrie.
Master Partner DEVO 2020: ARABESQUE. Professional Partners: KONE, ROCKWOOL, DANFOSS. Parteneri: KNAUF INSULATION, KNAUF, ALUKÖNIGSTAHL, ZACARIA. Susținător și expozant: SKYLUX. Parteneri Media: Zeppelin, Igloo, Spațiul Construit. Partener Instituțional: Ordinul Arhitecților din România.
Mai multe detalii pe: www.bit.ly/devo-2020
Foto © BORO PR & COMMUNICATION