Urmăriți România Construiește pe Facebook și pe LinkedIN.
Iulian Bădărău este arhitect în cadrul STUDIOMASURA și a participat pe 15 septembrie în calitate de speaker la Xgrupul Cum construim “acasă”?, parte a celei de-a doua ediții Building Home 2020 – International Good Living Forum.
“Și noi, în cadrul STUDIOMASURA, dorim să cunoaștem imaginea necizelată a clienților cu care urmează să colaborăm și avem formulate câteva chestionare pe care le adresăm acestora, în încercarea de a afla despre ei și modul lor de a locui. Însă aceste chestionare nu reușesc întotdeauna să smulgă răspunsurile care ne-ar ajuta să conturăm fidel acel mediu denumit “acasă” și din această cauză o să aduc în discuție 3 elemente generale pe care le abordăm atunci când propunem schimbarea anumitor spații pentru a deveni “acasă”: trăire, echilibru și evoluție.
Acasă înseamnă trăire și nu neapărat un trai foarte confortabil, ci unul care să ne aducă mai aproape de firesc. Acasă înseamnă echilibru între elemente care pot fi fizice sau psihice – între izolare și conectare, între ce suntem și ce dorim să fim, între texturi și culori, între umbră și lumină ș.a.. În cele din urmă, acasă trebuie să însemne și evoluție, să surprindă niște ipostaze spre care tindem, să devină un spațiu care să creeze premisele evoluției personale.
Acasă trebui să fie un loc în care simți că trăiești și asta nu se întâmplă în momentul în care acest loc devine o pernă pufoasă imensă, în care plutim ca într-o letargie. Un confort absolut nu te stimulează să trăiești, să evoluezi într-o manieră palpabilă și de asta considerăm că în spațiul de acasă trebuie să fie prezente câteva elemente care să-ți creeze și un mic disconfort – nu neapărat să te lovești de un prag dar să aibă loc acea interacțiune mai primitivă cu spațiul, care să te aducă în fața naturii și a firii ei primordiale – o locuire ușor incomodă. Cum a trăi are conotația de a dura, a dăinui, a se perpetua, cred că aceste lucruri se întâmplă într-adevăr în momentul în care ești scos din zona de confort, în momentul în care îți depășești anumite limite. Asta influențează foarte mult și evoluția personală.
Echilibrul înseamnă contrast controlat între elemente disjuncte. Luând în considerare faptul că spațiul lui acasă începe în momentul izolării voluntare, acesta trebuie să ne permită să stăm singuri, dar și împreună, trebuie să ne permită să fim în momentul prezent și în același timp să ne arate cum ar trebui să fim. Nu considerăm că există o rețetă ideală de a construi spațiul, ci mai degrabă există posibilitatea propunerii unui echilibru între toate elementele care creează sentimentul personal de “acasă”.
Interiorul lui “acasă” are o personalitate care este mereu înaintea personalității noastre. Acesta conține, de cele mai multe ori, virtuți spre care tindem. În cele din urmă, spațiul locuinței vindecă “rănile” pe care spațiul public ni le creează – prin această vindecare recurentă apare, inevitabil, evoluția.
Toate aceste lucruri conduc, în final, la o formă de educare indirectă a celor care locuiesc spațiul. Cred că este responsabilitatea noastră, a celor care ne ocupăm de imaginea spațiilor interioare, să le formulăm astfel încât să educe în sens pozitiv pe cei care le utilizează.”
Xgrupul Cum construim “acasă”? este un proiect realizat de BORO Communication,
în parteneriat cu Arabesque, KONE, Rockwool, Alumil, Danfoss, Somaco, Knauf Insulation, Knauf Gips, Alukönigstahl, Skamol.
Mai multe despre conceptul Xgroup Meetings puteți aici.
Foto © Iulian Bădărău