Urmăriți România Construiește pe Facebook și pe LinkedIN.
Irina Chițu este analist financiar și country director al platformei FINZOOM.RO. A a participat pe 15 septembrie în calitate de speaker în cadrul celei de-a doua ediții Building Home 2020 – International Good Living Forum.
“www.FinZoom.ro este un agregator de credite, dar nu numai de credite ci și pentru toate produsele bancare. L-am lansat în anul 2006 pe piață, tocmai pentru că a fost o nevoie foarte mare a consumatorilor, să poată compara oricând ce oferă toate băncile și apoi să aleagă în cunoștință de cauză ce li se potrivește.
Pe partea de credite imobiliare s-a observat în ultima perioadă o creștere chiar dacă s-a stat mai mult acasă. Oamenii nu au putut să meargă foarte mult la vizionări fizic, dar în schimb au putut să o facă în mediul online, să analizeze, să compare și să vadă care sunt toate ofertele băncilor. Pe lângă faptul că le comparăm obiectiv (după DAE – Dobânda Anuală Efectivă, costul total al creditului), avem și o parte consistentă de analize și tocmai pentru că suntem mai mult pe partea consumatorilor, avem și sfaturi pentru aceștia – la ce anume să fie atenți când achiziționează un produs financiar. De exemplu, dacă vrem să ne referim la partea de credite imobiliare sunt foarte diferite tipologiile de om și atunci poți să fii o persoană care câștigă foarte bine, dar să nu reușești să economisești nici măcar 5 lei pe lună.
Și atunci, pentru cei care se gândesc să își achiziționeze o locuință și apelează la un credit, în primul rând îi sfătuim să facă acest exercițiu măcar un an de zile. Să vadă că pot să pună deoparte lunar rata la un credit. La fel, să dea un avans cât mai mare pentru a se împrumuta cât mai puțin deoarece, într-adevăr, creditele merg până pe 30 de ani în continuare. Și pentru a obține creditul dorit și pentru a-ți lua o locuință mai mare, te întinzi mai mult decât îți permite venitul. Și atunci e foarte important să dai un avans mai mare ca să nu te supraîndatorezi.
Ca și oferte în piață, acum este o situație ideală: băncile își doresc foarte mult să ofere credite pentru că avem cea mai mică intermediere financiară din Europa, fiind pe ultimul loc. Doar 26% sunt credite în produsul intern brut, față de o medie a Uniunii Europene de 100%. Sunt chiar țări care ajung și la 200%, deci ca medie noi îi tragem în jos, cu toate că suntem țara de pe primul loc cu proprietari de locuințe.
De ce spun că este o situație ideală? Pentru că și costurile la credite sunt foarte jos, iar mai ales acum în pandemie Banca Națională a gestionat foarte bine această perioadă și a scăzut dobânda cheie, care a dus la o scădere a dobânzilor bancare. Practic, creditele sunt mai accesibile din punct de vedere al costurilor. Însă este bine să nu te împrumuți mai mult de 20% din venit, chiar dacă acum gradul maxim de îndatorare (cât la sută din venit pot fi ratele la creditele tale) este de 40%. Fiindcă acest grad de îndatorare poate crește foarte ușor la 60%-65% doar prin creșterea dobânzii variabile cu mai mult de 2 puncte procentuale – ceea ce s-a întâmplat și se poate întâmpla oricând în următorii ani.
Dacă stăm să ne gândim la faptul că în 2019 salariile au crescut, într-adevăr această pandemie a venit și a dat înapoi această creștere a creditării. A scăzut de fapt cadența creșterii, nu a mai crescut la fel de puternic, dar credite s-au dat în continuare și a crescut numărul lor, cât și valoarea creditelor acordate pentru că oamenii s-au dus mai mult către locuințe mai generoase.
Băncile spun că cererea de credite în trimestrul doi a scăzut și se așteaptă să scadă și pe viitor, dar condițiile de creditare vor rămâne constante, în sensul că ei vor să dea credite. Pe partea imobiliară știm foarte bine că programul Noua Casă de-abia acum începe, iar programul Prima Casă a fost oprit undeva de prin februarie, deci s-au dat mai puține credite pentru locuință în perioada martie-septembrie. Vom vedea cum va fi și cu programul Noua Casă deoarece acum sunt doar 7 bănci care au anunțat că vor da credite. Cel mai probabil vom vedea un val de dosare noi aprobate, fiindcă listele de așteptare la bănci sunt lungi, pentru programul guvernamental.
Vom vedea și cât va continua această pandemie pentru că oamenii simt incertitudinea. Dacă este să ne uităm pe ce s-a întâmplat pe piața imobiliară la terenuri, toată lumea ar spune că au explodat. Asta s-a întâmplat în Ilfov, dar în țară nu, chiar din contră, interesul a scăzut.
În concluzie, ofertele băncilor sunt pro creditare, ai de unde alege și în continuare creditele se acordă în special în lei pentru a scăpa de acest risc de schimb valutar – dovadă stă faptul că 80% din creditele acordate sunt în lei.”
Building Home 2020 – International Good Living Forum este un proiect realizat de BORO Communication, în parteneriat cu Arabesque, KONE, Rockwool, Alumil, Danfoss, Somaco, Knauf Insulation, Knauf Gips, Alukönigstahl, Skamol.
Foto © Irina Chițu