Ion Rădulea este CEO în cadrul River Development companie cu peste 20 ani experiență în administrarea și dezvoltarea de proprietăți imobiliare. River Development a livrat până acum peste 100.000 mp de birouri la standarde de clasa A și este hotărât să își extindă portofoliul cu proiecte de amploare. În prezent, River dezvoltă Sema Parc (Splaiul Independenței), cel mai mare demers de regenerare urbană din București.
DEVO: Cum arată proiectele de dezvoltare pe care le aveți deschise în acest moment și care este ritmul de lucru pe șantiere?
Ion Rădulea: Dezvoltările noastre actuale se concentrează, la fel ca și înainte de apariția crizei sanitare, pe construcția clădirilor de birouri London și Oslo, parte din Sema Parc, proiect pe care îl putem considera cel mai mare demers de regenerare urbană din București.
Prin clădirile London și Oslo, vom livra peste 31.000 mp suprafață închiriabilă spre finalul celui de-al doilea trimestru al anului viitor, birouri de clasă A într-una din cele mai dinamice zone ale Capitalei, zona de centru-vest.
Lucrările pe șantierul celor două clădiri au continuat și în perioada pandemiei, respectând bineînțeles, limitările impuse de noul context sanitar. Am încercat să optimizăm pe cât posibil activitatea pe șantier astfel că, la momentul acesta, nu întrevedem niciun obstacol care să întârzie termenul inițial de livrare estimat.
DEVO: Cum pot contribui dezvoltările real estate la relansarea economică a României după această perioadă?
Ion Rădulea: Nu cred că pandemia a dizolvat ideea de sediu/birou de lucru al unei companii. Majoritatea companiilor și oamenilor care lucrează pentru ele și care au experimentat această perioadă așteaptă momentul întoarcerii la birou.
Putem considera situația actuală mai degrabă un semnal pentru transformarea unor criterii de calitate a clădirilor din deziderate în referințe. Ceea ce putem face noi, ca dezvoltatori imobiliari, pentru a contribui la relansarea economică este să oferim spații de lucru, de locuit sau de agreement propice nevoilor actuale ale celor care ne sunt parteneri, chiriașii noștri.
Un mediu propice de desfășurare a activității implică reîntoarcerea echipelor la birou în condiții de siguranță, deci refacerea efectivului și reluarea operațiunilor în ritmul anterior stării de urgență. Cuvântul-cheie este flexibilitatea spațiului pentru că, dincolo de spațiul închiriat, amenajarea rămâne la latitudinea fiecărei companii în parte, dar stă în responsabilitatea noastră, a dezvoltatorilor, să oferim un mediu versatil.
DEVO: Ce schimbări credeți că vor apărea în industria real estate în perioada post pandemică?
Ion Rădulea: Vom regândi, cu siguranță, modul și mediul de lucru și afirm acest lucru atât din perspectiva angajatorului, cât și din cea a dezvoltatorului imobiliar. Probabil că, în această perioadă, am conștientizat cu toții, nu doar noi, cei care promovau și înainte importanța flexibilității spațiului de lucru, cât de semnificativ este acest detaliu încă din faza de design al unei clădiri – comerciale sau rezidențiale.
În cazul sectorului office, câștigătoare vor fi spațiile care, dacă până acum puteau acomoda zone de tip open-space, de mare densitate, vor putea fi ușor convertite în zone care respectă rigorile impuse de noul context sanitar.
Pentru dezvoltările din portofoliul River Development, putem considera clădirea The Light One, finalizată anul trecut, un studiu de caz relevant, etajele beneficiind de un space planning eficient, cost-effective și versatil, dovadă stând mixul variat de chiriași, de la clinică medicală, la sală de fitness sau sediu de companie de outsourcing. Iar clădirile London și Oslo, acum în dezvoltare, se înscriu pe aceleași coordonate.
Din partea companiilor angajatoare, ne putem aștepta la o flexibilizare a programului – atât pentru lucrul remote, cât și, poate, pe intervale orare succesive de venit la birou. O astfel de măsură se traduce pentru noi, ca dezvoltatori, într-o durată zilnică mai mare de funcționare a clădirii, respectiv în importanța construirii unei clădiri eficiente energetic și a unui service charge optim.
Biroul post-pandemie va fi cel care va îngloba în mod eficient, dar și sigur zonele de lucru individuale cu cele de interacțiune și colaborare între membrii echipei, dar este un aspect de urmărit pe termen mediu cum va traduce fiecare companie această nouă radiografie de lucru într-un spațiu propriu-zis.
Interviul este parte a campaniei de comunicare DEVO 2020 – Forumul Internațional al Marilor Dezvoltatori, aflat la a 3-a ediție, care va avea loc pe 23 octombrie, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel.
Master Partner DEVO 2020: ARABESQUE. Professional Partners: KONE, ROCKWOOL, DANFOSS. Parteneri: KNAUF INSULATION, KNAUF, ALUKÖNIGSTAHL, ZACARIA. Susținător și expozant: SKYLUX.
Mai multe detalii pe: www.bit.ly/devo-2020
Foto © River Development