Hildegard Brandl este Managing Partner Unith2b Architects. Pe 2 octombrie a participat în calitate de speaker în cadrul Xgrupului Arhitectura Hotelurilor și Restaurantelor, parte a ediției FORO 2020 – International Forum for Reputation in Hospitality.
„Mi se pare interesant că s-a vorbit și despre partea economică în design. În foarte multe conferințe la care am participat acest subiect nu a fost dezbătut. A fost întotdeauna o discuție despre design, iar eu partea aceasta de arhitectură și design o consider iminentă. Eu nu o consider un aspect care este de dezbătut fiindcă fiecare are acolo mâna lui pe care oricum și-o va etala. Dar partea aceasta de înțelegere a faptului că este o realitate economică în spate, a unor dezvoltatori de hoteluri. Indiferent de tipul de hotel, factorul economic este unul care determină restul demersului.
Este un corset, al tău ca arhitect, iar dacă nu știi să gestionezi bugetele, fie la scară mică, fie la scară mare, atunci riscul devine foarte mare, iar satisfacția clientului foarte mică. Eu cred că și în România ar trebui să existe această discuție, de a înțelege relevanța de a crea niște bugete corecte și niste fit out-uri, în afară de construcția în sine, pentru că intervine și problema de longevitate și uzură, respectiv cum va arăta clădirea după ce a fost folosită câțiva ani. În momentul în care intri cu o clădire pe piață trebuie să ții cont de acest aspect.
Mi s-a părut interesant uitându-mă în spate, înainte de această gripă, să mă întreb dacă provocarea noastră este să descoperim care sunt formele de design pentru a distanța oamenii sau datoria noastră este să discutăm despre cum putem să ne apropiem, pentru că momentul pe care îl trăim acum va fi unul lung. Cum facem noi ca arhitecți, mai ales pentru zona de hoteluri care este extrem de afectată în această situație, să generăm spații care vor permite o apropiere socială. Aceasta cred că este cu adevărat o provocare care va veni peste noi deși nu a fost abordată încă, dar fiecare dintre noi simte că acest timp a generat niște lipsuri. Ca țară, România dispune de un peisaj diversificat și natural în comparație cu alte țări din Europa și eu cred că acest lucru reprezintă o mare șansă pentru noi să găsim soluții la aceste întrebări.”
Xgrupul Arhitectura Hotelurilor și Restaurantelor este un proiect realizat de BORO Communication, în parteneriat cu DAAS și KONE.
Mai multe despre conceptul Xgroup Meetings puteți afla aici.
Foto © Hildegard Brandl