Global Real Estate Major Challenges: Perspective internaționale – sinteza ultimei sesiuni DEVO 2021

A patra ediție a forumului DEVO a fost organizată de BORO Communication pe 6 octombrie 2021, la JW Marriott Grand Hotel din București. Ultima sesiune din cadrul evenimentului a fost dedicată provocărilor din real estate la nivel global.

Partenerii ediției 2021: SpeedwellNordis GroupModulisAFI EuropeKoneRockwoolVeluxAlumilBrisk GroupVimarElco Heating SolutionsAgricinRadoxTheta FurniturePlanRadar și ACO.

Chairmanul evenimentului a fost arhitectul Șerban Țigănaș, Fondator și Președinte al biroului de arhitectură și inginerie DICO și ȚIGĂNAȘ, Decan al Facultății de Arhitectură și Urbanism din Cluj-Napoca, iar speakerii care au avut intervenții au fost: Iulia Frățilă, Associate Fletcher Priest Architects; Gunnar Branson, CEO AFIRE (Asociația Investitorilor Străini în Real Estate) din SUA; Alina Aeby, Coordonator global pentru Europa de Est, Orientul Mijlociu și Africa, în cadrul NAR (National Association of REALTORS – Asociația Națională a Agenților Imobiliari) din SUA; Bogdan Zaha, Associate Zaha Hadid Architects și Traian Bompa, Partener fondator SANE Architecture.

Iulia Frățilă – Associate, Fletcher Priest Architects, Londra

A prezentat un proiect complex creat pe un sit închis vreme de 20-30 de ani, ulterior transformat în proiect rezidențial, incluzând 6500 de locuințe (cu 25.000 de locuitori), drumuri, canalizare, infrastructură verde și o componentă de mixed-use în centru.

Provocările au ținut de coordonarea proiectului, etapizarea unui proiect atât de mare și de livrarea către clienții finali. Terenul aparține guvernului britanic, anterior fiind un aeroport. Clienții companiei tind să fie master developers: nu cei care vor construi efectiv, ci mai degrabă cei care se ocupă de livrarea infrastructurii și de „serviced parcels” (parcele mai mici, de 100-200 de locuințe, care au drumurile, canalizarea și spațiile verzi deja facilitate). Master developers ies apoi pe piață la licitații și atribuie aceste parcele către dezvoltatori mai mici.

Biroul de arhitectură, ca urban designer pentru întregul sit, rămâne un fel de gardian al designului pentru întregul proiect, chiar și când alți arhitecți sunt implicați. Proiectul este de durată, dar s-a obținut acordul pentru primele 1700 de locuințe să fie puse pe piață anul viitor. Pentru încălzire se duc negocieri cu o firmă de panouri solare, ca parte a unei soluții mixte.

Gunnar Branson – CEO al AFIRE (Asociația Investitorilor Străini în Real Estate), SUA

AFIRE e o organizație cu aproape 200 de investitori instituționali, înființată acum 33 de ani pentru a ajuta investitorii să înțeleagă piața și să facă față provocărilor investițiilor internaționale.

Anul acesta, în mod surprinzător, s-a constatat un nivel ridicat de optimism în piață, însă au apărut modificări în genul de investiții preferate. Nu se mai caută neapărat clădiri de birouri în marile orașe (acestea au scăzut în preferințele investitorilor; chiar și retailul s-a clasat mai bine). E multă nesiguranță în jurul investițiilor de birouri (chiar dacă ele, desigur, nu vor dispărea), iar lumea e foarte ezitantă pentru că preferințele clienților au suferit modificări. Investitorii sunt mult mai interesați de ESG (Environmental, Social and Governance – factori non-financiari de care investitorii sunt tot mai atrași, care includ aspecte precum sustenabilitatea, impactul social și relația cu cadrul legislativ și cu autoritățile).

Dacă încă de acum câțiva ani ESG era un criteriu foarte important pentru investitori, anul acesta procentul a crescut și mai mult. O treime din investitori solicită îndeplinirea unui set de criterii ESG chiar înainte de a se afilia unui proiect.

Înainte de pandemie s-a observat o reducere a core investment strategies și trendurile cotinuă să fie în scădere aici, fiind în creștere interesul pentru proiectele imobiliare gen apartamente și locuințe sau pentru industrial. De asemenea, demografica urbană urmărește de regulă dezvoltările tehnologice.

Se observă mai puțină îngrijorare referitor la migrarea oamenilor în afara orașelor, dar și o migrare a milenialilor spre suburbii. De asemenea, securitatea cibernetică e o preocupare majoră acum, pentru toată lumea, inclusiv în real estate. Centrele de date (data centers) și depozitele la rece (cold storage) sunt nișe de foarte mare interes imobiliar actualmente în Statele Unite, cu atât mai mult cu cât sunt probleme cu lanțurile de distribuție mai ales în domeniul alimentar dar (mai nou) și cu cererea mare de stocare de vaccinuri anti-Covid.

Alina Aeby – Coordonator global pentru Europa de Est, Orientul Mijlociu și Africa, în cadrul NAR (National Association of REALTORS – Asociația Națională a Agenților Imobiliari) din SUA

Investițiile străine în imobiliare au scăzut în pandemie, mai ales pe segmentul rezidențial în Statele Unite (au totalizat doar sub 3% din totalul tranzacțiilor imobiliare din SUA). Principalii investitori străini au rămas aceeași: China, India, Mexic, Canada și Marea Britanie, mai puțin statele din Vestul Europei (o excepție fiind Germania).

Multe țări, văzând scăderea dramatică a turismului, au introdus tot felul de avantaje pentru încurajarea investitorilor străini, spre exemplu facilitățile pentru nomazii digitali, reduceri de taxe în contextul remote work. În Canada s-a anunțat limitarea investițiilor străine în imobiliare rezidențiale. La fel au procedat Australia și Noua Zeelandă legat de investitorii din China, încă dinainte de pandemie.

Se discută mult despre tendințe de refolosire, repoziționare, reurbanizare și wellness incorporat în construcții, încă din faza de proiectare. Pentru situația multor clădiri de birouri și comerciale încă goale, se vorbește despre schimbarea destinației unor astfel de spații, mai ales transformarea în proiecte rezidențiale (ceea ce ar răspunde și actualei crize globale a locuirii). Pe de altă parte, multe spații comerciale ar putea fi transformate în spații de industrie ușoară, de ambalare și împachetare spre exemplu (un business explodat în timpul pandemiei).

Legat de piața din România: o idee ar fi promovarea mai bună a brandului de țară și a marilor proiecte de aici, rezidențiale și industriale-comerciale. Alina Aeby participă la numeroase evenimente în Statele Unite, mai ales online, în care diferite entități românești din imobiliare pot avea o platformă de expunere și prezentare a proiectelor derulate. România are un enorm potențial pentru turiști, dar și oameni care vor să se relocheze aici din alte țări, nu doar digital nomads ci și pensionari spre exemplu (care pot fi atrași aici de costul redus al vieții comparativ cu Occidentul) sau investitori industriali din diferite părți ale lumii.

Bogdan Zaha – Associate, Zaha Hadid Architects, Londra

Se observă o tendință a clienților de a cere proiectanților și arhitecților lucruri noi, de la soluții de logistică, îmbinarea muncii fizice cu cea remote, mobilarea unui spațiu cu ecrane astfel încât sala cu pricina să pară plină când de fapt ea nu este, etc. Pe piața rezidențială lucrurile se mișcă mult mai accelerat decât în zona de office, la care se observă și o tendință de îmbinare sau chiar uneori transformare între spațiile de birouri și cele rezidențiale.

Traian Bompa – Partener fondator, SANE Architecture, Paris

Este o agenție tânără, din 2015, având o echipă și la București. A crescut mult complexitatea proiectelor, sunt implicați tot mai mulți specialiști, cu o colaborare mai strânsă între toți actorii implicați. Rolul arhitectului este în creștere în această echipă, el trebuie să își asume întreaga viziune a proiectului.

Municipalitatea Parisului a organizat mai multe concursuri pentru echipe mixte (arhitecți, dezvoltatori, ingineri, etc.) pentru a găsi idei de dezvoltare inovatoare. Sunt foarte puternice tendințele de clădiri cu energie pozitivă, cu structuri care să maximizeze potențialul zonelor, dar și să fie cât mai sustenabile posibil.

Cea de-a 5-a ediție DEVO va avea loc pe 6 octombrie 2022, la JW Marriott Grand Hotel din București. Mai multe despre opțiunile de implicare și parteneriat la construieste@borocommunication.ro

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

BORO Newsletter

Dacă sunteți interesat de noutățile din cadrul evenimentelor/proiectelor noastre

vă rugăm să vă înscrieți aici.

Alte știri din categoria construcții, real estate

Vreau să particip

Vreau să devin Partener

Ene Gîrban

Director General, AGRO-IND COM, Buzău, +2000 ha
Fermier Invitat

Evenimentul RALF, care a reușit să unească mari fermieri români, a fost un real succes. S-au spus puncte de vedere foarte clare și totodată invitații au avut o prezență remarcabilă. Întregul eveniment a avut o ținută de gală.

Vlad Bontaș

Director, AGROCOV, Galați, +5500 ha
Fermier Invitat
Vreau în primul rând să vă mulțumesc pentru invitația acordată și să vă felicit pentru organizarea Forumului, una foarte bine structurată, atât în baza invitaților, cât și a subiectelor abordate. A fost o zi plină de acumulare de informații, sperăm noi folositoare, iar când ne-au permis pauzele am profitat pe partea de networking cunoscând alți colegi din țară și povestind unii altora cu ce ne lovim în fermele noastre și ce putem îmbunătăți.

Dr. Cristian Radu Jecan

Director Medical, Spitalul „Prof. Dr. Agrippa Ionescu”, București

Medic Invitat ROHO

„Mulțumesc organizatorilor pentru conceptul și formatul evenimentului Convenția Română a Spitalelor ROHO 2017. A fost o onoare și în același timp o experiență remarcabilă să onorez invitația primită. Conferința a oferit un cadru de întâlnire ideal pentru membrii echipelor de management din spitalele românești, prin asigurarea unui cadru propice de schimbare a informațiilor, de împărtășire a problemelor întâlnite în cadrul procesului de management spitalicesc și mai important, a soluțiilor găsite. Participarea specialiștilor și a profesioniștilor din sănătate din alte țări europene în cadrul ROHO, mai ales a celor din zonele învecinate cu România, a asigurat o diseminare largă a unor proiecte și soluții specifice implementate de aceștia, care pot constitui un model și pentru țara noastră.”

Dr. Elisabeta Raț

Manager, Spitalul Municipal Carei, Satu Mare

Manager Invitat ROHO

”Vă mulțumesc pentru faptul că și în acest an m-ați onorat cu invitația de a participa la acest eveniment. Din prezentările Speakerilor din sănătate, de la noi și din străinătate, am observat că preocuparea deosebită pentru asigurarea calității actului medical și siguranța pacienților câștigă tot mai mult teren în managementul spitalelor publice și private. Cred că, în activitatea zilnică din unitățile sanitare, protocoalele terapeutice și procedurile de lucru implementate, definesc bune practici de eliminare a riscurilor clinice, combaterea infecțiilor asociate asistenței medicale și nu în ultimul rând, o abordare corectă și eficientă a diagnosticării și a tratamentului pacienților.”

Petru Șușca

Manager, Spitalul Clinic Județean de Urgență, Cluj

Manager Invitat ROHO

„Convenția Română a Spitalelor se evidențiază în peisajul evenimentelor din România. Reunind profesioniști din domeniul medical, evenimentul devine un prilej de a împărtăși experiență, dar și o ocazie de a interacționa cu oameni cu preocupări similare. Am apreciat alegerea atentă a speakerilor. Cunoștințele acestora sunt de un real folos în munca zilnică și pentru rezolvarea unora dintre problemele cu care ne confruntăm. Calific ediția din 2016 a Convenției Române a Spitalelor drept un eveniment constructiv și de calitate.”

Dr. Alina-Bondoc

Director Medical, Medlife Titan, București

Medic Invitat ROHO

”Vă mulțumesc pentru invitatia la ROHO 2017 și mă bucur că am avut prilejul să particip și să ascult profesioniști din managementul medical, atât din România, cât și din străinătate. Consider că un asemenea eveniment pune România pe hartă, ca țară europeană, care oferă servicii de sănătate populației, la standarde de înaltă calitate. Este extrem de important schimbul de experiență și de viziune la nivel de management, pe care îl oferă un eveniment de acest tip, și nu în ultimul rând, posibilitatea de a cunoaște persoane-cheie din acest domeniu și de a lega relații profesionale de durată. Am apreciat în mod deosebit oportunitatea de a crește vizibilitatea sistemului medical privat în fața guvernanților, atât pe plan național, cât și internațional, prin promovarea unor organizații cum ar fi European Union of Private Hospitals (EUHP).”

Dr. Mircea Cinteză

Șeful Secției Cardiologie 1, Spitalul Universitar de Urgență București

Medic Invitat ROHO

„A fost impresionant interesul pentru Convenția Română a Spitalelor. Un mare număr de participanți au venit la București din întreaga țară. Temele dezbatute sunt importante pentru oricine este implicat în activitatea de management medical.”

Vlad Bontaș

Manager, AGROVOC, Galați, +5500 ha

Guest Farmer

First and foremost, I want to thank you for your invitation and to congratulate you on the organization of the Forum, which was very well structured, both in terms of the guests, as well as of the topics addressed. It was a day full of – we hope – useful information; when the breaks allowed it, we made the most of the networking part to become acquainted with other Romanian colleagues and to talk about the problems in our farms and what could be improved.

Ciprian Dogaru

Executive Manager, Hotel Ambient 4*, Brașov

FORO Guest

The quality of the services must be continuously improved, and this is done through regular trainings and last-minute information shared with the relevant departments. Maintenance of hotel spaces is also a priority, as good hotel services cannot compensate for unattended space and vice versa. A mix between the two components is ideal and leads to the success of the customer relationship. A hotel’s reputation is its business card. In the online environment, the grades given by the guests are the mirror of the activity of the hotel, and they can be improved by good management and communication with the client.

Bogdan Arsene

General Manager, Best Western Stil Hotel 4*, Bucharest

FORO Guest

The policy of the Best Western Stil hotel has a very important component of customer service. We care about our guests and are very attentive to the feedback they send us through various forms (directly at the hotel reception, in direct meetings with our staff, through the hotel feedback forms, through the pages of TripAdvisor, Booking, Facebook etc.). Feedback from our guests helps us to maintain the level of services and facilities we offer to a certain standard and to make improvements. In the last 2 years we have made significant investments in this regard.

Chef Ștefan Popescu

Executive Chef, Pullman Bucharest World Trade Center

FORO Guest 

Un restaurant este în sine o investiție complexă. Una dintre problemele actuale în acest domeniu este calitatea serviciilor, motiv pentru care este imperativ să investești în această direcție. Un restaurant poate rămâne „de top” doar menționând calitatea – de aceea acest concept trebuie înțeles în detaliu. Concurența crește în toate sectoarele, iar cea mai bună modalitate de a vă distinge de ceilalți este reputația pe care o construiți. Decizia de a folosi reputația ca instrument de construire a carierei diferă de la un sector la altul și depinde de obiectivul profesional. Cu toate acestea, a fi un profesionist cu vizibilitate devine un mijloc tot mai necesar de dezvoltare a carierei.

Proiect: Openville

Timisoara, Romania

IULIUS & ATTERBURY EUROPE

Openville este cel mai mare proiect de tip mixt din vestul României, aflat în plină dezvoltare în centrul Timişoarei, în proximitatea Iulius Mall. Acesta va fi principalul pol de business, retail şi entertainment din regiune şi va fi inaugurat în primăvara anului 2019, odată cu finalizarea primei etape. Openville va reprezenta o destinaţie cosmopolită de lifestyle, care va include: şapte clădiri de birouri, 450 de magazine, un parc de peste 55.000 mp, restaurante şi cafenele tematice, un nou concept de cinema, carusel pentru copii şi săli de evenimente. Valoarea investiţiei este de peste 220 de milioane de euro.

Presented by

Raluca-Munteanu-1
Raluca Munteanu
Business Development Manager IULIUS
Speaker DEVO 2018
Raluca-Munteanu-1
Raluca Munteanu
Business Development Manager IULIUS
Speaker DEVO 2018

Other Projects & Speakers