A patra ediție a forumului DEVO a fost organizată de BORO Communication pe 6 octombrie 2021, la JW Marriott Grand Hotel din București. Ultima sesiune din cadrul evenimentului a fost dedicată provocărilor din real estate la nivel global.
Partenerii ediției 2021: Speedwell, Nordis Group, Modulis, AFI Europe, Kone, Rockwool, Velux, Alumil, Brisk Group, Vimar, Elco Heating Solutions, Agricin, Radox, Theta Furniture, PlanRadar și ACO.
Chairmanul evenimentului a fost arhitectul Șerban Țigănaș, Fondator și Președinte al biroului de arhitectură și inginerie DICO și ȚIGĂNAȘ, Decan al Facultății de Arhitectură și Urbanism din Cluj-Napoca, iar speakerii care au avut intervenții au fost: Iulia Frățilă, Associate Fletcher Priest Architects; Gunnar Branson, CEO AFIRE (Asociația Investitorilor Străini în Real Estate) din SUA; Alina Aeby, Coordonator global pentru Europa de Est, Orientul Mijlociu și Africa, în cadrul NAR (National Association of REALTORS – Asociația Națională a Agenților Imobiliari) din SUA; Bogdan Zaha, Associate Zaha Hadid Architects și Traian Bompa, Partener fondator SANE Architecture.
Iulia Frățilă – Associate, Fletcher Priest Architects, Londra
A prezentat un proiect complex creat pe un sit închis vreme de 20-30 de ani, ulterior transformat în proiect rezidențial, incluzând 6500 de locuințe (cu 25.000 de locuitori), drumuri, canalizare, infrastructură verde și o componentă de mixed-use în centru.
Provocările au ținut de coordonarea proiectului, etapizarea unui proiect atât de mare și de livrarea către clienții finali. Terenul aparține guvernului britanic, anterior fiind un aeroport. Clienții companiei tind să fie master developers: nu cei care vor construi efectiv, ci mai degrabă cei care se ocupă de livrarea infrastructurii și de „serviced parcels” (parcele mai mici, de 100-200 de locuințe, care au drumurile, canalizarea și spațiile verzi deja facilitate). Master developers ies apoi pe piață la licitații și atribuie aceste parcele către dezvoltatori mai mici.
Biroul de arhitectură, ca urban designer pentru întregul sit, rămâne un fel de gardian al designului pentru întregul proiect, chiar și când alți arhitecți sunt implicați. Proiectul este de durată, dar s-a obținut acordul pentru primele 1700 de locuințe să fie puse pe piață anul viitor. Pentru încălzire se duc negocieri cu o firmă de panouri solare, ca parte a unei soluții mixte.
Gunnar Branson – CEO al AFIRE (Asociația Investitorilor Străini în Real Estate), SUA
AFIRE e o organizație cu aproape 200 de investitori instituționali, înființată acum 33 de ani pentru a ajuta investitorii să înțeleagă piața și să facă față provocărilor investițiilor internaționale.
Anul acesta, în mod surprinzător, s-a constatat un nivel ridicat de optimism în piață, însă au apărut modificări în genul de investiții preferate. Nu se mai caută neapărat clădiri de birouri în marile orașe (acestea au scăzut în preferințele investitorilor; chiar și retailul s-a clasat mai bine). E multă nesiguranță în jurul investițiilor de birouri (chiar dacă ele, desigur, nu vor dispărea), iar lumea e foarte ezitantă pentru că preferințele clienților au suferit modificări. Investitorii sunt mult mai interesați de ESG (Environmental, Social and Governance – factori non-financiari de care investitorii sunt tot mai atrași, care includ aspecte precum sustenabilitatea, impactul social și relația cu cadrul legislativ și cu autoritățile).
Dacă încă de acum câțiva ani ESG era un criteriu foarte important pentru investitori, anul acesta procentul a crescut și mai mult. O treime din investitori solicită îndeplinirea unui set de criterii ESG chiar înainte de a se afilia unui proiect.
Înainte de pandemie s-a observat o reducere a core investment strategies și trendurile cotinuă să fie în scădere aici, fiind în creștere interesul pentru proiectele imobiliare gen apartamente și locuințe sau pentru industrial. De asemenea, demografica urbană urmărește de regulă dezvoltările tehnologice.
Se observă mai puțină îngrijorare referitor la migrarea oamenilor în afara orașelor, dar și o migrare a milenialilor spre suburbii. De asemenea, securitatea cibernetică e o preocupare majoră acum, pentru toată lumea, inclusiv în real estate. Centrele de date (data centers) și depozitele la rece (cold storage) sunt nișe de foarte mare interes imobiliar actualmente în Statele Unite, cu atât mai mult cu cât sunt probleme cu lanțurile de distribuție mai ales în domeniul alimentar dar (mai nou) și cu cererea mare de stocare de vaccinuri anti-Covid.
Alina Aeby – Coordonator global pentru Europa de Est, Orientul Mijlociu și Africa, în cadrul NAR (National Association of REALTORS – Asociația Națională a Agenților Imobiliari) din SUA
Investițiile străine în imobiliare au scăzut în pandemie, mai ales pe segmentul rezidențial în Statele Unite (au totalizat doar sub 3% din totalul tranzacțiilor imobiliare din SUA). Principalii investitori străini au rămas aceeași: China, India, Mexic, Canada și Marea Britanie, mai puțin statele din Vestul Europei (o excepție fiind Germania).
Multe țări, văzând scăderea dramatică a turismului, au introdus tot felul de avantaje pentru încurajarea investitorilor străini, spre exemplu facilitățile pentru nomazii digitali, reduceri de taxe în contextul remote work. În Canada s-a anunțat limitarea investițiilor străine în imobiliare rezidențiale. La fel au procedat Australia și Noua Zeelandă legat de investitorii din China, încă dinainte de pandemie.
Se discută mult despre tendințe de refolosire, repoziționare, reurbanizare și wellness incorporat în construcții, încă din faza de proiectare. Pentru situația multor clădiri de birouri și comerciale încă goale, se vorbește despre schimbarea destinației unor astfel de spații, mai ales transformarea în proiecte rezidențiale (ceea ce ar răspunde și actualei crize globale a locuirii). Pe de altă parte, multe spații comerciale ar putea fi transformate în spații de industrie ușoară, de ambalare și împachetare spre exemplu (un business explodat în timpul pandemiei).
Legat de piața din România: o idee ar fi promovarea mai bună a brandului de țară și a marilor proiecte de aici, rezidențiale și industriale-comerciale. Alina Aeby participă la numeroase evenimente în Statele Unite, mai ales online, în care diferite entități românești din imobiliare pot avea o platformă de expunere și prezentare a proiectelor derulate. România are un enorm potențial pentru turiști, dar și oameni care vor să se relocheze aici din alte țări, nu doar digital nomads ci și pensionari spre exemplu (care pot fi atrași aici de costul redus al vieții comparativ cu Occidentul) sau investitori industriali din diferite părți ale lumii.
Bogdan Zaha – Associate, Zaha Hadid Architects, Londra
Se observă o tendință a clienților de a cere proiectanților și arhitecților lucruri noi, de la soluții de logistică, îmbinarea muncii fizice cu cea remote, mobilarea unui spațiu cu ecrane astfel încât sala cu pricina să pară plină când de fapt ea nu este, etc. Pe piața rezidențială lucrurile se mișcă mult mai accelerat decât în zona de office, la care se observă și o tendință de îmbinare sau chiar uneori transformare între spațiile de birouri și cele rezidențiale.
Traian Bompa – Partener fondator, SANE Architecture, Paris
Este o agenție tânără, din 2015, având o echipă și la București. A crescut mult complexitatea proiectelor, sunt implicați tot mai mulți specialiști, cu o colaborare mai strânsă între toți actorii implicați. Rolul arhitectului este în creștere în această echipă, el trebuie să își asume întreaga viziune a proiectului.
Municipalitatea Parisului a organizat mai multe concursuri pentru echipe mixte (arhitecți, dezvoltatori, ingineri, etc.) pentru a găsi idei de dezvoltare inovatoare. Sunt foarte puternice tendințele de clădiri cu energie pozitivă, cu structuri care să maximizeze potențialul zonelor, dar și să fie cât mai sustenabile posibil.
Cea de-a 5-a ediție DEVO va avea loc pe 6 octombrie 2022, la JW Marriott Grand Hotel din București. Mai multe despre opțiunile de implicare și parteneriat la construieste@borocommunication.ro