Gabriel Bănică este Managing Partner în cadrul Skylux Construction. Pe 23 octombrie a participat în calitate de speaker și Susținător în cadrul celei de-a treia ediții a Forumului Internațional al Marilor Dezvoltatori DEVO.
„Deși trecem printr-o perioadă dificilă, să zic deprimantă din punct de vedere social, aș putea spune că pe piața construcțiilor noi putem să dăm un feedback diferit față de ceilalți vorbitori care sunt concentrați fiecare pe nișa lui: logistică, hotelieră sau birouri. Noi putem să dăm un feedback general pentru piața construcțiilor, în sensul că noi ofertăm și pentru logistică și pentru birouri și pentru rezidențial, chiar healthcare, educație. Ceea ce am remarcat este că de 2-3 ani există un trend, în a alege materiale de calitate. Anul acesta deși suntem, ca proiecte, tot acolo unde eram și anul trecut, tot ca număr de oferte, reușim să furnizăm mai mult din produsele noastre premium, piața este într-o continuă educare, dezvoltatorii au învățat beneficiile unor produse mai bune, arhitecții la fel. Proiectele de calitate au nevoie de arhitecți de calitate, de furnizori cu calitate, dar și de antreprenori generali care să știe ce să facă.
Aș vrea să revin la întrebarea despre parteneriatul public-privat; cred că este necesară o voce comună a dezvoltatorilor din real estate, o voce a lor, o presiune comună a lor și a publicului, chiar și a acestor corporatiști care sunt toată ziua în trafic și care își dedică o bună parte din viața lor serviciului. Aș da aici un exemplu foarte foarte simplu, din 2004 de când m-am întors de la studii din Olanda, unde am apreciat foarte mult mobilitatea oamenilor de acolo. Acolo nu ai nevoie efectiv de mașină, există trenuri, autobuze, etc. În 2004 m-am bucurat foarte mult când am văzut pe prima pagină a ziarului Capital faptul că se punea în discuție această centură feroviară absolut necesară unui oraș ca Bucureștiul. Un alt proiect care ar fi foarte simplu de realizat și ar implica foarte mulți dezvoltatori din București ar fi calea ferată care pleacă din Gara de Nord, trece prin Bucureștii Noi, prin zona Romexpo (în care sunt foarte multe dezvoltări). Există traseul, nu este nevoie de exproprieri, pur și simplu cred că este nevoie doar de voință politică, de niște funcționari care să își facă bine treaba și de legislație, probabil. Mai mult, ar putea să implice chiar și transportatorii feroviari, chiar și producătorii. Există chiar și la Craiova firma Softronic, care nu vinde în România, dar vinde în Brazilia, vinde în Suedia. Deci, ar putea fi mai multe servicii integrate care să ajute economia.
Revenind la Skylux, este o companie românească, cu capital 100% românesc, este pe piață din 2007 și vreau să menționez că am crescut alături de acești dezvoltatori care au fost astăzi aici. De la început am vrut să oferim siguranță și calitate, acesta a fost principalul obiectiv, pentru aceasta ne-am ales parteneri foarte buni. Vorbim despre siguranță la foc, de detecție la incendiu, de desfumare, de compartimentarea spațiilor. Partenerul nostru principal pe partea de luminatoare este Lamilux din Germania. Este primul producător din Europa care a certificat luminatoare și trape de fum pentru case pasive. Pe partea de cortine de foc colaborăm cu Intisi din Spania, îi reprezentăm în România. Pentru tuburile de lumină reprezentăm Solarspot din Italia și pentru fațade cu eficiență energetică foarte bună reprezentăm brandul Okalux din Germania.
Ne-am dorit să fim cunoscuți pe piață nu doar ca furnizori de materiale și ca furnizori de soluții și pentru lucrul acesta am ales să fim alături de clienții noștri, atât de dezvoltatori, dar și de arhitecți și oferim consultanță încă din momentul ideii unui proiect și ne ocupăm de furnizare, de montaj, dar foarte importante pentru noi sunt și mentenanța, reviziile absolut necesare, conform legislației, acestea reprezentand o bună parte din business-ul nostru.
Unul dintre produsele noastre, luminator din sticlă, făcut de Lamilux, a câștigat trei ani la rând Red Dot Design. Este un luminator cu un coeficient termic de transfer foarte bun, cu o rezistență la vânt și incendiu foarte bună. Se pretează în principiu pentru hoteluri, spațiu de birouri, comercial, spații educative. Un alt produs pe care îl promovăm pentru partea de logistică și comercial, este trapa de fum F100. Are o etanșeitate foarte bună, ne lăudăm cu faptul că sunt proiecte în care am dat și 500 de cupole și nu am avut niciun incident neplăcut. Este produsul nostru nr. 1 în ceea ce privește cifra de afaceri. Arhitectura de sticlă pe care o furnizăm către hoteluri, școli, spații comerciale. Cortinele rezistente la foc reprezintă un alt produs din portofoliul nostru și aș vrea să subliniez faptul că suntem singurii care să putem să furnizăm o cortină lungă de 22 de metri, fără suprapuneri, ceea ce este un lucru foarte important la incendiu. Toate componentele cortinei sunt rezistente la foc minimum 120 de minute. Avem studii care afirmă că tuburile solare furnizate de noi dau cu 50% mai multă lumină decât concurența.
Business-ul nostru se axează pe zona de renovare. Sunt foarte multe spații industriale și logistice fără lumină naturală. Într-o primă fază se face proiectul, care trebuie să se limiteze într-un anumit buget și ulterior oamenii își mai dau seama că trebuie să mai îmbunătățească câte ceva. Am avut situații când am furnizat 2 tuburi pentru un singur birou și apoi ajuns să furnizăm 50-60 de tuburi la același proiect. A existat o cerință din partea clienților noștri pentru sisteme de avertizare și detecție pentru incendii, dar și restul sistemelor de curenți slabi. Se discută foarte mult de clădiri eficiente energetic, de consum 0, de salvarea planetei și astfel s-a născut o nouă divizie, este vorba de Skylux Energy. Suntem în discuții cu un client industrial, pentru a furniza o centrală electrică pe gaz. Avantajele acesteia constau în faptul că este modulară, se instalează foarte rapid, nu necesită foarte multe aprobări. Angajații noștri, cel puțin 50% din ei, sunt aproape toată ziua pe acoperiș, așa că ne-am gândit să oferim și alte soluții clienților noștri și încercăm să fim cât mai activi și pe piața panourilor fotovoltaice. Există un trend, majoritatea lanțurilor de supermarketuri au început să instaleze genul acesta de echipamente pe acoperiș și noi considerăm că există un viitor pentru aceste parcuri fotovoltaice pe acoperișurile industriale.”
DEVO – Forumul Internațional al Marilor Dezvoltatori este un proiect realizat de BORO Communication, în parteneriat cu Arabesque, KONE, Rockwool, Danfoss, Knauf Insulation, Knauf Gips, Alukönigstahl, Zacaria, IULIUS, Nordis, Speedwell, Skylux, Millstone.
Foto © Gabriel Bănică