Florin Popescu, Rockwool: Există 3 trenduri majore care vor marca evoluția clădirilor și a locuințelor în următoarea perioadă: emisii de carbon reduse, siguranța în clădiri respectiv accentul pe natural și sustenabil

Urmăriți România Construiește pe Facebook și pe LinkedIN.

 

Florin Popescu ocupă funcția de Business Unit Director în cadrul companiei Rockwool România. A a participat pe 15 septembrie în calitate de speaker în cadrul celei de-a doua ediții Building Home 2020 – International Good Living Forum.

 

“Suntem producători de materiale de construcții și în următoarele minute aș dori să împărtășesc cu dvs. cum vedem noi trendurile care vor deveni locuințe în perioada următoare. Practic, suntem în vremea pandemiei și acționăm în contextul Green Deal / Pactul ecologic. Pandemia ne-a obligat să regândim lucrurile, am petrecut mai mult timp acasă și nu există loc mai bun decât acasă. Fiecare dintre noi vrea să se simtă bine acasă, la locul lui. Pe de altă parte, Pactul ecologic de la nivel european se vrea coloana vertebrală de recuperare din criza economică indusă de pandemie. De asemenea, statul acesta acasă și toată criza sanitară cred că a contribuit la creșterea conștiinței civice și ecologică a populației. 

 

De asemenea, toată tehnologia și dezvoltarea incredibilă în zona comunicării contribuie la creșterea gradului de informare a populației. Ce reprezintă mai exact Green Deal? Este un un set de propuneri legislative, un plan astfel încât Europa să devină primul continent “neutru din punct de vedere climatic” până în 2050. Vorbim de finanțări de minim 1 trilion de euro până în 2030, deci în primii 10 ani și care presupune reducerea cu 90% a emisiilor de carbon, iar restul să fie acoperit din împăduriri. 

 

Desigur că sunt mai multe direcții în care se dezvoltă pactul ecologic, dar central din punctul nostru de vedere și în interesul discuției de astăzi îl reprezintă clădirile și mai ales renovarea fondului construit. În continuare există un fond foarte mare construit la nivel mondial, iar rata de refacere și de reconstruire nu este mai mare de 15%, deci vom continua să locuim în clădirile vechi și trebuie să le renovăm.

 

Ce am remarcat și noi în dialogul cu clienții noștri și cu solicitările pe care le-am primit? Oamenii știu tot mai multe despre clădiri sau au la îndemână informații. Nu vor neapărat ieftin, vor mai degrabă ceva bun. Nu vor doar bun, vor și sigur, vor siguranță în clădiri. Și de asemenea, sunt din ce în ce mai conștienți de impactul asupra mediului și vor unul cât mai redus. 

 

Există 3 trenduri majore care vor marca evoluția clădirilor și a locuințelor în următoarea perioadă. Unul este legat de emisiile de carbon reduse, altul este legat de siguranța în clădiri și accentul pe natural și sustenabil. În ceea ce privește reducerea emisiilor de carbon este evident că este cea mai sigură direcție pentru combaterea încălzirii globale. Nu există alternative. Și cred că marea majoritate este de acord că există încălzire globală și că are un efect negativ. Există deja acest angajament de a reduce emisiile de dioxid de carbon, mai puțin America momentan, dar la nivelul Uniunii Europene a fost adoptat acest Green Deal. Numeroase industrii văd deja beneficiile reducerii emisiilor și inclusiv în clădiri eficiența energetică până la urmă poate fi privită și din perspectiva business-ului și a profitabilității. Deci, clădirile reprezintă un element foarte important în toată poza aceasta globală a emisiilor de carbon. De ce? Pentru că 40% din energie este utilizată în clădiri deoarece clădirile sunt responsabile de 36% din emisii și practic avem un stoc uriaș de clădiri care trebuiesc aduse la un nivel superior din punct de vedere al eficienței energetice – mai exact 97%. În consecință, 76% din investițiile agreate prin Acordul Climatic de la Paris se duc în eficiența energetică a clădirilor. 

 

Al doilea trend este siguranța. Stând acasă am început să ne gândim mai mult la siguranța noastră și a celor dragi. Modernitatea aduce și unele vulnerabilități: au apărut materiale noi mai ales în zona de mobiliare sau zona de decorațiuni și astăzi un incendiu se dezvoltă în interiorul unei încăperi de 5 ori mai repede decât se dezvolta acum 40 de ani. Și avem, din păcate și exemple nefericite. Deci, există acest interes asupra siguranței, inclusiv la nivel de legislație. Pentru prima dată, directiva europeană pentru performanță energetică în clădiri vorbește și de siguranța la incendii și la cutremure. Practic, vedem că și utilizatorii finali ai locuințelor devin sensibili și se interesează despre cât de sigură este clădirea sau locuința pe care vor să o achiziționeze.

 

Următorul trend este legat de ce materiale se folosesc sau cum se realizează clădirile. Noi vedem această tendință spre natural, cu impact redus asupra mediului. În perioada de lockdown, reducându-se activitatea industrială și transporturile, am simțit un pic de aer de munte și în București. Ni se demonstrează că se poate, dar nu este suficient pentru că poluarea a revenit imediat după ce am reînceput activitatea. Deci trebuie luate măsuri mult mai serioase în zona reducerii emisiilor de dioxid de carbon. Și revenim la interesul utilizatorilor, primim mult mai multe întrebări și mult mai la obiect. Înainte, pe cumpărător nu îl interesa neapărat cu ce este izolată casa sau ce reprezintă vata bazaltică, produsul nostru. Acum vin întrebări până la nivel de “totuși, ce puneți în materialul acela?”, “este reciclabil?” și așa mai departe. 

 

Deci pentru noi, cuvintele cheie în realizarea clădirilor sunt natural, reciclabil, durabil. Suntem, prin excelență, producători de fibre minerale din rocă care se folosesc cu precădere în izolarea termică care vin împreună și cu beneficii privind siguranța la incendiu, protecția la zgomot, durabilitate. Vata bazaltică este fabricată din rocă vulcanică care practic este inepuizabilă. De asemenea, din perspectiva durabilității, totuși în multe situații ne uităm doar la costul edificării clădirii. Sunt costuri mult mai mari pentru administrarea și întreținerea clădirii pe toată această perioadă decât edificarea ei. În consecință, este nevoie de materiale durabile care își păstrează performanțele pe toată perioada de viață a clădirii. Și desigur, este un material reciclabil 100%.”

 

Building Home 2020 – International Good Living Forum este un proiect realizat de BORO Communication, în parteneriat cu ArabesqueKONERockwoolAlumilDanfossSomacoKnauf InsulationKnauf GipsAlukönigstahlSkamol.

 

Foto © Rockwool

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

BORO Newsletter

Dacă sunteți interesat de noutățile din cadrul evenimentelor/proiectelor noastre

vă rugăm să vă înscrieți aici.

Alte știri din categoria construcții

Vreau să particip

Vreau să devin Partener

Ene Gîrban

Director General, AGRO-IND COM, Buzău, +2000 ha
Fermier Invitat

Evenimentul RALF, care a reușit să unească mari fermieri români, a fost un real succes. S-au spus puncte de vedere foarte clare și totodată invitații au avut o prezență remarcabilă. Întregul eveniment a avut o ținută de gală.

Vlad Bontaș

Director, AGROCOV, Galați, +5500 ha
Fermier Invitat
Vreau în primul rând să vă mulțumesc pentru invitația acordată și să vă felicit pentru organizarea Forumului, una foarte bine structurată, atât în baza invitaților, cât și a subiectelor abordate. A fost o zi plină de acumulare de informații, sperăm noi folositoare, iar când ne-au permis pauzele am profitat pe partea de networking cunoscând alți colegi din țară și povestind unii altora cu ce ne lovim în fermele noastre și ce putem îmbunătăți.

Dr. Cristian Radu Jecan

Director Medical, Spitalul „Prof. Dr. Agrippa Ionescu”, București

Medic Invitat ROHO

“Mulțumesc organizatorilor pentru conceptul și formatul evenimentului Convenția Română a Spitalelor ROHO 2017. A fost o onoare și în același timp o experiență remarcabilă să onorez invitația primită. Conferința a oferit un cadru de întâlnire ideal pentru membrii echipelor de management din spitalele românești, prin asigurarea unui cadru propice de schimbare a informațiilor, de împărtășire a problemelor întâlnite în cadrul procesului de management spitalicesc și mai important, a soluțiilor găsite. Participarea specialiștilor și a profesioniștilor din sănătate din alte țări europene în cadrul ROHO, mai ales a celor din zonele învecinate cu România, a asigurat o diseminare largă a unor proiecte și soluții specifice implementate de aceștia, care pot constitui un model și pentru țara noastră.”

Dr. Elisabeta Raț

Manager, Spitalul Municipal Carei, Satu Mare

Manager Invitat ROHO

”Vă mulțumesc pentru faptul că și în acest an m-ați onorat cu invitația de a participa la acest eveniment. Din prezentările Speakerilor din sănătate, de la noi și din străinătate, am observat că preocuparea deosebită pentru asigurarea calității actului medical și siguranța pacienților câștigă tot mai mult teren în managementul spitalelor publice și private. Cred că, în activitatea zilnică din unitățile sanitare, protocoalele terapeutice și procedurile de lucru implementate, definesc bune practici de eliminare a riscurilor clinice, combaterea infecțiilor asociate asistenței medicale și nu în ultimul rând, o abordare corectă și eficientă a diagnosticării și a tratamentului pacienților.”

Petru Șușca

Manager, Spitalul Clinic Județean de Urgență, Cluj

Manager Invitat ROHO

“Convenția Română a Spitalelor se evidențiază în peisajul evenimentelor din România. Reunind profesioniști din domeniul medical, evenimentul devine un prilej de a împărtăși experiență, dar și o ocazie de a interacționa cu oameni cu preocupări similare. Am apreciat alegerea atentă a speakerilor. Cunoștințele acestora sunt de un real folos în munca zilnică și pentru rezolvarea unora dintre problemele cu care ne confruntăm. Calific ediția din 2016 a Convenției Române a Spitalelor drept un eveniment constructiv și de calitate.”

Dr. Alina-Bondoc

Director Medical, Medlife Titan, București

Medic Invitat ROHO

”Vă mulțumesc pentru invitatia la ROHO 2017 și mă bucur că am avut prilejul să particip și să ascult profesioniști din managementul medical, atât din România, cât și din străinătate. Consider că un asemenea eveniment pune România pe hartă, ca țară europeană, care oferă servicii de sănătate populației, la standarde de înaltă calitate. Este extrem de important schimbul de experiență și de viziune la nivel de management, pe care îl oferă un eveniment de acest tip, și nu în ultimul rând, posibilitatea de a cunoaște persoane-cheie din acest domeniu și de a lega relații profesionale de durată. Am apreciat în mod deosebit oportunitatea de a crește vizibilitatea sistemului medical privat în fața guvernanților, atât pe plan național, cât și internațional, prin promovarea unor organizații cum ar fi European Union of Private Hospitals (EUHP).”

Dr. Mircea Cinteză

Șeful Secției Cardiologie 1, Spitalul Universitar de Urgență București

Medic Invitat ROHO

“A fost impresionant interesul pentru Convenția Română a Spitalelor. Un mare număr de participanți au venit la București din întreaga țară. Temele dezbatute sunt importante pentru oricine este implicat în activitatea de management medical.”

Vlad Bontaș

Manager, AGROVOC, Galați, +5500 ha

Guest Farmer

First and foremost, I want to thank you for your invitation and to congratulate you on the organization of the Forum, which was very well structured, both in terms of the guests, as well as of the topics addressed. It was a day full of – we hope – useful information; when the breaks allowed it, we made the most of the networking part to become acquainted with other Romanian colleagues and to talk about the problems in our farms and what could be improved.

Ciprian Dogaru

Executive Manager, Hotel Ambient 4*, Brașov

FORO Guest

The quality of the services must be continuously improved, and this is done through regular trainings and last-minute information shared with the relevant departments. Maintenance of hotel spaces is also a priority, as good hotel services cannot compensate for unattended space and vice versa. A mix between the two components is ideal and leads to the success of the customer relationship. A hotel’s reputation is its business card. In the online environment, the grades given by the guests are the mirror of the activity of the hotel, and they can be improved by good management and communication with the client.

Bogdan Arsene

General Manager, Best Western Stil Hotel 4*, Bucharest

FORO Guest

The policy of the Best Western Stil hotel has a very important component of customer service. We care about our guests and are very attentive to the feedback they send us through various forms (directly at the hotel reception, in direct meetings with our staff, through the hotel feedback forms, through the pages of TripAdvisor, Booking, Facebook etc.). Feedback from our guests helps us to maintain the level of services and facilities we offer to a certain standard and to make improvements. In the last 2 years we have made significant investments in this regard.

Chef Ștefan Popescu

Executive Chef, Pullman Bucharest World Trade Center

FORO Guest 

Un restaurant este în sine o investiție complexă. Una dintre problemele actuale în acest domeniu este calitatea serviciilor, motiv pentru care este imperativ să investești în această direcție. Un restaurant poate rămâne „de top” doar menționând calitatea – de aceea acest concept trebuie înțeles în detaliu. Concurența crește în toate sectoarele, iar cea mai bună modalitate de a vă distinge de ceilalți este reputația pe care o construiți. Decizia de a folosi reputația ca instrument de construire a carierei diferă de la un sector la altul și depinde de obiectivul profesional. Cu toate acestea, a fi un profesionist cu vizibilitate devine un mijloc tot mai necesar de dezvoltare a carierei.

Proiect: Openville

Timisoara, Romania

IULIUS & ATTERBURY EUROPE

Openville este cel mai mare proiect de tip mixt din vestul României, aflat în plină dezvoltare în centrul Timişoarei, în proximitatea Iulius Mall. Acesta va fi principalul pol de business, retail şi entertainment din regiune şi va fi inaugurat în primăvara anului 2019, odată cu finalizarea primei etape. Openville va reprezenta o destinaţie cosmopolită de lifestyle, care va include: şapte clădiri de birouri, 450 de magazine, un parc de peste 55.000 mp, restaurante şi cafenele tematice, un nou concept de cinema, carusel pentru copii şi săli de evenimente. Valoarea investiţiei este de peste 220 de milioane de euro.

Presented by

Raluca-Munteanu-1
Raluca Munteanu
Business Development Manager IULIUS
Speaker DEVO 2018
Raluca-Munteanu-1
Raluca Munteanu
Business Development Manager IULIUS
Speaker DEVO 2018

Other Projects & Speakers