Florin Enache, #Better: Ca activitate principală, noi încercăm să ajutăm beneficiarii să înțeleagă piața, să înțeleagă că de multe ori e bine să fugi de prețul cel mai mic, iar dacă vei trece de pragul emoțional, vei înțelege de ce este prețul atât de mic

Florin Enache este Co-fondatorul proiectului #Better. A participat pe 18 august 2020, în calitate de speaker, la evenimentul online Locuința Eficientă – Xgroup Meetings Real Estate, parte a celei de-a doua ediții a evenimentului Building Home – International Good Living Forum.

 

Vă prezentăm în continuare un sumar al intervenției domnului Florin Enache din cadrul evenimentului: 

 

„Ceea ce încercăm noi să facem este să venim și să completăm ceea ce există acum în piață, discutând despre investiția, și dacă aș folosi câteva cuvinte din discuțiile anterioare, aș putea spune „să certificăm clienții”. Pentru că vedem marketing foarte bun în materiale, marketing foarte bun în proiectele mari și bune. Noi încercăm să investim în utilizator, pentru că, până la urmă, tot efortul de a produce niște lucruri de foarte bună calitate este irosit pe oameni care nu au pregătire. Astăzi avem șansa de a fi prezenți dezvoltatori foarte mari, care își asumă riscuri foarte mari, care câștigă bani mulți, lucru care este lăudabil. Noi venim să închidem cumva piața cu ideea de asociere non-profit, care evident nu se va putea face niciodată pentru 800 de viitori vecini. Aceasta ar însemna că profitul dezvoltatorului care are o noimă și riscă, să fie investit în locuința care să fie și mai eficientă din punct de vedere financiar.

 

Din păcate vedem în continuare un stat versiunea 2.0, care nu mai are nicio legătură cu piața care este undeva la versiunea 4.0. Noi preferăm să spunem că realizăm „coaching” pentru clienții noștri sau „guidance”, care sunt mai apropiate de om, deși s-a discutat astăzi despre educația clientului. Ca activitate principală, noi încercăm să ajutăm să înțeleagă piața, să înțeleagă că de multe ori e bine să fugi de prețul cel mai mic, pentru că, dacă vei trece de pragul emoțional, vei înțelege de ce este prețul atât de mic. Astăzi dacă ne uităm în piață vom vedea că conduce detașat segmentul de materiale de construcții cu certificări, cu tot felul de materiale de calitate, cu o competiție acerbă, ”gâfâie” proiectarea din punctul meu de vedere, care are de completat foarte mult la nivel de competențe și la nivel de pregătire.

 

Noi vedem o piață în care interacționăm cu peste 50% din piața de locuințe „low”, respectiv locuințe cu bugete mici. În momentul în care apare discuția despre eficiență, ar trebui să punem accentul pe siguranță în România, pentru că degeaba faci eficiență energetică unei clădiri care se va prăbuși la următorul cutremur. Eficiența înseamnă că acea clădire a rezistat în timp. Suntem în zonă seismică în România și sunt convins că mai ales pentru dezvoltatorii care fac clădiri înalte, costă mai mult structura decât dacă ai construi oriunde în Europa de Vest pentru că avem această componentă seismică, cu atât mai mult în București avem un sol neprietenos și atunci trebuie să storci fiecare etapă pentru a putea face profit. În același timp, din păcate, nici banca, nici asiguratorul, nici evaluatorul, nu ajută piața astăzi. La cursul #Better, care durează 4 ore, oamenii învață câteva lucruri de bază despre locuință. Atât despre ceea ce vor cumpăra, cât și despre context, pentru că până la urmă cumperi și distanța până la cea mai bună școală, cumperi și distanța până la un parc, deși nu le pui fizic la tine în apartament.  

 

Am încercat să mergem și la bănci cu acest curs, cu naivitatea noastră inițială și evident că nicio bancă nu a acceptat un astfel de curs, cu o motivație foarte simplă, respectiv că acest lucru ar întârzia sau anula decizia de creditare. Piața actuală, din păcate, se bazează și pe un segment mare de oameni nepregătiți. Odată ce piața va crește, ca nivel de informare, cu siguranță vom vedea o competiție și mai acerbă. Faptul că vorbim despre fațade ventilate astăzi este un pas uriaș. Oamenii cumpără emoțional, cumpără culoarea, se discută cu ei foarte mult despre materiale, dar ei vor o casă, ei nu vor nici dosarul de autorizație, nici cărămida sau alte materiale. De aici intervine discuția despre cum investim în maturizarea unei piețe, astfel încât să înceapă să existe un echilibru între nivelul foarte ridicat al marketingului vânzătorilor și pregătirea cumpărătorilor. De astăzi o să folosesc sintagma certificarea cumpărătorilor. 

 

Există în România o foarte mare presiune a directivelor europene, lucru care este cumva natural, avem însă această „cocoașă” suplimentară, respectiv cutremurul. Dacă ar fi să discutăm din punct de vedere al mediului, ce înseamnă cutremur de mari dimensiuni în România, vom vedea că toate cifrele se dau peste cap și nimic nu mai este în graficul stabilit la un moment dat. Cred că, dacă marketing a adus în prim-plan eficiența energetică, atunci cred că este important să ducem în această zonă și reprezentanții statului și utilizatorii. Pentru că ne vom strădui din răsputeri să vindem produse de calitate unor utilizatori care nu vor putea aprecia, și mai mult decât atât, într-un stat în care și-a pierdut rolul de autoritate, atâta vreme cât vedem cu ochiul liber construcții neautorizate, care nu apar peste noapte. Aceasta este cea mai mare concurență și pentru dezvoltatorii cinstiți, și pentru proiectanții care încearcă să facă treabă bună. Trebuie să facem front comun și să vedem lucrurile, financiar, legal și tehnic, pentru că e absolut anormal să dai țeapă tuturor celor implicați într-un proiect, dar tu să vinzi apartamente și să faci bani de pe urma acestui lucru. Aș face obligație ca recepția sau anumite elemente să fie controlate.”

 

Locuința Eficientă – Xgroup Meetings Real Estate este un proiect realizat de BORO Communication, în parteneriat cu Rockwool și Danfoss

 

Mai multe despre conceptul Xgroup Meetings puteți afla aici.

 

Foto © Florin Enache

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

BORO Newsletter

Dacă sunteți interesat de noutățile din cadrul evenimentelor/proiectelor noastre

vă rugăm să vă înscrieți aici.

Alte știri din categoria arhitectură

Vreau să particip

Vreau să devin Partener

Ene Gîrban

Director General, AGRO-IND COM, Buzău, +2000 ha
Fermier Invitat

Evenimentul RALF, care a reușit să unească mari fermieri români, a fost un real succes. S-au spus puncte de vedere foarte clare și totodată invitații au avut o prezență remarcabilă. Întregul eveniment a avut o ținută de gală.

Vlad Bontaș

Director, AGROCOV, Galați, +5500 ha
Fermier Invitat
Vreau în primul rând să vă mulțumesc pentru invitația acordată și să vă felicit pentru organizarea Forumului, una foarte bine structurată, atât în baza invitaților, cât și a subiectelor abordate. A fost o zi plină de acumulare de informații, sperăm noi folositoare, iar când ne-au permis pauzele am profitat pe partea de networking cunoscând alți colegi din țară și povestind unii altora cu ce ne lovim în fermele noastre și ce putem îmbunătăți.

Dr. Cristian Radu Jecan

Director Medical, Spitalul „Prof. Dr. Agrippa Ionescu”, București

Medic Invitat ROHO

„Mulțumesc organizatorilor pentru conceptul și formatul evenimentului Convenția Română a Spitalelor ROHO 2017. A fost o onoare și în același timp o experiență remarcabilă să onorez invitația primită. Conferința a oferit un cadru de întâlnire ideal pentru membrii echipelor de management din spitalele românești, prin asigurarea unui cadru propice de schimbare a informațiilor, de împărtășire a problemelor întâlnite în cadrul procesului de management spitalicesc și mai important, a soluțiilor găsite. Participarea specialiștilor și a profesioniștilor din sănătate din alte țări europene în cadrul ROHO, mai ales a celor din zonele învecinate cu România, a asigurat o diseminare largă a unor proiecte și soluții specifice implementate de aceștia, care pot constitui un model și pentru țara noastră.”

Dr. Elisabeta Raț

Manager, Spitalul Municipal Carei, Satu Mare

Manager Invitat ROHO

”Vă mulțumesc pentru faptul că și în acest an m-ați onorat cu invitația de a participa la acest eveniment. Din prezentările Speakerilor din sănătate, de la noi și din străinătate, am observat că preocuparea deosebită pentru asigurarea calității actului medical și siguranța pacienților câștigă tot mai mult teren în managementul spitalelor publice și private. Cred că, în activitatea zilnică din unitățile sanitare, protocoalele terapeutice și procedurile de lucru implementate, definesc bune practici de eliminare a riscurilor clinice, combaterea infecțiilor asociate asistenței medicale și nu în ultimul rând, o abordare corectă și eficientă a diagnosticării și a tratamentului pacienților.”

Petru Șușca

Manager, Spitalul Clinic Județean de Urgență, Cluj

Manager Invitat ROHO

„Convenția Română a Spitalelor se evidențiază în peisajul evenimentelor din România. Reunind profesioniști din domeniul medical, evenimentul devine un prilej de a împărtăși experiență, dar și o ocazie de a interacționa cu oameni cu preocupări similare. Am apreciat alegerea atentă a speakerilor. Cunoștințele acestora sunt de un real folos în munca zilnică și pentru rezolvarea unora dintre problemele cu care ne confruntăm. Calific ediția din 2016 a Convenției Române a Spitalelor drept un eveniment constructiv și de calitate.”

Dr. Alina-Bondoc

Director Medical, Medlife Titan, București

Medic Invitat ROHO

”Vă mulțumesc pentru invitatia la ROHO 2017 și mă bucur că am avut prilejul să particip și să ascult profesioniști din managementul medical, atât din România, cât și din străinătate. Consider că un asemenea eveniment pune România pe hartă, ca țară europeană, care oferă servicii de sănătate populației, la standarde de înaltă calitate. Este extrem de important schimbul de experiență și de viziune la nivel de management, pe care îl oferă un eveniment de acest tip, și nu în ultimul rând, posibilitatea de a cunoaște persoane-cheie din acest domeniu și de a lega relații profesionale de durată. Am apreciat în mod deosebit oportunitatea de a crește vizibilitatea sistemului medical privat în fața guvernanților, atât pe plan național, cât și internațional, prin promovarea unor organizații cum ar fi European Union of Private Hospitals (EUHP).”

Dr. Mircea Cinteză

Șeful Secției Cardiologie 1, Spitalul Universitar de Urgență București

Medic Invitat ROHO

„A fost impresionant interesul pentru Convenția Română a Spitalelor. Un mare număr de participanți au venit la București din întreaga țară. Temele dezbatute sunt importante pentru oricine este implicat în activitatea de management medical.”

Vlad Bontaș

Manager, AGROVOC, Galați, +5500 ha

Guest Farmer

First and foremost, I want to thank you for your invitation and to congratulate you on the organization of the Forum, which was very well structured, both in terms of the guests, as well as of the topics addressed. It was a day full of – we hope – useful information; when the breaks allowed it, we made the most of the networking part to become acquainted with other Romanian colleagues and to talk about the problems in our farms and what could be improved.

Ciprian Dogaru

Executive Manager, Hotel Ambient 4*, Brașov

FORO Guest

The quality of the services must be continuously improved, and this is done through regular trainings and last-minute information shared with the relevant departments. Maintenance of hotel spaces is also a priority, as good hotel services cannot compensate for unattended space and vice versa. A mix between the two components is ideal and leads to the success of the customer relationship. A hotel’s reputation is its business card. In the online environment, the grades given by the guests are the mirror of the activity of the hotel, and they can be improved by good management and communication with the client.

Bogdan Arsene

General Manager, Best Western Stil Hotel 4*, Bucharest

FORO Guest

The policy of the Best Western Stil hotel has a very important component of customer service. We care about our guests and are very attentive to the feedback they send us through various forms (directly at the hotel reception, in direct meetings with our staff, through the hotel feedback forms, through the pages of TripAdvisor, Booking, Facebook etc.). Feedback from our guests helps us to maintain the level of services and facilities we offer to a certain standard and to make improvements. In the last 2 years we have made significant investments in this regard.

Chef Ștefan Popescu

Executive Chef, Pullman Bucharest World Trade Center

FORO Guest 

Un restaurant este în sine o investiție complexă. Una dintre problemele actuale în acest domeniu este calitatea serviciilor, motiv pentru care este imperativ să investești în această direcție. Un restaurant poate rămâne „de top” doar menționând calitatea – de aceea acest concept trebuie înțeles în detaliu. Concurența crește în toate sectoarele, iar cea mai bună modalitate de a vă distinge de ceilalți este reputația pe care o construiți. Decizia de a folosi reputația ca instrument de construire a carierei diferă de la un sector la altul și depinde de obiectivul profesional. Cu toate acestea, a fi un profesionist cu vizibilitate devine un mijloc tot mai necesar de dezvoltare a carierei.

Proiect: Openville

Timisoara, Romania

IULIUS & ATTERBURY EUROPE

Openville este cel mai mare proiect de tip mixt din vestul României, aflat în plină dezvoltare în centrul Timişoarei, în proximitatea Iulius Mall. Acesta va fi principalul pol de business, retail şi entertainment din regiune şi va fi inaugurat în primăvara anului 2019, odată cu finalizarea primei etape. Openville va reprezenta o destinaţie cosmopolită de lifestyle, care va include: şapte clădiri de birouri, 450 de magazine, un parc de peste 55.000 mp, restaurante şi cafenele tematice, un nou concept de cinema, carusel pentru copii şi săli de evenimente. Valoarea investiţiei este de peste 220 de milioane de euro.

Presented by

Raluca-Munteanu-1
Raluca Munteanu
Business Development Manager IULIUS
Speaker DEVO 2018
Raluca-Munteanu-1
Raluca Munteanu
Business Development Manager IULIUS
Speaker DEVO 2018

Other Projects & Speakers