Dr. Cătălin Vlad, IOCN: Pentru pacienții noștri, trebuie să devenim mai flexibili și să gândim soluțiile adecvate, adaptate profilului unităților sanitare

Dr. Cătălin Vlad este Managerul Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca și Șef lucrări în cadrul Disciplinei de Chirurgie Oncologică şi Ginecologie Oncologică la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu”.

 

Spațiul Medical: Cum traversează pacienții oncologici această perioadă și ce măsuri ați luat pentru susținerea lor?

Dr. Cătălin Vlad: Pacienții Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca pot conta pe suportul profesional și uman al echipei în vreme de pandemie la fel ca în vreme de „normalitate”. În calitate de medic, m-aș referi în primul rând la „traversarea” acestei perioade din punct de vedere medical. Din cauza patologiei, dar și prin consecințele tratamentelor în cazul unora dintre ei, sistemul imunitar al pacienților noștri este extrem de expus. Astfel că, încă de la începutul situației epidemiologice, am depus toate eforturile pentru a limita infectarea acestei categorii extrem de vulnerabile de pacienți pe care o deservim, precum și a personalului medical. 

 

Pornind de la triajul epidemiologic, realizat conform reglementărilor legale, dar şi conform reglementărilor asociaţiilor medicale de profil, europene şi americane, am ajuns (cu sprijinul unor sponsori generoși cărora le mulțumim) la testarea tuturor angajaților și a pacienților internați prin metoda cea mai sensibilă, RT PCR. Am apreciat că e nevoie de măsuri pro-active, că declarațiile privind contacții și evaluarea temperaturii și a anumitor simptome lasă o poartă deschisă pentru infectare, în cazul propagării comunitare a virusului, precum și în cazul asimptomaticilor. 

 

Institutul nostru are o adresabilitate mare, tratăm pacienți din toată țara. Am luat măsuri ca, în condițiile restricțiilor de circulație și ale reglementărilor curente în domeniul programelor naționale de sănătate, să putem elibera pacienților noștri din alte județe documentele medicale solicitate online. Există, totuși, situații în care pacienții nu se pot adresa pentru tratamente oncologice unor servicii teritoriale în apropierea domiciliului. Pentru aceștia ne asigurăm că programările se realizează astfel încât să fie evitată aglomerarea, iar pacienții să fie tratați în condiții de siguranță.

 

Pentru pacienții oncologici, confruntați deja cu un puternic distress emoțional, contextul epidemiologic a adus după sine noi incertitudini și vulnerabilități. În momentul în care pacientul se află oricum într-o criză, așa cum e cea a diagnosticului sau a unei recidive, o situație incertă care poate pune viața oricui în pericol exacerbează reacția psihologică. Echipa de psihologi a IOCN a formulat recomandări și a pus la dispoziția pacienților, dar și a personalului nostru, atât online cât și în format tipărit, o serie de materiale specifice și adaptate pentru a face față din punct de vedere psihologic acestei pandemii. În plus, pentru a le rămâne în continuare aproape în condiții de siguranță, pacienții pot apela inclusiv la consilierea psihologică online. 

 

Spațiul Medical: Ce credeți că am învățat din această experiență provocată de Covid-19?

Dr. Cătălin Vlad: Probabil răspunsul la această întrebare, indiferent că vine din partea managerilor de spitale, a personalului medical și auxiliar sau a populației,  este importanța disciplinei, a muncii în echipă și a solidarității. Recunoscând importanța acestora, țin să mulțumesc tuturor colegilor care au răspuns cu profesionalism și reziliență unei situații excepționale. De asemenea, mulțumesc încă o dată sponsorilor generoși și comunității care a înțeles să ofere sprijin prompt și necondiționat sistemului sanitar și, implicit, pacienților.    

 

O altă lecție pe care a trebuit să o învățăm, ca urmare a crizei cu care am fost confruntați, este că pentru pacienții noștri trebuie să devenim mai flexibili și să ne adaptăm cât mai repede provocărilor (de exemplu, să eliberăm rețetele online). Să gândim „out of the box” și să găsim soluțiile adecvate profilului unității sanitare, de exemplu cele care să ne permită testarea pacienților și a personalului care nu se încadrau în definiția de caz, așa cum s-a întâmplat la IOCN.  

 

Spațiul Medical: Care este mesajul pe care l-ați transmite în acest moment pacienților oncologici?

Dr. Cătălin Vlad: Dorim să le transmitem că, la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca, în toate deciziile pe care le luăm și în acțiunile pe care le întreprindem avem în vedere în principal beneficiul lor, al pacienților; să aibă încredere în echipa medicală și să se informeze numai din surse oficiale. 

 

De asemenea, le recomandăm să evite deplasările inutile, să efectueze anumite proceduri diagnostice şi terapeutice cât mai aproape de domiciliu și să mențină comunicarea cu medicii curanți prin intermediul mijloacelor electronice. Să se protejeze. Să înțeleagă că vom conviețui cu acest virus o perioadă mai îndelungată, iar toate măsurile de precauție trebuie păstrate indiferent de când se încheie starea de urgență.

 

Interviul este parte a campaniei de comunicare a Convenției Române a Spitalelor – ROHO 2020. Ediția din acest an va avea loc la Hotel Novotel City Centre din București.

 

Master Partner ROHO 2020 – Philips. Partener Principal: Medicare. Professional Partners: KapamedBristol Myers Squibb.

 

Mai multe aici.  

 

Un material realizat de Spațiul Medical

 

Foto © Cătălin Vlad

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

BORO Newsletter

Dacă sunteți interesat de noutățile din cadrul evenimentelor/proiectelor noastre

vă rugăm să vă înscrieți aici.

Alte știri din categoria sănătate

Vreau să particip

Vreau să devin Partener

Ene Gîrban

Director General, AGRO-IND COM, Buzău, +2000 ha
Fermier Invitat

Evenimentul RALF, care a reușit să unească mari fermieri români, a fost un real succes. S-au spus puncte de vedere foarte clare și totodată invitații au avut o prezență remarcabilă. Întregul eveniment a avut o ținută de gală.

Vlad Bontaș

Director, AGROCOV, Galați, +5500 ha
Fermier Invitat
Vreau în primul rând să vă mulțumesc pentru invitația acordată și să vă felicit pentru organizarea Forumului, una foarte bine structurată, atât în baza invitaților, cât și a subiectelor abordate. A fost o zi plină de acumulare de informații, sperăm noi folositoare, iar când ne-au permis pauzele am profitat pe partea de networking cunoscând alți colegi din țară și povestind unii altora cu ce ne lovim în fermele noastre și ce putem îmbunătăți.

Dr. Cristian Radu Jecan

Director Medical, Spitalul „Prof. Dr. Agrippa Ionescu”, București

Medic Invitat ROHO

“Mulțumesc organizatorilor pentru conceptul și formatul evenimentului Convenția Română a Spitalelor ROHO 2017. A fost o onoare și în același timp o experiență remarcabilă să onorez invitația primită. Conferința a oferit un cadru de întâlnire ideal pentru membrii echipelor de management din spitalele românești, prin asigurarea unui cadru propice de schimbare a informațiilor, de împărtășire a problemelor întâlnite în cadrul procesului de management spitalicesc și mai important, a soluțiilor găsite. Participarea specialiștilor și a profesioniștilor din sănătate din alte țări europene în cadrul ROHO, mai ales a celor din zonele învecinate cu România, a asigurat o diseminare largă a unor proiecte și soluții specifice implementate de aceștia, care pot constitui un model și pentru țara noastră.”

Dr. Elisabeta Raț

Manager, Spitalul Municipal Carei, Satu Mare

Manager Invitat ROHO

”Vă mulțumesc pentru faptul că și în acest an m-ați onorat cu invitația de a participa la acest eveniment. Din prezentările Speakerilor din sănătate, de la noi și din străinătate, am observat că preocuparea deosebită pentru asigurarea calității actului medical și siguranța pacienților câștigă tot mai mult teren în managementul spitalelor publice și private. Cred că, în activitatea zilnică din unitățile sanitare, protocoalele terapeutice și procedurile de lucru implementate, definesc bune practici de eliminare a riscurilor clinice, combaterea infecțiilor asociate asistenței medicale și nu în ultimul rând, o abordare corectă și eficientă a diagnosticării și a tratamentului pacienților.”

Petru Șușca

Manager, Spitalul Clinic Județean de Urgență, Cluj

Manager Invitat ROHO

“Convenția Română a Spitalelor se evidențiază în peisajul evenimentelor din România. Reunind profesioniști din domeniul medical, evenimentul devine un prilej de a împărtăși experiență, dar și o ocazie de a interacționa cu oameni cu preocupări similare. Am apreciat alegerea atentă a speakerilor. Cunoștințele acestora sunt de un real folos în munca zilnică și pentru rezolvarea unora dintre problemele cu care ne confruntăm. Calific ediția din 2016 a Convenției Române a Spitalelor drept un eveniment constructiv și de calitate.”

Dr. Alina-Bondoc

Director Medical, Medlife Titan, București

Medic Invitat ROHO

”Vă mulțumesc pentru invitatia la ROHO 2017 și mă bucur că am avut prilejul să particip și să ascult profesioniști din managementul medical, atât din România, cât și din străinătate. Consider că un asemenea eveniment pune România pe hartă, ca țară europeană, care oferă servicii de sănătate populației, la standarde de înaltă calitate. Este extrem de important schimbul de experiență și de viziune la nivel de management, pe care îl oferă un eveniment de acest tip, și nu în ultimul rând, posibilitatea de a cunoaște persoane-cheie din acest domeniu și de a lega relații profesionale de durată. Am apreciat în mod deosebit oportunitatea de a crește vizibilitatea sistemului medical privat în fața guvernanților, atât pe plan național, cât și internațional, prin promovarea unor organizații cum ar fi European Union of Private Hospitals (EUHP).”

Dr. Mircea Cinteză

Șeful Secției Cardiologie 1, Spitalul Universitar de Urgență București

Medic Invitat ROHO

“A fost impresionant interesul pentru Convenția Română a Spitalelor. Un mare număr de participanți au venit la București din întreaga țară. Temele dezbatute sunt importante pentru oricine este implicat în activitatea de management medical.”

Vlad Bontaș

Manager, AGROVOC, Galați, +5500 ha

Guest Farmer

First and foremost, I want to thank you for your invitation and to congratulate you on the organization of the Forum, which was very well structured, both in terms of the guests, as well as of the topics addressed. It was a day full of – we hope – useful information; when the breaks allowed it, we made the most of the networking part to become acquainted with other Romanian colleagues and to talk about the problems in our farms and what could be improved.

Ciprian Dogaru

Executive Manager, Hotel Ambient 4*, Brașov

FORO Guest

The quality of the services must be continuously improved, and this is done through regular trainings and last-minute information shared with the relevant departments. Maintenance of hotel spaces is also a priority, as good hotel services cannot compensate for unattended space and vice versa. A mix between the two components is ideal and leads to the success of the customer relationship. A hotel’s reputation is its business card. In the online environment, the grades given by the guests are the mirror of the activity of the hotel, and they can be improved by good management and communication with the client.

Bogdan Arsene

General Manager, Best Western Stil Hotel 4*, Bucharest

FORO Guest

The policy of the Best Western Stil hotel has a very important component of customer service. We care about our guests and are very attentive to the feedback they send us through various forms (directly at the hotel reception, in direct meetings with our staff, through the hotel feedback forms, through the pages of TripAdvisor, Booking, Facebook etc.). Feedback from our guests helps us to maintain the level of services and facilities we offer to a certain standard and to make improvements. In the last 2 years we have made significant investments in this regard.

Chef Ștefan Popescu

Executive Chef, Pullman Bucharest World Trade Center

FORO Guest 

Un restaurant este în sine o investiție complexă. Una dintre problemele actuale în acest domeniu este calitatea serviciilor, motiv pentru care este imperativ să investești în această direcție. Un restaurant poate rămâne „de top” doar menționând calitatea – de aceea acest concept trebuie înțeles în detaliu. Concurența crește în toate sectoarele, iar cea mai bună modalitate de a vă distinge de ceilalți este reputația pe care o construiți. Decizia de a folosi reputația ca instrument de construire a carierei diferă de la un sector la altul și depinde de obiectivul profesional. Cu toate acestea, a fi un profesionist cu vizibilitate devine un mijloc tot mai necesar de dezvoltare a carierei.

Proiect: Openville

Timisoara, Romania

IULIUS & ATTERBURY EUROPE

Openville este cel mai mare proiect de tip mixt din vestul României, aflat în plină dezvoltare în centrul Timişoarei, în proximitatea Iulius Mall. Acesta va fi principalul pol de business, retail şi entertainment din regiune şi va fi inaugurat în primăvara anului 2019, odată cu finalizarea primei etape. Openville va reprezenta o destinaţie cosmopolită de lifestyle, care va include: şapte clădiri de birouri, 450 de magazine, un parc de peste 55.000 mp, restaurante şi cafenele tematice, un nou concept de cinema, carusel pentru copii şi săli de evenimente. Valoarea investiţiei este de peste 220 de milioane de euro.

Presented by

Raluca-Munteanu-1
Raluca Munteanu
Business Development Manager IULIUS
Speaker DEVO 2018
Raluca-Munteanu-1
Raluca Munteanu
Business Development Manager IULIUS
Speaker DEVO 2018

Other Projects & Speakers