Un oraș se construiește zi de zi. Tema din acest a Forumului Marilor Dezvoltatori DEVO, care avut loc pe 6 octombrie la JW Marriott Grand Hotel din București, a fost “Orașul – Ediția Actualizată”.
Vă prezentăm în continuare câteva idei din cadrul forumului surprinse de arhitectul Șerban Țigănaș, Chairman al evenimentului.
“Ne-am întâlnit a cincea oară sub genericul Forumului Marilor Dezvoltatori. De această dată ne-am propus să discutăm la scara orașului modul în care dezvoltările imobiliare ne afectează de fapt pe toți și nu numai pe beneficiarii direcți. Au fost trei paneluri de discuții, diferite și interesante.
Primul s-a numit orașul care trăiește și a cumulat contribuții legate de noile tendințe pentru spațiile publice care însoțesc locurile de muncă și locuințele, despre orașul de 15 minute, în care găsești aproape de casă tot ce ai nevoie fără să fie necesar să călătorești într-un trafic infernal pentru toate destinațiile. Am aflat despre noi ansambluri din capitală, care încearcă să aducă ceva în plus față de simpla împachetare eficientă a unităților de locuit. Contribuția dezvoltatorilor privați atinge tot mai mult interesele comunităților, dar e nevoie de o coordonare a bunelor intenții, pe care nu o poate face altcineva decât administrația publică locală. Autosustenabilitatea este de mare interes pentru cei care construiesc și operează construcțiile, costurile întreținerii și funcționării fiind într-un moment de explozie, care nu se știe unde mai poate duce. Tehnologia este și ea de mare interes, având soluții care contribuie și la eficiență și la bunăstare. A fost remarcată atenția necesară pentru a păstra și oferi dezvoltări la scară umană, alături de un confort redefinit.
A doua parte a fost dedicată orașului care lucrează, înțelegând prin această sintagmă orașul care oferă locuri de muncă și spații pentru logistică și producție, într-o armonie necesară. Am reținut consolidarea conceptului flexible working, dar și faptul că centrele logistice pentru circulația și distribuția de bunuri de consum și materii prime sunt încă departe de capacitățile necesare pentru dimensiunea populației autohtone. Provocările sunt foarte multe în condițiile creșterilor de prețuri, însă există și vești bune legate de evoluția clienților către un nivel superior de înțelegere a sustenabilității.
Orașul viitorului proxim a fost capitolul final care a ridicat discuția la nivel strategic. Un moment unic a forumului a fost marcat de David Sim, autorul extrem de cunoscutei lucrări Soft City, deja tradusă în foarte multe limbi, inclusiv în română, lucrare care promovează gândirea spațiilor publice prietenoase, incluzive, la scară mică, care pot aduce și păstra oamenii în zonele centrale, inteligent densificate. A fost în continuare subliniată importanța proceselor de consultare publică și de construcție a proiectelor din fazele incipiente, împreună cu beneficiarii lor, adică împreună cu cetățenii și comunitățile. Exemplul unui institut public dedicat, din Praga, dar și experiențe recente din România, bazate pe concursuri de arhitectură din ce în ce mai numeroase ne-au dat direcția pe care trebuie să ne concentrăm.
Concluziv, reținem nevoia de transformări culturale, în ceea ce privește înțelegerea nevoilor, posibilităților și modului în care se discută și negociază proiectele cu impact public. Mai e nevoie de regenerare urbană profundă și continuă, pentru că orașul este în continuă dinamică, dar și de o cuantificare a bunăstării propuse sau obținute. În cealaltă sală s-a discutat despre contribuția designului de interior la transformările dorite ale modului în care gândim și realizăm spațiile pentru viitor.
Cele trei părți ale forumului s-au concentrat pe spațiile pentru locuit, spațiile pentru lucru și cele pentru cumpărături. Acest zoom-in realizat cu ajutorul arhitecților și designerilor a fost o modalitate relevantă de a înțelege tendințele din dezvoltarea mediului construit manifestate la polul opus spațiilor publice și orașului, cel al interioarelor contemporane.”
Mai multe despre DEVO 2022 aici