Din 2014 Daniel Buda este membru al Parlamentului European și în Comisia pentru agricultură şi dezvoltare rurală, iar din 2019 este vicepreședinte al acestei comisii. Prin calitatea de membru AGRI susține interesele fermierilor români și, implicit, agricultura românească. Pe 20 Noiembrie a participat în calitate de Speaker la cea de-a cincea ediție a Forumului Internațional al Marilor Fermieri – RALF.
„Vă mulțumesc pentru invitația de a participa la acest eveniment. Pentru noi, cei care suntem din zona de decizii, sunt extrem de importante astfel de schimburi de opinii. Știu că este o mare durere pentru fermierii din România că s-au eliminat neonicotinoidele și că au fost puțin luați pe nepregătite. Aici însă a fost o fractură de comunicare între România și cei de la Comisia Europeană deoarece nu am reușit să-i convingem de faptul că în România gradul de infestare cu aceste insecte este mult mai mare comparativ cu alte state.
În același timp, este foarte important să reținem câteva aspecte vizavi de acest nou cadru financiar multianual și acești bani care vor veni în noua politică agricolă comună. Se vorbește foarte mult despre acest Green Deal ca fiind o nouă religie a Uniunii Europene, dar multă lume nu știe ce înseamnă. Mărturisesc că și la nivelul Comisiei Europene sunt încă multe semne de întrebare. Eu cred că pentru noi este foarte important să vedem tot ceea ce se întâmplă și la nivel European ca fiind pentru noi o foarte bună oportunitate pentru a face multe lucruri bune în România.
Vreau să vă mai spun un aspect: s-a inversat rolul politicii agricole comune sau modul de implementare, în sensul în care statele membre vor veni cu acele planuri naționale strategice în care își vor pune toate nevoile și realitățile pe care le au în teren astfel încât banii europeni care sunt previzionați să poată fi cheltuiți în mod eficient. Și subliniez eficient referindu-mă la acele exploatații agricole durabile. Este important ca banii prevăzuți pentru sectorul agricol să ajungă la adevărații fermieri. Și aici este pentru noi o provocare majoră de a veni cu modificări legislative. Vom putea să facem acest lucru printr-o lege a arendei prin care să se garanteze dreptul de folosință a celui care practică agricultura pe un termen îndelungat.
Vorbim acum despre combaterea schimbărilor climatice. Nu putem să nu constatăm o modificare a climei care necesită acțiuni care nu se vor vedea astăzi, nici mâine, poate se vor vedea în ani de zile. Împădurirea poate să ducă la combaterea schimbărilor climatice.
Una peste alta, este important ca noi să ne facem treaba în România. Noi ținem legătura cu fermierii mereu pentru că doar așa putem să fim eficienți. Eu cred că fiecare trebuie să își înțeleagă rolul pe care îl are și să nu așteptăm la nesfârșit ca cineva să ne facă treaba. Și când spun acest lucru mă refer la ceea ce înseamnă planul național strategic care trebuie să fie creionat de către fermieri împreună cu ministerul. Banii care vor veni în România vor trebuie să fie subsumați acestor planuri strategice.
Legat de secetă este important să ne dezvoltăm acel mecanism necesar și suficient de asigurări ale culturilor agricole și prin noul PAC se poate face acest lucru astfel încât să sprijinim practic fermierii și să fie asigurați pentru ceea ce înseamnă fenomene de secetă severă. Eu cred că această nouă viziune privind politica agricolă comună este o viziune care vine să sprijine fermierii, dar și consumatorii. Noi toți suntem consumatori și trebuie să avem acces la alimente de calitate și bineînțeles la prețuri rezonabile.”
RALF 2020 – Forumul Internațional al Marilor Fermieri este un proiect realizat de BORO Communication, în parteneriat cu Corteva Agriscience, CEC Bank, FMC Agro România și Agricloud.