Ovidiu Șandor este fondator și CEO al Mulberry Development, una dintre cele mai importante companii de dezvoltare din România, cu proiecte reprezentative în domeniul real estate, precum ISHO și City Business Centre din Timișoara sau The Office din Cluj-Napoca.
DEVO: Cum arată proiectele de dezvoltare pe care le aveți deschise în acest moment și care este ritmul de lucru pe șantiere?
Ovidiu Șandor: Proiectul ISHO continuă în această perioadă. Pe partea rezidențială, acolo unde apartamentele au fost deja vândute, șantierul lucrează cu viteză maximă în această perioadă. Ritmul este unul bun pe moment, fără sincope sau încetinire. Pentru următoarele clădiri din ansamblu, așteptăm să treacă vârful acestor restricții pentru a putea relua vânzarea; cererea pentru apartamente de calitate, în proiecte bune, cu locație excelentă, fiind în continuare solidă din ceea ce vedem noi.
Birourile se mișcă în paralel cu cererea pieței. Vedem o suspendare temporară a discuțiilor de închiriere, dar ele vor fi reluate în curând. Ca și în criza din 2008, România este bine poziționată pentru a prelua funcțiuni noi a firmelor internaționale și credem că partea de birouri va avea o dinamică pozitivă și în perioada care urmează.
Pe partea de hotel am decis să temperăm/suspendăm actualmente lucrările până când vedem mai bine direcția pe care această industrie o va lua pe termen mediu și lung după această pandemie.
DEVO: Cum pot contribui dezvoltările real estate la relansarea economică a României după această perioadă?
Ovidiu Șandor: Cred că activitatea șantierelor nu a fost întreruptă și este o zonă care, cu măsuri active coerente, poate funcționa fără riscuri majore legate de extinderea îmbolnăvirilor. Este o zonă care oferă posibilitatea absorbției personalului disponibilizat din alte domenii precum și a unora dintre cei întorși din străinătate. De asemenea, dacă șantierele funcționează, o serie de alte firme furnizoare și producătoare vor avea comenzi și vor putea fi active, păstrând personalul. Astfel zona construcțiilor este unul dintre domeniile care poate contribui pozitiv la relansarea economica.
DEVO: Ce schimbări credeți că vor apărea în industria real estate în perioada post pandemică?
Ovidiu Șandor: Cu siguranță vom vedea și schimbări în real-estate. Cred că vor exista multe discuții despre cum trebuie să adaptăm orașele noastre unor astfel de momente, cum trebuie să se schimbe birourile sau cum trebuie să se schimbe conceptul de locuire.
Ne așteptăm să vedem un accent mai mare al populației pe calitatea locuirii. A lucra (chiar și parțial) acasă va însemna că va fi nevoie de zone destinate muncii în locuință, zone separate de alte activități din casă. Astfel, credem că va rezulta nevoia unor suprafețe mai mari în locuințe precum și a mai multor încăperi. Suplimentar, urmând a petrece mai mult timp acasă, credem că lumea va aloca resurse financiare mai mari părții de locuire, confortului, etc. Va fi foarte important ca locuirea să fie într-o zonă unde să ai în apropiere cele necesare (parcuri, magazine alimentare de calitate, piață, servicii, etc.).
În cazul birourilor vom vedea două tendințe opuse. Pe de o parte va fi instinctul de economisire a firmelor care vor spune „haideți să lucrăm de acasă cât mai mult” ca să scadă costurile cu birourile. Cred însă că acest lucru vă fi posibil doar limitat. Cred că lumea va dori să se întoarcă la birou după o astfel de perioadă. De asemenea, experiențe anterioare cu munca de acasă pe termen lung nu au fost neapărat experiențe fericite (deși tehnologia există de 20 de ani). În același timp însă, în spațiul fizic al birourilor lucrurile vor trebui reamenajate astfel încă să fie create situații de distanțare fizică între angajați. Trendul de a înghesui mulți angajați în mari spații open space va fi oprit și se va trece la o extindere a suprafețelor per angajat și probabil o reconsiderare a open space-ului. Astfel, nu credem că va dispărea nevoia de spații de birouri și nici nu cred că suprafețele ar scădea în viitor. Dimpotrivă, România va fi o destinație atractivă în continuare pentru activități diverse, de la BPO la cercetare-dezvoltare și credem că vom vedea o creștere a cererii de birouri odată ce vârful epidemiei este depășit.
Cea de-a treia ediție DEVO – Forumul Internațional al Marilor Dezvoltatori va avea loc pe 23 octombrie 2020 la JW Marriott Grand Hotel.
Master Partner DEVO 2020: ARABESQUE. Professional Partners: KONE, ROCKWOOL, DANFOSS. Parteneri: KNAUF INSULATION, KNAUF, ALUKÖNIGSTAHL, ZACARIA. Susținător și expozant: SKYLUX.
Pentru mai multe detalii: www.bit.ly/devo-2020
Foto © Mulberry Development