Cristi Moga, Cushman & Wakefield Echinox: Cred că este cel mai bun an din istoria pieței logistice și industriale, care a fost foarte mult ridicată de comerțul tradițional și cel online

Urmăriți România Construiește pe Facebook și pe LinkedIN

 

Cristi Moga este Head of Research în cadrul companiei Cushman & Wakefield Echinox. Pe 23 octombrie a participat în calitate de speaker în cadrul Xgrupului „Oameni, clădiri, orașe inteligente”, parte a celei de-a treia ediții a Forumului Internațional al Marilor Dezvoltatori DEVO.

 

„N-aș putea să vă spun ceva ce nu s-a spus despre această perioadă, îmi vine acum în minte doar titlul unui articol: „Eram fericiți și nu ne dădeam seama”. Nu aș spune neapărat că nu suntem fericiți acum, doar că eram relaxați și nu ne dădeam seama, pentru că această perioadă este cu adevărat o provocare atat profesionala, cat si personala. Referindu-mă la business, într-adevăr, când lucrurile nu funcționează cum trebuie, imobiliarele sunt afectate. Este important să fii o firmă extinsă, cu activitate în mai multe sectoare, deoarece într-o anumită perioadă funcționează unele mai bine, în alta perioadă performează altele, astfel încat în permanență să ai resurse și anumite motoare care să te țină în mișcare. Pentru contextul actual, as spune că traversăm acest an într-o formă destul de bună, atât ca firmă, cât și ca departament de Research.

 

Aș merge mai mult în zona de cifre care îmi e mai familiară și mai ușor de exprimat. Și la noi în birou, dar și în general, se vede un câștigător al acestei perioade, respectiv zona de spații industriale și logistice. Deja avem un take-up (un volum de tranzacții – n.r) de 650.000 de metri pătraţi înregistrat de la începutului. Cred că este cel mai bun an din istoria pieței logistice și industriale, care a fost foarte mult ridicată de comerțul tradițional și cel online, piața pharma, plus logisticienii, care au profitat de buna circulație a mărfurilor și de faptul că, dacă ne uităm pe datele statistice, comerțul la nivel local este pe plus. Un lucru oarecum paradoxal deoarece în contextul în care o parte importantă dintre angajați și-a desfășurat activitatea de acasă, studiile noastre ne arată că unul dintre principalele avantaje ale “Work from Home” este legat de economii, oamenii reducându-și cheltuielile în aceasta perioadă. Cu toate acestea, consumul a fost ușor pe plus, fiind anumite segmente cu creșteri exponențiale, precum sectorul de electro-IT, home & deco sau farma, iar mărfurile au continuat să circule, alimentând nevoia de spații logistice.

 

Ținând cont că tema evenimentului este „România Construiește”, putem menționa numeroase acronime, precum CTP, WDP sau VGP care sunt foarte active cu proiecte în București, care rămâne în continuare cel mai mare magnet, dar și în țara. Şi cei de la Zacaria au continuat să dezvolte. De asemenea, Global Vision, care au proiecte în zona logistica, dar și de industrie.
Proiectele din zona de office, majoritatea au mers înainte, referindu-mă în special la cele a căror construcție era deja începută. Astfel, 2021 se anunță a fi unul foarte bun, din punctul de vedere al livrărilor, pentru că proiectele nu au fost stopate. Am avut și în această perioadă proiecte noi, atât în București, unde Miro Offices este poate cel mai important proiect demarat în perioada pandemiei, dar și în țară, iar acum mă gandesc la Palas Campus, proiectul de 60.000 de metri pătrați început de Iulius Group la Iași. Aceste proiecte au fost începute în această perioada de criză medicală și într-o situație extrem de incertă în ceea ce privește felul în care va funcționa biroul pe viitor. Dar, cu toate acestea, sunt dezvoltatori care mizează pe o revenire rapidă la o oarecare normalitate. O întoarcere deplină la ceea ce considerăm normalitate acum un an probabil nu va fi, dar ne vom adapta cu toții la o nouă realitate care cred ca nu va fi cu mult diferită.

 

Pentru noi aceasta a fost o oportunitate să mergem cu studiile noastre în zona de angajați, de a vedea cum se simt aceștia și ce-și doresc. Unul recent, pe care îl vom lansa abia săptămâna viitoare, ne arată că 83% dintre respondenții noștri se simt cel puțin confortabil lucrând, atât în birou, cât și acasă. Mă refer la cei care s-au întors la birou după lockdown. Același procent, din altă zonă de respondenți, l-am întâlnit și în cazul întrebării: „Cum ați defini experiența lucrului de acasă?”. Astfel, românii au dat dovadă de adaptabilitate în această perioadă și, cu siguranță, se va merge pe o soluție hibridă, mai ales în rândul angajaților pentru care deplasarea către birou este extrem de dificilă. Pentru că, în București, spre exemplu, în condiții normale, mai ales toamna sau iarna, sunt persoane care au de petrecut foarte mult timp în trafic. În acest caz, cred că se va miza pe soluții flexibile. Cei care vor putea ajunge ușor la birou, vor prefera să lucreze într-un loc care le va permite interacțiunea cu colegii. E posibil ca 2022 să fie un an cu livrări mai slabe pentru office, pentru că, în București, sunt proiecte care sunt temporizate, astfel încât livrarea să vină într-o perioadă cu o predictibilitate mai mare.

 

Pentru zona de retail, de comerț tradițional, de malluri clasice, e posibil ca ieri să se fi deschis ultimul mall clasic, de dimensiuni considerabile, din România pentru o perioadă de 2-3 ani, respectiv AFI Palace Brașov. Mai sunt o serie de proiecte în lucru: extinderea Colosseum Mall din București, al doilea outlet pe Autostrada București – Constanța, parcuri de retail mai mici. Un mall nou în adevăratul sens al cuvântului, de 40.000 – 50.000 de metri pătrați, nu cred că vom mai vedea în curând, dată fiind ascensiunea rapidă a e-commerce-ului, care începuse încă dinainte de pandemie. Am auzit recent un dezvoltator de malluri care consideră că epoca mall-urilor mari a apus. Cred că mallurile din România au început de câțiva ani să devină mai mult decât niște zone de comerț, în care se fac doar cumpărături, devenind spații pentru evenimente, socializare, dar și pentru rezolvarea anumitor probleme administrative. Sunt sigur că mall-urile își vor găsi rolul și destinația, chiar dacă mixul de funcțiuni se va schimba.”

 

Xgrupul Oameni, clădiri și orașe inteligente este un proiect realizat de BORO Communication,
în parteneriat cu ArabesqueKONERockwoolDanfossKnauf InsulationKnauf Gips,
AlukönigstahlZacariaIuliusNordisSpeedwellSkyluxMillstone.

 

Mai multe despre conceptul Xgroup Meetings puteți afla aici.

 

Foto © Cristi Moga

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

BORO Newsletter

Dacă sunteți interesat de noutățile din cadrul evenimentelor/proiectelor noastre

vă rugăm să vă înscrieți aici.

Alte știri din categoria real estate

Vreau să particip

Vreau să devin Partener

Ene Gîrban

Director General, AGRO-IND COM, Buzău, +2000 ha
Fermier Invitat

Evenimentul RALF, care a reușit să unească mari fermieri români, a fost un real succes. S-au spus puncte de vedere foarte clare și totodată invitații au avut o prezență remarcabilă. Întregul eveniment a avut o ținută de gală.

Vlad Bontaș

Director, AGROCOV, Galați, +5500 ha
Fermier Invitat
Vreau în primul rând să vă mulțumesc pentru invitația acordată și să vă felicit pentru organizarea Forumului, una foarte bine structurată, atât în baza invitaților, cât și a subiectelor abordate. A fost o zi plină de acumulare de informații, sperăm noi folositoare, iar când ne-au permis pauzele am profitat pe partea de networking cunoscând alți colegi din țară și povestind unii altora cu ce ne lovim în fermele noastre și ce putem îmbunătăți.

Dr. Cristian Radu Jecan

Director Medical, Spitalul „Prof. Dr. Agrippa Ionescu”, București

Medic Invitat ROHO

“Mulțumesc organizatorilor pentru conceptul și formatul evenimentului Convenția Română a Spitalelor ROHO 2017. A fost o onoare și în același timp o experiență remarcabilă să onorez invitația primită. Conferința a oferit un cadru de întâlnire ideal pentru membrii echipelor de management din spitalele românești, prin asigurarea unui cadru propice de schimbare a informațiilor, de împărtășire a problemelor întâlnite în cadrul procesului de management spitalicesc și mai important, a soluțiilor găsite. Participarea specialiștilor și a profesioniștilor din sănătate din alte țări europene în cadrul ROHO, mai ales a celor din zonele învecinate cu România, a asigurat o diseminare largă a unor proiecte și soluții specifice implementate de aceștia, care pot constitui un model și pentru țara noastră.”

Dr. Elisabeta Raț

Manager, Spitalul Municipal Carei, Satu Mare

Manager Invitat ROHO

”Vă mulțumesc pentru faptul că și în acest an m-ați onorat cu invitația de a participa la acest eveniment. Din prezentările Speakerilor din sănătate, de la noi și din străinătate, am observat că preocuparea deosebită pentru asigurarea calității actului medical și siguranța pacienților câștigă tot mai mult teren în managementul spitalelor publice și private. Cred că, în activitatea zilnică din unitățile sanitare, protocoalele terapeutice și procedurile de lucru implementate, definesc bune practici de eliminare a riscurilor clinice, combaterea infecțiilor asociate asistenței medicale și nu în ultimul rând, o abordare corectă și eficientă a diagnosticării și a tratamentului pacienților.”

Petru Șușca

Manager, Spitalul Clinic Județean de Urgență, Cluj

Manager Invitat ROHO

“Convenția Română a Spitalelor se evidențiază în peisajul evenimentelor din România. Reunind profesioniști din domeniul medical, evenimentul devine un prilej de a împărtăși experiență, dar și o ocazie de a interacționa cu oameni cu preocupări similare. Am apreciat alegerea atentă a speakerilor. Cunoștințele acestora sunt de un real folos în munca zilnică și pentru rezolvarea unora dintre problemele cu care ne confruntăm. Calific ediția din 2016 a Convenției Române a Spitalelor drept un eveniment constructiv și de calitate.”

Dr. Alina-Bondoc

Director Medical, Medlife Titan, București

Medic Invitat ROHO

”Vă mulțumesc pentru invitatia la ROHO 2017 și mă bucur că am avut prilejul să particip și să ascult profesioniști din managementul medical, atât din România, cât și din străinătate. Consider că un asemenea eveniment pune România pe hartă, ca țară europeană, care oferă servicii de sănătate populației, la standarde de înaltă calitate. Este extrem de important schimbul de experiență și de viziune la nivel de management, pe care îl oferă un eveniment de acest tip, și nu în ultimul rând, posibilitatea de a cunoaște persoane-cheie din acest domeniu și de a lega relații profesionale de durată. Am apreciat în mod deosebit oportunitatea de a crește vizibilitatea sistemului medical privat în fața guvernanților, atât pe plan național, cât și internațional, prin promovarea unor organizații cum ar fi European Union of Private Hospitals (EUHP).”

Dr. Mircea Cinteză

Șeful Secției Cardiologie 1, Spitalul Universitar de Urgență București

Medic Invitat ROHO

“A fost impresionant interesul pentru Convenția Română a Spitalelor. Un mare număr de participanți au venit la București din întreaga țară. Temele dezbatute sunt importante pentru oricine este implicat în activitatea de management medical.”

Vlad Bontaș

Manager, AGROVOC, Galați, +5500 ha

Guest Farmer

First and foremost, I want to thank you for your invitation and to congratulate you on the organization of the Forum, which was very well structured, both in terms of the guests, as well as of the topics addressed. It was a day full of – we hope – useful information; when the breaks allowed it, we made the most of the networking part to become acquainted with other Romanian colleagues and to talk about the problems in our farms and what could be improved.

Ciprian Dogaru

Executive Manager, Hotel Ambient 4*, Brașov

FORO Guest

The quality of the services must be continuously improved, and this is done through regular trainings and last-minute information shared with the relevant departments. Maintenance of hotel spaces is also a priority, as good hotel services cannot compensate for unattended space and vice versa. A mix between the two components is ideal and leads to the success of the customer relationship. A hotel’s reputation is its business card. In the online environment, the grades given by the guests are the mirror of the activity of the hotel, and they can be improved by good management and communication with the client.

Bogdan Arsene

General Manager, Best Western Stil Hotel 4*, Bucharest

FORO Guest

The policy of the Best Western Stil hotel has a very important component of customer service. We care about our guests and are very attentive to the feedback they send us through various forms (directly at the hotel reception, in direct meetings with our staff, through the hotel feedback forms, through the pages of TripAdvisor, Booking, Facebook etc.). Feedback from our guests helps us to maintain the level of services and facilities we offer to a certain standard and to make improvements. In the last 2 years we have made significant investments in this regard.

Chef Ștefan Popescu

Executive Chef, Pullman Bucharest World Trade Center

FORO Guest 

Un restaurant este în sine o investiție complexă. Una dintre problemele actuale în acest domeniu este calitatea serviciilor, motiv pentru care este imperativ să investești în această direcție. Un restaurant poate rămâne „de top” doar menționând calitatea – de aceea acest concept trebuie înțeles în detaliu. Concurența crește în toate sectoarele, iar cea mai bună modalitate de a vă distinge de ceilalți este reputația pe care o construiți. Decizia de a folosi reputația ca instrument de construire a carierei diferă de la un sector la altul și depinde de obiectivul profesional. Cu toate acestea, a fi un profesionist cu vizibilitate devine un mijloc tot mai necesar de dezvoltare a carierei.

Proiect: Openville

Timisoara, Romania

IULIUS & ATTERBURY EUROPE

Openville este cel mai mare proiect de tip mixt din vestul României, aflat în plină dezvoltare în centrul Timişoarei, în proximitatea Iulius Mall. Acesta va fi principalul pol de business, retail şi entertainment din regiune şi va fi inaugurat în primăvara anului 2019, odată cu finalizarea primei etape. Openville va reprezenta o destinaţie cosmopolită de lifestyle, care va include: şapte clădiri de birouri, 450 de magazine, un parc de peste 55.000 mp, restaurante şi cafenele tematice, un nou concept de cinema, carusel pentru copii şi săli de evenimente. Valoarea investiţiei este de peste 220 de milioane de euro.

Presented by

Raluca-Munteanu-1
Raluca Munteanu
Business Development Manager IULIUS
Speaker DEVO 2018
Raluca-Munteanu-1
Raluca Munteanu
Business Development Manager IULIUS
Speaker DEVO 2018

Other Projects & Speakers