Cătălina Dragomir este Managing Director KONE România. Pe 23 octombrie a participat în calitate de speaker și Professional Partner în cadrul celei de-a treia ediții a Forumului Internațional al Marilor Dezvoltatori DEVO.
„Suntem deja în valul doi al pandemiei și ceea ce aș remarca comparativ cu primul val, ar fi o obișnuință, un mod de a trata diferit acest fenomen, o adaptare la acesta, ceea ce dovedește că noi ca specie suntem într-o continuă adaptare și întotdeauna vom găsi soluțiile astfel încât să răspundem provocărilor care apar periodic. Aici si acum, într-adevăr, viitorul merge către digitalizare, către orașe inteligente și aceasta este tema prezentării pe care aș vrea să o susțin.
KONE este o companie finlandeză, care de curând a împlinit 110 ani, fiind listată la Bursă NASDAQ din Helsinki din 1967. Filiala din România a fost deschisă în 2008 ca și Greenfield, lucru neobișnuit pentru KONE ca strategie de dezvoltare de piață. Aceasta decizie a arătat de fapt încrederea KONE în această piață și în această regiune, în dezvoltarea acesteia pe termen lung. La acest moment, în România avem peste 70 de angajați, în mai multe locații din țară, având sediul principal în București. Acoperim întreaga gamă de la vânzare de sisteme, soluții și proiecte, până la partea de implementare operațională și partea de preluare a acestora în service pe durata de viață a echipamentului în funcție de contractele perfectate. În 2020 KONE la nivel mondial însemna peste 1 milion de unități în serviciu, 70.000 de vizite de mentenanță, aproximativ 25% dintre angajații noștri fiind tehnicieni de mentenanță, care asigură întreținerea de zi cu zi a echipamentelor și în fiecare zi și peste 1 miliard de oameni care folosesc echipamentele KONE pentru transport.
Aș vrea să vorbesc despre factorii care impactează mediul de business. Unul dintre aceștia este urbanizarea, care creează creștere, dar generează și provocări. Mă refer aici la o analiză pe care am citit-o de curând, care menționa că acum 110 ani erau 3 orașe la nivel global care depășeau 1 milion de locuitori. La momentul actual, peste 25% din populație trăiește în orașe cu peste 1 milion de locuitori. Estimările pentru anul 2050 sunt că peste 50% din populație se va muta în metropole, care vor deveni megaorașe.
Plecând de aici identificăm importanța metropolei și a orașului în sensul că aceasta începe să se guverneze singură, respectiv să se autoguverneze și că politicile acesteia vor avea tendința potențială de a urmări alte obiective decât politicile țării. Devine, dacă ar fi să ducem argumentația la extrem, un stat în stat și în acest context aș spune că sunt foarte importante politicile și programele la nivelul orașelor și ale metropolelor și mă refer aici la politici gândite strategic, care nu țin de o anumită regularitate a unor alegeri sau a unei anumite administrații care conduce la un moment dat orașul/metropola.
Un alt trend pe care îl vedem și care este în viața noastră de zi cu zi, inclusiv azi, la această conferință hibridă, este ruperea tehnologică. Ea creează noi oportunități care ne dovedesc că suntem flexibili, adaptabili și că întotdeauna suntem în căutarea noului. În acest context, este evident că cerințele sau nevoile clienților noștri se schimbă în fiecare zi. Vedem asta odată cu schimbările care apar la nivelul clădirilor, a modului lor de utilizare, a transformării lor, din clădiri de birouri în mixed use, reconversia acestora, spațiile de coworking, diversele soluții inovative de locuire, care vin ca răspuns al cererilor companiilor, clienților, angajaților. De asemenea, suntem întotdeauna în căutarea ușurinței în accesarea unui serviciu sau a unei experiențe, astfel încât să ne facă viața mai simpla și mai sigură. În același timp, suntem într-o epocă a vitezei și întotdeauna vom căuta să ne ducem proiectele la bun sfârșit, cât se poate de repede, la o calitate înaltă, astfel încât să putem oferi clienților așteptările promise.
În acest context, misiunea KONE pe care acesta și-a asumat-o în urmă cu mult timp este de a înțelege modul în care oamenii circulă în orașe, în clădiri, între clădiri, să le oferim acestora un mediu de transport sigur, la îndemână și în care să poată avea încredere. Ținta finală pentru toți, inclusiv pentru KONE, este să facem aceste orașe și aceste metropole locuri mai bune, în care toți să trăim mai bine și să ducem o viață confortabilă.
Dacă m-aș pune în perspectiva unui investitor, o investiție poate fi considerată de succes atunci când echipamentele, componentele, soluțiile utilizate din faza de design până în faza de producție și implementare, cresc valoarea acelei clădiri. Acestea permit chiriașilor și utilizatorilor acelor clădiri să folosească sisteme inteligente și să se simtă confortabil. Oferă o experiență a utilizatorului final total diferită, care creează o emoție aparte și care îi permite să îsi aducă aminte și să îsi doreasca să fie în acea clădire. Astfel, reușești să fii un partener al investitorului pentru dezvoltarea clădirilor inteligente, să ajuți ca acestea să se dezvolte, utilizând soluțiile deja consacrate internațional.
O clădire inteligentă este una care nu doar satisface cerințele clienților săi, ci le depășește cu mult așteptările, care se diferențiază prin niște elemente de stil, de arhitectură și de design complet diferite, care atrag clientul și care este echipată cu o tehnologie care poate permite adaugarea de servicii în viitor fără a realiza o renovare majoră, doar printr-o ușoară updatare a soluțiilor deja instalate. Conceptele KONE de găsire a soluțiilor optime de fluidizare a traficului (people flow), dar și de planning al clădirilor au fost confirmate de analizele și de studiile de piață efectuate de către agenții de analiză independente din Vestul Europei și care arată că o clădire inteligentă, o clădire care deține o tehnologie de ultimă oră, este o clădire care, din perspectiva unui utilizator are o valoare adăugată ridicată, va fi mult mai ușor de marketat sau de ofertat și care atrage clienți de orice fel.
Am vorbit puțin mai devreme de redefinirea experienței utilizatorului final. Acest lucru înseamnă oferirea unui produs dedicat, destinat fiecărui tip de utilizator în parte și fiecărei tipologii de clădire. Noile colecții de design permit completa personalizare a echipamentului, adaptarea sa la tipologia clădirii și implicit influențează răspunsul către clientul final. Un client multumit este un client care are o experiență favorabilă și aici pornim de la componentele de design, trecând prin elementele de luminozitate, prin modul în care arată materialele din care sunt construite aceste echipamente și până la nivelul de tehnologizare, de împărtășire a informației, de conținutul pe care îl găsești expus astfel încât să schimbi această percepție de spațiu închis, de “cutie” care se mișcă le la etajul 0 la până la etajul 8.
Astfel, la sfarsitul anului 2019 au fost lansate noile colecții de design interior, cele trei colecții noi disponibile se regăsesc deja și în produse și în echipamente din clădirile din România. Aceste colecții se inspiră din ceea ce trăim și din așteptările pe care le avem în societatea noastră și pleacă de la cele două trenduri pe care le-am menționat mai devreme – digitalizare și rupere tehnologică. Noile game de produse care au fost lansate vin și cu capabilitati anti-fingerprint, care permit o ușurință în curățarea spațiilor sau cu soluții antimicrobiene care oferă un avantaj în piață pentru că ele sunt deja disponibile și pot fi folosite în practica de zi cu zi.
Platforma digitală KONE permite comunicarea între echipamente și accesarea de aplicații diferite, care pot fi dezvoltate de KONE, dar și aplicații generate de către client sau personalizate de către un chiriaș/utilizator al clădirii, care în spațiile pe care le deține își dorește o soluție particulară. Datorită faptului că toate aceste echipamente sunt dotate cu interfețe deschise (open-source), toate aceste noi aplicații pot fi integrate ușor iar frumusețea soluției constă în faptul că dezvoltările sunt inepuizabile, țin doar de dorința pieței de a le accepta și integra sau de creativitatea utilizatorilor.”
DEVO – Forumul Internațional al Marilor Dezvoltatori este un proiect realizat de BORO Communication, în parteneriat cu Arabesque, KONE, Rockwool, Danfoss, Knauf Insulation, Knauf Gips, Alukönigstahl, Zacaria, Iulius, Nordis, Speedwell, Skylux, Millstone.
Foto © Cătălina Dragomir