Cătălin Viziru, FMC Agro, despre situația grâului din România în anul 2020

Grâul este una dintre cele mai importante culturi la nivel mondial și timp de peste 8 milenii a fost
alimentul de bază pentru marile civilizații ale lumii.

 

Grâul are o mare pondere alimentară, datorită conținutului ridicat al boabelor în hidrați de carbon și proteine și un raport echilibrat intre acestea. Făina de grau este destinată în mare parte fabricării pâinii, care este un aliment de bază pentru aproximativ 30-35% din populația globului (după anumite statistici) și furnizează circa 20% din totalul caloriilor consumate de om. De asemenea, boabele de grâu sunt folosite pentru fabricarea pastelor făinoase, precum și ca materie primă pentru alte produse industriale, foarte diverse: amidon, gluten, alcool etilic sau bioetanol utilizat drept carburant.

 

Grâul are o plasticitate ecologică foarte mare, fiind cultivat pe toate continentele, în peste 100 de țări și reprezintă o importantă sursă de schimburi comerciale.

 

La nivel mondial, se cultivă anual între 215 și 240 milioane de hectare cu grâu, iar producția globală variază între 650 și 750 milioane de tone. Cei mai mari producători de grâu din lume sunt China, urmată de India, apoi Rusia și produc împreună aproximativ 40% din producția globală, iar la nivel European topul este condus de către Franța, Ucraina și Germania.

 

Media pe ultimii cinci ani a producției totale de grâu a Uniunii Europene este de 150,9 milioane tone, iar 75% din producția de grâu a anului 2018 a fost obținută de șapte state membre UE: Franța, Germania, UK, România, Polonia, Spania si Italia. În aceast clasament, România s-a situat pe locul patru, cu o pondere de 7,3% din totalul producției UE.

 

Suprafața cultivată cu grâu în România în ultimii 12 ani oscilează între 1,95 milioane hectare (în anul 2011) și aproximativ 2,2 milioane hectare (în anul 2020), iar producția medie a variat între 1.541 kg/ha în anul 2007 (cel mai secetos an din istoria recentă a României) și 4.888 kg/ha în anul 2017 (recordul țării în acest sens), conform datelor INS (Institutul Național de Statistică).

 

Aceeași sursă ne oferă și fluctuația prețului mediu al grâului în ultimii 12 ani, de la 0,47 lei/kg în 2009 până la 0,91 lei/kg în anul 2012, dar și cantitățile de grâu pe care România le-a exportat și care variază de la 206.633 tone în 2007 până la 6.993.999 tone în anul 2016.

 

De asemenea, producția totală de grâu a României obținută în ultimii 12 ani o oscilat între 3.044.500 tone în anul 2017 și 10.130.000 tone în anul 2018.

 

Necesarul intern de grâu al României se situează între 3,5 și 4 milioane de tone și include consumul alimentar, industrial și grâul de sămânță.

 

Fermierii români iubesc culturile de cereale păioase (în special grâu și orz) datorită faptului că aceste culturi le oferă cea mai mare stabilitate din punctul de vedere al recoltei si venitului pe hectar și aduc primii bani în fermă, într-un sezon agricol. Acest lucru se datorează în mare parte faptului că de regulă, în țara noastră, condițiile de climă corespund cerințelor si nevoilor plantelor de cereale paioase pentru a obține recolte însemnate cantitativ, iar riscul calamitării acestora este foarte mic.

 

Anul agricol 2019-2020 a pus la grea incercare agricultura din România și în mod special cultura de grâu, prin prisma mai multor aspecte climatice și nu numai. Aici putem aminti toamna săracă în precipitații și atacul de afide, muștele cerealelor, (în special musca suedeză) și de gândac ghebos, iarna excesiv de blândă și fără precipitații, continuată cu o primăvară foarte secetoasă și cu alternanțe foarte mari de temperatură zi/noapte, culminate cu inghețuri târzii.

 

Toți acești factori cumulați au condus până la momentul actual, la compromiterea totală a aproximativ 500.000 hectare și parțială a altor aproximativ 800.000 hectare de grâu, orz și rapiță, care însumate depașesc 1.300.000 ha. Peste toate aceste neajunsuri, criza provocată de pandemia COVID-19 creează fermierilor alte probleme și pierderi suplimentare de recoltă.

 

O situație foarte delicată cu care se confruntă majoritatea fermierilor care sunt nevoiți să întoarcă culturile de cereale paioase este faptul că au aplicat deja erbicide, iar seceta extremă din aceste zone încetinește foarte mult degradarea substanțelor active, unele cu rezidualitate mai mare (peste 3-4 luni) și impiedică reînsămânţarea cu culturi de floarea soarelui sau porumb. În unele cazuri, acest lucru se poate traduce prin imposibilitatea de a mai resemăna suprafețele respective în acest sezon agricol, în timp util, astfel încât să se obţină o producție rentabilă.

 

Înainte de a lua o decizie privind înlocuirea culturilor afectate, fermierii trebuie să verifice în primul rând perioada de pauză de la aplicarea erbicidului până la înfiinţarea culturii ce se intenţionează a fi resemănată. Degradarea substanţelor active este diferită, de la 1 lună până la peste 4 luni și de asemenea selectivitatea acestora față de culturile de primăvară este diferită şi specifică fiecărui erbicid.

 

Spre satisfacţia fermierilor şi a celor care activează în sectorul agricol, luna mai a început cu precipitații însemnate cantitativ pe parcursul mai multor zile, în care s-a “răcorit” o mare parte din suprafața agricolă a țarii. În aceste condiții, fermierii trebuie să-și îngrijească cu mare atentie culturile, în mod special să acorde o atenție deosebită parcelelor cu loturi semincere și să efectueze fără întârziere tratamentele care se impun, pentru combaterea buruienilor, bolilor și mai ales a dăunătorilor. Astfel, vor putea să obțină maximul de eficiență al produselor aplicate, să-și asigure măcar o parte din necesarul de sământa pentru toamnă și să conducă la un plus de recoltă, care să-i ajute să treacă mai uşor peste acest an agricol neaşteptat de dificil.

 

În zonele unde precipitaţiile au fost însemnate cantitativ şi/sau culturile sunt în stare bună de vegetaţie, aplicarea unui fungicid pentru protecţia spicului şi a frunzelor superioare devine necesară, contribuind la menţinerea stării de sănătate a culturii, pentru transferul asimilatelor din frunze spre boabe. În funcţie de starea fitosanitară a culturii, FMC oferă soluţii variate, și anume fungicidele Azaka, Ampera, Impact și Riza.

 

În multe parcele, atacul dăunătorilor este deja prezent (afide, ploşnită, gândac bălos, cărăbuşei, trips) care provoacă pagube însemnate culturilor de cereale: infecţii virotice, şiştăvirea boabelor, MMB şi MH reduse. Pentru combaterea acestor dăunători, FMC pune la dispoziţia fermierilor insecticidele: Vantex, Karis, Nexide şi Laidir.

 

Pentru suprafeţele de cereale păioase la care se justifică păstrarea în cultură pentru recoltare,
recomandăm aplicarea unui fertilizant foliar pentru stimularea umplerii bobului, fapt ce va determina îmbunătăţirea parametrilor de calitate ai producţiei (MH, MMB, proteină, gluten). Din portofoliul FMC, recomandăm pentru acest moment de aplicare: SeaMaxx – 3 L/ha, Foliar Extra – 3 L/ha, Vertex HI N34 – 3 L/ha sau Multiple – 1 L/ha.

 

FMC România este in continuare alături de parteneri (distribuitori şi fermieri) în această perioadă dificilă, livrând în cel mai scurt timp produsele de protecția și nutriția plantelor comandate și răspunde afirmativ solicitărilor acestora de a face vizite în câmp și a stabili împreună cele mai potrivite acțiuni ce trebuie întreprinse. Acțiunile la care facem referire pot fi atât recomandarea celor mai adecvate produse de protecție și nutriție a plantelor în funcție de fiecare situație, cât și la stabilirea momentelor optime de aplicare a acestora, astfel încât eficacitatea lor să fie maxima. În acest sens, compania FMC a dezvoltat EVALIO Agrosystems, care este un amplu program de monitorizare a celor mai importanți dăunători din culturile de porumb, rapiță, cartofi, viță de vie, salată, tomate și bumbac. Dintre dăunătorii cei mai periculoși, dar și dificil de combătut, care atacă aceste culturi, putem aminti: Ostrinia nubilalis, Helicoverpa armigera, Tuta absoluta, Meligethes aeneus, Lobesia botrana, Autographa gamma și Spodoptera spp.

 

În România, programul EVALIO Agrosystems a fost implementat în anul 2019, cu ajutorul căruia s-a
realizat monitorizarea dăunătorului Ostrinia nubilalis la cultura de porumb, în jumătatea de Sud a țării. În acest an, FMC România va extinde programul EVALIO Agrosystem la nivelul întregii țări și se va monitoriza atât dăunătorul Ostrinia nubilalis, cât și Helicoverpa armigera la cultura de porumb.

 

Avand in vedere condițiile climatice foarte dificile din acest an (care sunt ciclice și se repetă cam o dată la 7-10 ani), recomandarea noastră pentru fermieri este să cultive in fiecare an un minim de suprafață (20-30% din total suprafață cultivată cu cereale) cu soiuri românești, deoarece aceste soiuri sunt obținute in condițiile climatice din țara noastră si au o stabilitate mai mare față de soiurile străine. Este foarte adevărat că și soiurile străine de grâu și orz au avantajele lor, mai ales în condiții bune de cultură (au capacitate mai mare de înfrătire sau înfrătesc și în primăvară, normă de sămânță mai redusă, au potential productiv mai mare), dar este bine totuși sa împărțiți atât riscurile cât si avantajele, pentru a fi mai puțin expuși în astfel de situații deosebite.

 

De asemenea, sperăm ca toată lumea să înteleagă importanța agriculturii în economia țării și in viata noastră de zi cu zi, și cât mai multe discuții între asociațiile de fermieri și decidenții politici să aiba loc, iar în urma acestor discuții să se stabilească măcar două lucruri de o importanță strategică, care să fie puse în practică, si anume:

  1. Dezvoltarea unui sistem de irigații sustenabil, atragerea de fonduri europene neramburabile cât mai mari în acest sens si implementarea cât mai rapida a proiectelor.
  2. Înfiintarea unui sistem national de asigurări, care să acopere calamitățile provocate de dezastre naturale: ex. seceta.

Până la dezvoltarea sistemului de irigații la care visăm cu toții, închei acest articol prin a mă ruga la Dumnezeu sa ne dea suficientă ploaie în acest an pentru a obține recolte bogate măcar la culturile de primăvară, astfel încât balanța contabilă să fie pe plus la sfârsit de an.

 

FMC Agro este Partener al Forumului Internațional al Marilor Fermieri RALF 2020

 

Foto © BORO Communication

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

BORO Newsletter

Dacă sunteți interesat de noutățile din cadrul evenimentelor/proiectelor noastre

vă rugăm să vă înscrieți aici.

Alte știri din categoria agricultură

Fermier în Linia Întâi

Pe 21 iulie 2020, ora 10:00, BORO Communication va organiza în parteneriat cu Corteva Agriscience România evenimentul online Fermier în Linia Întâi, parte a campaniei de comunicare

Vreau să particip

Vreau să devin Partener

Ene Gîrban

Director General, AGRO-IND COM, Buzău, +2000 ha
Fermier Invitat

Evenimentul RALF, care a reușit să unească mari fermieri români, a fost un real succes. S-au spus puncte de vedere foarte clare și totodată invitații au avut o prezență remarcabilă. Întregul eveniment a avut o ținută de gală.

Vlad Bontaș

Director, AGROCOV, Galați, +5500 ha
Fermier Invitat
Vreau în primul rând să vă mulțumesc pentru invitația acordată și să vă felicit pentru organizarea Forumului, una foarte bine structurată, atât în baza invitaților, cât și a subiectelor abordate. A fost o zi plină de acumulare de informații, sperăm noi folositoare, iar când ne-au permis pauzele am profitat pe partea de networking cunoscând alți colegi din țară și povestind unii altora cu ce ne lovim în fermele noastre și ce putem îmbunătăți.

Dr. Cristian Radu Jecan

Director Medical, Spitalul „Prof. Dr. Agrippa Ionescu”, București

Medic Invitat ROHO

“Mulțumesc organizatorilor pentru conceptul și formatul evenimentului Convenția Română a Spitalelor ROHO 2017. A fost o onoare și în același timp o experiență remarcabilă să onorez invitația primită. Conferința a oferit un cadru de întâlnire ideal pentru membrii echipelor de management din spitalele românești, prin asigurarea unui cadru propice de schimbare a informațiilor, de împărtășire a problemelor întâlnite în cadrul procesului de management spitalicesc și mai important, a soluțiilor găsite. Participarea specialiștilor și a profesioniștilor din sănătate din alte țări europene în cadrul ROHO, mai ales a celor din zonele învecinate cu România, a asigurat o diseminare largă a unor proiecte și soluții specifice implementate de aceștia, care pot constitui un model și pentru țara noastră.”

Dr. Elisabeta Raț

Manager, Spitalul Municipal Carei, Satu Mare

Manager Invitat ROHO

”Vă mulțumesc pentru faptul că și în acest an m-ați onorat cu invitația de a participa la acest eveniment. Din prezentările Speakerilor din sănătate, de la noi și din străinătate, am observat că preocuparea deosebită pentru asigurarea calității actului medical și siguranța pacienților câștigă tot mai mult teren în managementul spitalelor publice și private. Cred că, în activitatea zilnică din unitățile sanitare, protocoalele terapeutice și procedurile de lucru implementate, definesc bune practici de eliminare a riscurilor clinice, combaterea infecțiilor asociate asistenței medicale și nu în ultimul rând, o abordare corectă și eficientă a diagnosticării și a tratamentului pacienților.”

Petru Șușca

Manager, Spitalul Clinic Județean de Urgență, Cluj

Manager Invitat ROHO

“Convenția Română a Spitalelor se evidențiază în peisajul evenimentelor din România. Reunind profesioniști din domeniul medical, evenimentul devine un prilej de a împărtăși experiență, dar și o ocazie de a interacționa cu oameni cu preocupări similare. Am apreciat alegerea atentă a speakerilor. Cunoștințele acestora sunt de un real folos în munca zilnică și pentru rezolvarea unora dintre problemele cu care ne confruntăm. Calific ediția din 2016 a Convenției Române a Spitalelor drept un eveniment constructiv și de calitate.”

Dr. Alina-Bondoc

Director Medical, Medlife Titan, București

Medic Invitat ROHO

”Vă mulțumesc pentru invitatia la ROHO 2017 și mă bucur că am avut prilejul să particip și să ascult profesioniști din managementul medical, atât din România, cât și din străinătate. Consider că un asemenea eveniment pune România pe hartă, ca țară europeană, care oferă servicii de sănătate populației, la standarde de înaltă calitate. Este extrem de important schimbul de experiență și de viziune la nivel de management, pe care îl oferă un eveniment de acest tip, și nu în ultimul rând, posibilitatea de a cunoaște persoane-cheie din acest domeniu și de a lega relații profesionale de durată. Am apreciat în mod deosebit oportunitatea de a crește vizibilitatea sistemului medical privat în fața guvernanților, atât pe plan național, cât și internațional, prin promovarea unor organizații cum ar fi European Union of Private Hospitals (EUHP).”

Dr. Mircea Cinteză

Șeful Secției Cardiologie 1, Spitalul Universitar de Urgență București

Medic Invitat ROHO

“A fost impresionant interesul pentru Convenția Română a Spitalelor. Un mare număr de participanți au venit la București din întreaga țară. Temele dezbatute sunt importante pentru oricine este implicat în activitatea de management medical.”

Vlad Bontaș

Manager, AGROVOC, Galați, +5500 ha

Guest Farmer

First and foremost, I want to thank you for your invitation and to congratulate you on the organization of the Forum, which was very well structured, both in terms of the guests, as well as of the topics addressed. It was a day full of – we hope – useful information; when the breaks allowed it, we made the most of the networking part to become acquainted with other Romanian colleagues and to talk about the problems in our farms and what could be improved.

Ciprian Dogaru

Executive Manager, Hotel Ambient 4*, Brașov

FORO Guest

The quality of the services must be continuously improved, and this is done through regular trainings and last-minute information shared with the relevant departments. Maintenance of hotel spaces is also a priority, as good hotel services cannot compensate for unattended space and vice versa. A mix between the two components is ideal and leads to the success of the customer relationship. A hotel’s reputation is its business card. In the online environment, the grades given by the guests are the mirror of the activity of the hotel, and they can be improved by good management and communication with the client.

Bogdan Arsene

General Manager, Best Western Stil Hotel 4*, Bucharest

FORO Guest

The policy of the Best Western Stil hotel has a very important component of customer service. We care about our guests and are very attentive to the feedback they send us through various forms (directly at the hotel reception, in direct meetings with our staff, through the hotel feedback forms, through the pages of TripAdvisor, Booking, Facebook etc.). Feedback from our guests helps us to maintain the level of services and facilities we offer to a certain standard and to make improvements. In the last 2 years we have made significant investments in this regard.

Chef Ștefan Popescu

Executive Chef, Pullman Bucharest World Trade Center

FORO Guest 

Un restaurant este în sine o investiție complexă. Una dintre problemele actuale în acest domeniu este calitatea serviciilor, motiv pentru care este imperativ să investești în această direcție. Un restaurant poate rămâne „de top” doar menționând calitatea – de aceea acest concept trebuie înțeles în detaliu. Concurența crește în toate sectoarele, iar cea mai bună modalitate de a vă distinge de ceilalți este reputația pe care o construiți. Decizia de a folosi reputația ca instrument de construire a carierei diferă de la un sector la altul și depinde de obiectivul profesional. Cu toate acestea, a fi un profesionist cu vizibilitate devine un mijloc tot mai necesar de dezvoltare a carierei.

Proiect: Openville

Timisoara, Romania

IULIUS & ATTERBURY EUROPE

Openville este cel mai mare proiect de tip mixt din vestul României, aflat în plină dezvoltare în centrul Timişoarei, în proximitatea Iulius Mall. Acesta va fi principalul pol de business, retail şi entertainment din regiune şi va fi inaugurat în primăvara anului 2019, odată cu finalizarea primei etape. Openville va reprezenta o destinaţie cosmopolită de lifestyle, care va include: şapte clădiri de birouri, 450 de magazine, un parc de peste 55.000 mp, restaurante şi cafenele tematice, un nou concept de cinema, carusel pentru copii şi săli de evenimente. Valoarea investiţiei este de peste 220 de milioane de euro.

Presented by

Raluca-Munteanu-1
Raluca Munteanu
Business Development Manager IULIUS
Speaker DEVO 2018
Raluca-Munteanu-1
Raluca Munteanu
Business Development Manager IULIUS
Speaker DEVO 2018

Other Projects & Speakers