Casa inteligentă: despre confort prin sustenabilitate și digitalizare

Building Home este unul dintre cele mai complexe evenimente din România dedicat spațiilor în care locuim, conceptelor și dezvoltărilor rezidențiale reprezentative, arhitecturii și designului interior, și reunește anual numeroși dezvoltatori, investitori, arhitecți, designeri, manageri și consultanți de proiecte rezidențiale. Evenimentul este organizat de România Construiește și BORO Communication în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România (partener instituțional), KONEROCKWOOLVELUXVIMARpentruTineNordis GroupSomfy România, RADOX și REHAU, iar anul acesta include 5 sesiuni pe teme de interes în acest domeniu: Casa Frumoasă, Casa Verde, Casa Eficientă, Casa Inteligentă și American Residential Design.

 

Pe 18 iunie, în format hibrid (live la JW Marriott Grand Hotel din București și live online) va avea loc întâlnirea dedicată „Casei inteligente”. Speakerii au experiență vastă în domenii importante ale dezvoltării și managementului caselor inteligente. Vor participa așadar arhitecți, dezvoltatori, specialiști în real estate și companii care oferă tehnologii pentru digitalizarea și sustenabilitatea proiectelor rezidențiale. Puteți consulta panel-ul complet al invitaților aici

 

La întâlnirea Xgrupului „Locuințe inteligente”, organizată pe 18 februarie în preambulul evenimentului Building Home din 18 iunie, au fost deja abordate unele aspecte ale locuințelor inteligente, fie ele apartamente, case, complexuri rezidențiale sau hoteluri. Întâlnirea ce va urma în iunie va aprofunda și detalia numeroase idei legate de particularitățile caselor inteligente și contextul lor specific în cadrul proiectelor de real estate smart.

 

Unul dintre partenerii BORO Communication la sesiunea intitulată “Casa Inteligentă” este Somfy, concern francez ce este astăzi unul dintre cei mai mari producători de sisteme de securitate automatizate. Somfy deține peste 2000 de patente și furnizează soluții pentru sisteme automatizare sau digitalizate în cadrul unor case conectate, sigure și automatizate.  

 

Dezvoltatori, arhitecți, clienți, autorități – cu toții înțeleg din ce în ce mai mult că o casă inteligentă include nu doar respectarea anumitor cerințe de sustenabilitate ecologică și digitalizare, ci și o redefinire a conceptelor „acasă” și „confort”, respectiv a modului în care relaționăm cu casa noastră și cu mediul ei. Pe zi ce trece, într-un ritm rapid, casele nu mai pot fi altfel decât sustenabile și cel puțin într-o anumită măsură digitalizate/automatizate. 

 

În 2019, România avea doar 5% locuințe inteligente. Astăzi se estimează că s-a depășit 10%, iar trendul este într-o creștere accentuată chiar dacă suntem încă sub media europeană. Tendințele și normativele legale (deja în vigoare și în România) devin cu pași repezi noul standard în construirea și locuirea caselor, iar interesul dezvoltatorilor și a clienților este tot mai mare.

 

În Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) au fost incluse conceptele de smart city și smart village, existând posibilitatea de finanțări extinse pentru soluțiile funcționale. Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării dorește să facă lobby pentru proiectele inovatoare de real estate, cu un accent puternic pe cele două direcții europene majore: green și digitalizare. 

 

Iată câteva dintre ideile pe care le vor detalia și exemplifica invitații întâlnirii Casa inteligentă:

 

O casă smart este sustenabilă

Sustenabilitatea este un concept ce trebuie inclus în toate etapele unei case, de la faza de proiectare și construire până la toate dotările funcționale precum iluminare, încălzire, ventilație și consum energetic general sustenabile și regenerabile.

 

Există un plan național prin care statul român și-a asumat susținerea energiei regenerabile, așadar premisele legislative pentru dezvoltarea unor case inteligente și sustenabile există și sunt de ajutor pentru dezvoltatori. Spre exemplu, există o prevedere legală conform căreia 30% din energia necesară unei case nou construite ar trebui să provină din surse regenerabile. Asta înseamnă că în următorii ani se așteaptă o schimbare substanțială în modul de a concepe case sustenabile, iar prevederile legale și tehnologia disponibilă vor ajunge să se echilibreze. 

 

Casa inteligentă este (în bună parte) digitalizată

Trendul actual este ca o casă smart să beneficieze de tehnologiile de digitalizare și interconectivitate disponibile deja pentru dezvoltările imobiliare și hoteliere, desigur cu posibilitatea ca rezidenții să poată alege între diferite niveluri de servici digitalizate (sisteme de smart home de bază sau mai complexe). Se deschid astfel două direcții de discuții deopotrivă interesante și necesare, anume tehnologiile touchless adaptate caselor smart (ceea ce presupune o relaționare de tip nou cu casa în care locuim), și măsurile de cybersecurity (un concept nou de „siguranță a casei”, care vine cu avantajele dar și cu provocările sale referitoare la siguranța datelor și costuri).

 

Casa prezentului și a viitorului presupune nu doar tehnologii inovatoare (Internet of Things – IoT), ce fac viața rezidenților mai ușoară și mai plăcută și totodată există în echilibru cu mediul, ci în primul rând o adaptare și actualizare a mentalităților despre înseamnă o casă. La acest nivel, dezvoltatorii pot ajuta clienții să cunoască beneficiile diferitelor sisteme de construire și administrare a unei case inteligente, dar și costurile pe care acestea le implică. Casele tradiționale în sensul lipsei de sustenabilitate și de interconectivitate nu mai sunt ceea ce își doresc clienții.

 

Așadar, casele viitorului trebuie să fie smart dintr-o perspectivă complexă: să fie eficiente, sustenabile, cu un randament bun și cu beneficii atât pentru sănătatea și calitatea vieții rezidenților cât și pentru mediul natural și cel social. Iar casele, spre deosebire de complexurile rezidențiale mai mari, prezintă unele avantaje în implementarea acestor cerințe și necesități.

 

Casa inteligentă este proiectată și construită smart

Tot mai mulți sunt clienții care, atunci când aleg o casă, sunt foarte interesați atât de materialele folosite la construcția sau renovarea ei cât și de tehnologiile incorporate pe parcursul dezvoltării proiectului. Aici intră, spre exemplu, și soluțiile pentru instalația electrică (cablarea gândită încă din faza de construcție a unei case fiind un element esențial și tot mai frecvent oferit, ea fiind altfel dificil de realizat ulterior), cea de apă, de gaze și de infrastructură, care trebuie – toate – să corespundă normelor și tendințelor de sustenabilitate și conectivitate. 

 

Accesibilitatea caselor inteligente

Un element important în atractivitatea acestui tip de case pentru clienți este faptul că, actualmente, casele cu nivel ridicat de sustenabilitate și digitalizare sunt încă accesibile preponderent clienților cu putere de cumpărare cel puțin peste medie. Pe de altă parte, sustenabilitatea și digitalizarea caselor este și devine tot mai mult nu o opțiune ci o necesitate, chiar și o obligație din perspectiva legislației, motiv pentru care dezvoltatorii și autoritățile trebuie să găsească soluții eficiente pentru a face cât mai accesibile facilitățile smart pentru o plajă tot mai largă de clienți.

 

Tehnologia smart și cea green sunt interconectate, se îmbină din multe puncte de vedere, și reprezintă tehnologiile și trendul viitorului. Ele nu costă în mod automat foarte mult, așa cum cred încă mulți clienți. Printr-un design și o proiectare inteligente se pot găsi soluții de digitalizare și sustenabilitate care să fie accesibile financiar și de asemenea sustenabile pe termen lung. Așadar, conceptul de casă inteligentă se îndepărtează tot mai mult de zona exclusivistă și devin mereu mai accesibile unui public larg.

 

Cei 26 de speakeri din cadrul evenimentului Building Home, programat pentru 18 iunie la JW Marriott din București, vor aduce fără îndoială insight-uri interesante, atât din România și din Europa cât și de peste ocean. Casele inteligente sunt deja o realitate și un trend în creștere, iar schimbul de know-how și de idei din experiențe atât de diverse precum cele ale acestor speakeri nu poate fi decât o sursă de inspirație pentru toți cei interesați de astfel de proiecte.

 

Înscrie-te acum la eveniment aici.

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

BORO Newsletter

Dacă sunteți interesat de noutățile din cadrul evenimentelor/proiectelor noastre

vă rugăm să vă înscrieți aici.

Alte știri din categoria real estate

Vreau să particip

Vreau să devin Partener

Ene Gîrban

Director General, AGRO-IND COM, Buzău, +2000 ha
Fermier Invitat

Evenimentul RALF, care a reușit să unească mari fermieri români, a fost un real succes. S-au spus puncte de vedere foarte clare și totodată invitații au avut o prezență remarcabilă. Întregul eveniment a avut o ținută de gală.

Vlad Bontaș

Director, AGROCOV, Galați, +5500 ha
Fermier Invitat
Vreau în primul rând să vă mulțumesc pentru invitația acordată și să vă felicit pentru organizarea Forumului, una foarte bine structurată, atât în baza invitaților, cât și a subiectelor abordate. A fost o zi plină de acumulare de informații, sperăm noi folositoare, iar când ne-au permis pauzele am profitat pe partea de networking cunoscând alți colegi din țară și povestind unii altora cu ce ne lovim în fermele noastre și ce putem îmbunătăți.

Dr. Cristian Radu Jecan

Director Medical, Spitalul „Prof. Dr. Agrippa Ionescu”, București

Medic Invitat ROHO

“Mulțumesc organizatorilor pentru conceptul și formatul evenimentului Convenția Română a Spitalelor ROHO 2017. A fost o onoare și în același timp o experiență remarcabilă să onorez invitația primită. Conferința a oferit un cadru de întâlnire ideal pentru membrii echipelor de management din spitalele românești, prin asigurarea unui cadru propice de schimbare a informațiilor, de împărtășire a problemelor întâlnite în cadrul procesului de management spitalicesc și mai important, a soluțiilor găsite. Participarea specialiștilor și a profesioniștilor din sănătate din alte țări europene în cadrul ROHO, mai ales a celor din zonele învecinate cu România, a asigurat o diseminare largă a unor proiecte și soluții specifice implementate de aceștia, care pot constitui un model și pentru țara noastră.”

Dr. Elisabeta Raț

Manager, Spitalul Municipal Carei, Satu Mare

Manager Invitat ROHO

”Vă mulțumesc pentru faptul că și în acest an m-ați onorat cu invitația de a participa la acest eveniment. Din prezentările Speakerilor din sănătate, de la noi și din străinătate, am observat că preocuparea deosebită pentru asigurarea calității actului medical și siguranța pacienților câștigă tot mai mult teren în managementul spitalelor publice și private. Cred că, în activitatea zilnică din unitățile sanitare, protocoalele terapeutice și procedurile de lucru implementate, definesc bune practici de eliminare a riscurilor clinice, combaterea infecțiilor asociate asistenței medicale și nu în ultimul rând, o abordare corectă și eficientă a diagnosticării și a tratamentului pacienților.”

Petru Șușca

Manager, Spitalul Clinic Județean de Urgență, Cluj

Manager Invitat ROHO

“Convenția Română a Spitalelor se evidențiază în peisajul evenimentelor din România. Reunind profesioniști din domeniul medical, evenimentul devine un prilej de a împărtăși experiență, dar și o ocazie de a interacționa cu oameni cu preocupări similare. Am apreciat alegerea atentă a speakerilor. Cunoștințele acestora sunt de un real folos în munca zilnică și pentru rezolvarea unora dintre problemele cu care ne confruntăm. Calific ediția din 2016 a Convenției Române a Spitalelor drept un eveniment constructiv și de calitate.”

Dr. Alina-Bondoc

Director Medical, Medlife Titan, București

Medic Invitat ROHO

”Vă mulțumesc pentru invitatia la ROHO 2017 și mă bucur că am avut prilejul să particip și să ascult profesioniști din managementul medical, atât din România, cât și din străinătate. Consider că un asemenea eveniment pune România pe hartă, ca țară europeană, care oferă servicii de sănătate populației, la standarde de înaltă calitate. Este extrem de important schimbul de experiență și de viziune la nivel de management, pe care îl oferă un eveniment de acest tip, și nu în ultimul rând, posibilitatea de a cunoaște persoane-cheie din acest domeniu și de a lega relații profesionale de durată. Am apreciat în mod deosebit oportunitatea de a crește vizibilitatea sistemului medical privat în fața guvernanților, atât pe plan național, cât și internațional, prin promovarea unor organizații cum ar fi European Union of Private Hospitals (EUHP).”

Dr. Mircea Cinteză

Șeful Secției Cardiologie 1, Spitalul Universitar de Urgență București

Medic Invitat ROHO

“A fost impresionant interesul pentru Convenția Română a Spitalelor. Un mare număr de participanți au venit la București din întreaga țară. Temele dezbatute sunt importante pentru oricine este implicat în activitatea de management medical.”

Vlad Bontaș

Manager, AGROVOC, Galați, +5500 ha

Guest Farmer

First and foremost, I want to thank you for your invitation and to congratulate you on the organization of the Forum, which was very well structured, both in terms of the guests, as well as of the topics addressed. It was a day full of – we hope – useful information; when the breaks allowed it, we made the most of the networking part to become acquainted with other Romanian colleagues and to talk about the problems in our farms and what could be improved.

Ciprian Dogaru

Executive Manager, Hotel Ambient 4*, Brașov

FORO Guest

The quality of the services must be continuously improved, and this is done through regular trainings and last-minute information shared with the relevant departments. Maintenance of hotel spaces is also a priority, as good hotel services cannot compensate for unattended space and vice versa. A mix between the two components is ideal and leads to the success of the customer relationship. A hotel’s reputation is its business card. In the online environment, the grades given by the guests are the mirror of the activity of the hotel, and they can be improved by good management and communication with the client.

Bogdan Arsene

General Manager, Best Western Stil Hotel 4*, Bucharest

FORO Guest

The policy of the Best Western Stil hotel has a very important component of customer service. We care about our guests and are very attentive to the feedback they send us through various forms (directly at the hotel reception, in direct meetings with our staff, through the hotel feedback forms, through the pages of TripAdvisor, Booking, Facebook etc.). Feedback from our guests helps us to maintain the level of services and facilities we offer to a certain standard and to make improvements. In the last 2 years we have made significant investments in this regard.

Chef Ștefan Popescu

Executive Chef, Pullman Bucharest World Trade Center

FORO Guest 

Un restaurant este în sine o investiție complexă. Una dintre problemele actuale în acest domeniu este calitatea serviciilor, motiv pentru care este imperativ să investești în această direcție. Un restaurant poate rămâne „de top” doar menționând calitatea – de aceea acest concept trebuie înțeles în detaliu. Concurența crește în toate sectoarele, iar cea mai bună modalitate de a vă distinge de ceilalți este reputația pe care o construiți. Decizia de a folosi reputația ca instrument de construire a carierei diferă de la un sector la altul și depinde de obiectivul profesional. Cu toate acestea, a fi un profesionist cu vizibilitate devine un mijloc tot mai necesar de dezvoltare a carierei.

Proiect: Openville

Timisoara, Romania

IULIUS & ATTERBURY EUROPE

Openville este cel mai mare proiect de tip mixt din vestul României, aflat în plină dezvoltare în centrul Timişoarei, în proximitatea Iulius Mall. Acesta va fi principalul pol de business, retail şi entertainment din regiune şi va fi inaugurat în primăvara anului 2019, odată cu finalizarea primei etape. Openville va reprezenta o destinaţie cosmopolită de lifestyle, care va include: şapte clădiri de birouri, 450 de magazine, un parc de peste 55.000 mp, restaurante şi cafenele tematice, un nou concept de cinema, carusel pentru copii şi săli de evenimente. Valoarea investiţiei este de peste 220 de milioane de euro.

Presented by

Raluca-Munteanu-1
Raluca Munteanu
Business Development Manager IULIUS
Speaker DEVO 2018
Raluca-Munteanu-1
Raluca Munteanu
Business Development Manager IULIUS
Speaker DEVO 2018

Other Projects & Speakers