“Spitalul Viitorului Apropiat” a fost tema celei de-a 8-a ediții a forumului internațional Building HEALTH, evenimentul construcțiilor din sănătate, care avut loc pe 30 septembrie la Hotel Caro din București.
Vă prezentăm în continuare câteva idei din cadrul forumului surprinse de arhitectul Șerban Țigănaș, Chairman al evenimentului.
“Ca în fiecare din ultimii ani ne-am întâlnit din nou în cea de-a treia zi a Convenției Spitalelor pentru a vorbi despre viitorul acestora cu arhitecți, manageri, guvernanți, finanțatori, furnizori și alți reprezentanți ale celor mai importante categorii de actori din procesele de realizare a spitalelor. Prezentările și discuțiile au fost împărțite în trei teme care au atras convergențe ale contribuțiilor aduse de vorbitorii participanți.
Mai întâi am discutat despre spitalul viitorului apropiat, înțelegând prin aceasta spitalul care se gândește și construiește chiar acum și de care vom beneficia în curând. Ca niciodată până acum, proiectarea și construcția de spitale din România a luat un avânt necesar, dar ne întrebăm cât de bine pregătiți suntem pentru a le face bine, de la bun început, pentru că este evident că nu putem accepta un proces de învățare lentă din propriile greșeli. Am primit experiențe remarcabile din mai multe regiuni din Spania, Finlanda, Danemarca și Franța, diferite și consistente. Am revăzut strategiile centrale și locale și modul în care acestea încep să producă efecte.
Apoi am discutat despre spitalele existente, sub genericul noul vechi spital, punându-ne întrebări legate de destinul posibil al acestuia. Care sunt soluțiile cele mai potrivite pentru propulsarea spitalelor existente în viitor? Pot fi acestea extinse cu clădiri noi, trebuie reabilitate și devin astfel la fel de eficiente ca cele realizate la standardele prezentului sau trebuie abandonate pe măsură ce unele complet regândite le iau locul?
Discuțiile au arătat că lecțiile trecutului rămân importante și că este practic imposibil să postulăm o soluție universală unică. În încheiere am discutat despre tranziția necesară a spitalelor de la mari consumatori de energie și poluatori la parte din sustenabilitatea necesară pentru toate construcțiile, sub genericul spitalul verde, de la gri la green.
Cele mai importante concluzii pe care le-am conturat ca moderator al tuturor acestor introspecții și perspective exprimate în cadrul forumului este că s-a creat o comunitate multiprofesională activă care are un rol important în această perioadă a renașterii sistemului de sănătate din România, cel puțin sub aspectul infrastructurii construite. Ca arhitect nu pot spune decât că rolul nostru se arată clar a fi decisiv pentru reușită, alături de toți ceilalți, bineînțeles, dar într-un cadru complet diferit de cel al etapei precedente, care ne-a dat ceea ce avem acum.”
Mai multe despre Building HEALTH 2022 aici