Bogdan Cosmin Ivan este secretar general al Asociației Dezvoltatori Imobiliari din România – URBANIS (ADIRU), asociație care se ocupă cu promovarea și apărarea intereselor dezvoltatorilor imobiliari din România și care are în vedere crearea unei piețe ce respectă principiile de etică, transparență, corectitudine și parteneriat.
Building Home: Cum ați defini calitatea locuirii?
Bogdan Cosmin Ivan: Calitatea locuirii cred că este un concept dinamic și relativ prin subiectivismul său. Ceea ce pentru unii înseamnă o bună calitate a locuirii ar putea să nu însemne nimic pentru alții sau ar putea însemna exact contrariul dacă ne referim spre exemplu la alegerea finisajelor sau la alegerea unui imobil într-o anumită zonă. În orice caz, dacă discutăm la modul general, există o serie de aspecte fundamentale care sunt general valabile pentru că au legătură mai mult cu partea obiectivă a lucrurilor. În general suntem toți de acord că ne-am dori o locuință mai generoasă, mai spațioasă, cât mai bine compartimentată, adică utilă și situată într-o zonă rezidențială care să aibă acces facil la cele necesare vieții umane, dar și aici intervin factori care nu sunt generali valabili. Unele persoane preferă zonele mai retrase, alții fiind persoane mai gregare, mai sociale preferă să fie într-o comunitate mai numeroasă și să aibă o apartenență la un grup. În orice caz, calitatea locuirii drept concept, cred că ar putea să fie definită drept calitatea vieții în acel loc în care visăm să trăim (să locuim) la un moment dat.
Pe de altă parte, vă pot spune cu siguranță că în ultimii ani, calitatea locuirii ca și calitatea vieții, pentru că ele sunt corelate, a crescut destul de mult în România. Cerințele cumpărătorilor sunt din ce în ce mai rafinate și mai bine informate și educate și acesta este un aspect care ne bucură, pentru că evoluăm în această direcție. La acest moment există o concurență reală și intensă în domeniul imobiliar. Fiecare dezvoltator încearcă să inoveze prin ceva sau să ofere un plus valoare de la an la an, iar această concurență și nevoie de inovare provenită din cerere va face ca lucrurile să evolueze într-o direcție pozitivă.
Building Home: Ce sfaturi ați da dezvoltatorilor imobiliari în această perioadă? Dar oamenilor care vor să își achiziționeze o locuință?
Bogdan Cosmin Ivan: Piața imobiliară, fie că vorbim de piața rezidențială, industrială, de birouri, sau de logistică este o piață foarte volatilă și profund influențabilă de știri, zvonuri sau măsuri negative, deoarece decizia de achiziție, pe orice palier, are un puternic caracter subiectiv și este de așteptat ca ritmul vânzărilor și investițiilor să scadă în următoarea perioadă. Așa cum se observă în piață și așa cum am menționat încă de la începutul apariției Coronavirus în România, la acest moment vorbim despre un fenomen de înghețare (,,freeze”) a pieței imobiliare. Este ca și cum am fi luat cu toții o pauză din viața noastră sau din viața imobiliară.
În privința dezvoltatorilor imobiliari, le-am recomandat prudență și asigurarea unui climat sigur de muncă pentru angajați și clienți, dar cu mențiunea de a-și continua activitatea în contextul în care îngrijorarea cea mai mare este legată de efectele financiare și economice ale încetării activității din domeniu.
Se estimează că panica poate afecta în sine mai mult decât virusul și de aceea în perioada următoare eforturile ar trebui îndreptate către diminuarea acestui fenomen și menținerea unui climat de încredere, în măsura în care acest lucru va fi posibil pentru derularea activităților, într-un regim cât mai apropiat de cel normal, dacă bineînțeles evoluția epidemiei nu va impune luarea altor măsuri de carantină.
În privința cumpărătorilor, aș spune că este de înțeles să existe o reticență de a participa la vizionări, deoarece există o îngrijorare vizibilă în tot spectrul activităților economice și sociale și nevoia de a achiziționa o locuință a trecut într-un plan secund. Oamenii sunt îngrijorați mai mult de asigurarea nevoilor de bază și este absolut normal să existe o amânare a deciziei de achiziție, însă acesta este un fenomen temporar care nu are un fundament obiectiv, ci mai mult subiectiv și cu siguranță că va reveni apetitul de la începutul anului, poate pentru locuințe mai spațioase și mai generoase în contextul în care carantina a demonstrat cât de important este să ai o locuință în care să îți poți desfășura viața cât mai frumos și ușor posibil.
Building Home: Cum credeți că va evolua piața imobiliară în următoarea perioadă?
Bogdan Cosmin Ivan: Anul 2020 a început într-un ritm foarte bun pentru piața imobiliară. Încă de la începutul acestui an piața imobiliară și vânzările s-au aflat pe un trend ascendent cu o cerere stabilă și consistentă din partea clienților cumpărători, fiind un început de an foarte bun în domeniu, în ciuda creșterilor de pret anunțate, cauzate de creșterea prețurilor cu forța de muncă și cu materialele de construcție.
Este greu de estimat la acest moment dacă vor exista scăderi semnificative de preț. De fapt cifrele statistice de la începutul acestei perioade pandemice nu relevă deloc o scădere a prețurilor. Unii au numit acest lucru un paradox, dar nu este așa. Este oarecum normal pentru că ceea ce blochează acum piața nu este un fenomen intrinsec pieței imobiliare cum ar fi spre exemplu o bulă imobiliară și este un fenomen extern care afectează prin măsurile indirecte întreaga economie și implicit domeniul imobiliar.
Bineînțeles că există posibilitatea ca prețurile să scadă în privința locuințelor, dar aici mă refer în special la locuințele vechi, unde pot exista nevoi reale ale oamenilor de a vinde un imobil și acest lucru să atragă și o scădere a prețurilor locuințelor în general. În privința locuințelor noi, având în vedere că nu există stoc sau acesta este foarte redus, cred că nu vom vedea scăderi semnificative de preț în perioada imediat următoare. Pe de altă parte, să nu uităm faptul că durata medie a unui proiect imobiliar este de aproximativ 2 ani și efectele sunt mult estompate comparativ cu alte piețe, cum ar fi piața de capital.
Bogdan Cosmin Ivan a participat în calitate de Speaker în cadrul primei ediții Building Home – International Good Living Forum, ce a reunit invitați din 14 țări: dezvoltatori și investitori din sectorul rezidențial, constructori, manageri de proiecte, consultanți, arhitecți și companii cu soluții.
Master Partner Building Home 2020 – Arabesque. Professional Partners: KONE, Rockwool, Alumil, Somaco, Danfoss. Parteneri: Knauf Insulation, Knauf, Alukonigstahl. Susținător și expozant: Skamol. Parteneri Media: Zeppelin, Igloo, SpațiulConstruit. Partener Instituțional: Ordinul Arhitecților din România.
Mai multe informații pe: https://www.borocommunication.ro/project/forumul-building-home-2020/
Foto © BORO PR & COMMUNICATION