Better Living Design: Influența majoră a arhitecturii și design-ului asupra calității locuirii de astăzi

A treia ediție a forumului Building Home International Good Living Forum dedicat calității locuirii a fost organizată de România Construiește și BORO Communication în parteneriat cu KONE, ROCKWOOL, VELUX, VIMARpentruTine, Nordis Group, Somfy Romania, Radox, REHAU Romania, Agricin, Ordinul Arhitecților din România (partener instituțional), Layout și Alesonor Real Estate Development (susținători) pe 18 iunie, la Hotel Marriott din București. Evenimentul a venit în contextul în care anul trecut a fost lansată seria de evenimente „România Construiește” (care va avea în curând și o platformă online), o comunitate profesională dedicată celor care continuă să construiască în România indiferent de context și de provocări.

 

Tema acestui forum a fost declinarea arhitecturală a patru atribute esențiale pentru locuința contemporană: Casa inteligentă, Casa frumoasă, Casa eficientă, Casa verde. „Better Living Design” a fost prima sesiune dedicată modului în care arhitectura și designul influențează calitatea locuirii contemporane. Forumul a inclus, pe lângă sesiunea despre care vom discuta astăzi, și alte două sesiuni, „Better Living Investment” – o dezbatere despre cum pot dezvoltatorii să crească nivelul calitativ al locuirii, și „American Residential Design” – un dialog online cu 8 arhitecți multipremiați din Statele Unite, moderat de arh. Șerban Țigănaș (secretar general al Uniunii Internaționale a Arhitecților), despre tendințele arhitecturii rezidențiale și calitatea locuirii în viziune americană. 

 

* Pe 22 octombrie 2021, Forumul Internațional al Marilor Dezvoltatori (organizat la Hotel JW Marriott din București) va închide seria acestor evenimentelor România Construiește. Mai multe informații despre acest eveniment puteți găsi aici. *

 

În cadrul primei sesiuni, intitulată „Better Living Design” au participat arhitecți cu un spectru larg de experiențe, proiecte și viziuni, care au detaliat și exemplificat aspecte importante ale locuirii de calitate din ziua de azi.  Mai multe informații despre speakerii din cadrul acestui eveniment puteți găsi aici.

 

Esenghiul Abdul – Arhitect, Partener ADNBA

În ultimii ani s-a constatat o schimbare de abordare în domeniul locuințelor colective, o zonă ce pare (dar nu este) ocolită de creativitatea arhitecturală. Câștigă teren ideea că locuințele smart implică tehnologii complexe dar și sustenabilitate la nivelul comunității și al orașului, cu două componente majore: eficiența și economia de resurse, respectiv confortul utilizatorului. E necesară, în consecință, utilizarea cât mai bună a tot ce are de oferit locul zona în care se dezvoltă un proiect rezidențial de locuire comună: spațiul natural (zone verzi, zone însorite, etc.), elementele construite adiacente (o punere în valoare din punct de vedere vizual, dar și funcțional), etc. Proiectele trebuie să fie într-un fel sau altul folositoare și restului orașului, nu doar utilizatorilor direcți. 

 

Un alt trend actual este accentuarea ansamblurilor cu funcțiuni mixte, gândite să susțină comunități echilibrate (locuire cu birouri, spații comerciale sau servicii gen grădinițe, facilități sportive, cluburi comunitare, etc.). Astfel, locuitorii proiectului rezidențial pot interacționa și crea o comunitate cu restul comunității orașului. 

Modul de locuire în comunitate implică faptul că comunitatea e o resursă esențială pentru o dezvoltare sustenabilă, nu doar prin centralizarea unor utilități și funcțiuni într-o clădire sau un complex, ci și prin relațiile pe care le creează (un exemplu din proiectele biroului nostru de arhitectură: o cursivă care, pe lângă accesul în clădire, încearcă să ofere și un spațiu comunitar în cadrul proiectului rezidențial). 

 

Alte elemente importante în locuirea colectivă sunt flexibilitatea, adaptabilitatea, reziliența în timp a proiectelor, care asigură o viabilitate de durată a soluțiilor. De asemenea, din perspectiva sustenabilității, e importantă introducerea conceptelor peisagistice ca infrastructură verde, nu doar ca decorațiuni verzi (de exemplu, un parc central în cadrul complexului rezidențial care, pe lângă rolul de recreere și cel estetic, include și un sistem de colectare, filtrare și deversare a apelor pluviale în lacul din apropiere). 

 

Pentru atingerea obiectivului de sustenabilitate ridicată a unor astfel de clădiri e nevoie așadar de găsirea unui echilibru între economia proiectului, respectiv nevoile dezvoltatorului de a atinge un anumit target, dar și o anumită calitate a produsului final, cu costuri acceptabile și includerea unor concepte verzi. Proiectele sunt gândite nu doar pentru respectivul proiect, ci și din perspectiva impactului asupra întregului oraș, deci cu accent pe comunitate și durabilitate – elemente esențiale mai ales pentru că multe dintre proiectele dezvoltate au fost în zone centrale. 

 

Iulia Stanciu – Fondatoarea biroului de arhitectură Starh

Un birou extrem de activ în numeroase concursuri de arhitectură naționale și internaționale, și cu proiecte destul de variate în portofoliu, atât în restaurări cât și în construcții noi. Pentru ei, „a locui” include astăzi și funcțiuni care altădată erau externalizate, și pe care oamenii își doresc astăzi să le aibă mai aproape de locuință. De asemenea, se observă o cerere tot mai mare de împletire funcțională a interiorului clădirilor de locuințe multiple cu spațiul comunitar exterior.

 

Câteva exemple din proiectele acestui birou, ce reflectă influența arhitecturii și a designului asupra clarității locuirii:

  • O bibliotecă din Varna (Bulgaria) s-a încercat internalizarea unei tradiții bulgare, cea a serelor, în design-ul clădirii.
  • Spitalul de transplant din Cluj: ideea interfeței dintre oraș și spital a fost centrală, cu crearea unei piațete în fața clădirii prin care se facilitează comunicarea vizuală și fluxul pietonal.
  • Consiliul județean Cluj, un concurs în lucru, tot pe ideea de piațetă dar cu un obiect construit singular, mai puternic pronunțat. 

 

Elemente precum fântâni sau spații pentru așezare și adunare creează legături în spațiile publice, iar de acestea este încă mare nevoie deoarece catalizează legături între oameni și în interiorul comunităților. În fond, arhitectura ar trebui să surprindă și să evidențieze o anumită ordine poate invizibilă anterior, și de asemenea să fie o celebrare a lui „a fi împreună”. 

 

Lilian Captari – Fondator al biroului de arhitectură Urban Office

Valoarea cea mai importantă pe care Urban Office o caută în proiectele pe care le dezvoltă este armonia dintre clădiri și spațiul lor. Influența arhitecturii asupra calității locuirii implică uneori modificarea/renovarea/repararea unor structuri deja existente sau adaptarea la situații arhitecturale anterioare. E dificil de vorbit despre clădiri verzi (un element central al calității locuirii de astăzi) doar din perspectiva eficientizării clădirilor, când gândirea de tip verde nu este integrată încă din faza de concepere și proiectare a construcțiilor, inclusiv din perspectiva eficienței termice, energetice și cea a amprentei de carbon. 

 

Idealul pe care încearcă să îl replice locuințele comune, din perspectiva mai multor funcțiuni, se inspiră adesea din ideea locuirii tradiționale la casă, pe pământ. Din acest motiv se adaugă tot felul de elemente construcțiilor, însă eficientizarea excesivă poate duce la o standardizare a construcțiilor de tipul celei din anii socialismului.

 

Monica Crețu – Project Manager, Răzvan Bârsan + Partners

Firma are multe proiecte rezidențiale, în special locuințe colective, în care arhitectul joacă un rol de mediator între diferiți factori adesea incongruenți. Arhitectura trebuie să optimizeze calitatea locuirii pentru că are și o responsabilitate socială față de comunități și orașe; iar mulți investitori sunt dispuși să investească mai mult în acest scop. 

 

În lucrările realizate la o clădire interbelică centrală din București, principala provocare a fost păstrarea a cât mai mult din caracterul clădirii în cadrul unei intervenții care viza crearea de apartamente de calitate superioară, în tendințele actuale. Modificarea modului de locuire din anii 1940 în cel de astăzi a implicat aducerea clădirii la confortul contemporan și totodată stabilizarea ei din punct de vedere structural, cu păstrarea unui anumit specific cultural al perioadei respective.

 

O idee importantă, de care biroul a încercat să profite pe cât posibil în numeroase proiecte, este deschiderea spațiului rezidențial din clădirile de locuințe multiple spre zona publică și cea în aer liber, de exemplu prin promenade publice și folosirea optimă a perspectivei clădirilor (cu suprafețe vitrate mari sau terase extinse) spre un râu, lac sau parc din apropiere. În același timp, fațadele stradale au un sistem de parasolare glisante care permit utilizatorilor personalizarea gradului de interacțiune cu vecinătățile. 

 

La un proiect din apropierea Parcului Carol din București, partea inferioară și cea superioară a clădirilor au fost gândite diferit în funcție de proximitatea față de vecini, respectiv panorama asupra parcului, în vreme ce spre stradă s-a dezvoltat un front comercial care să interacționeze cu traficul pietonal. Iar pentru protejarea de zgomot, apartamentele dinspre bulevard au terase verzi, în timp ce apartamentele dinspre lac au terase cu panoramă. S-a creat de asemenea o pistă de alergare proiectată peste terasa ultimului nivel, iar parcările au fost proiectate integral în subteran.

 

Vasile Revin – Lead architect, Vego Holdings

Cine și pe ce criterii stabilește caracterul verde, inteligent, frumos sau eficient al unei construcții – arhitectul, dezvoltatorul, clienții finali? Dezvoltatorii caută eficientizarea costurilor, arhitectul dorește o casă mai estetică și deosebită, însă și cel care va cumpăra casa ar trebui să aibă și el un cuvânt important. E necesar așadar un dialog continuu între acești trei actori din industria rezidențială. 

 

Eficiența energetică implică și spații verzi (curți interioare, spații de joacă, terase, spații verzi în incinta unui complex de locuințe multiple, etc.) gândite din perspectiva celor care le vor utiliza. Trebuie ca arhitecții să contribuie la educarea populației, inclusiv în cadrul școlilor, din perspectiva arhitecturală a calității locuirii. În România există un program de transmitere a culturii arhitecturii în școli, dezvoltate de un grup de arhitecți, un program de arhitectură recunoscut de Ministerul Educației, dar care încă se desfășoară prin voluntariat și nu foarte structurat.

 

Emilian Petre Grigore – National Specification Manager, Rockwool România

În mod clar, casa nu mai este demult doar un acoperiș deasupra capului. Casa ideală există ca deziderat pentru fiecare dintre noi, indiferent de felul în care e construită, de mărimea sau dotările ei. Deseori însă nu se înțelege bine importanța detaliilor de proiectare în crearea unei „case ideale” – o etapă dintre cele mai puțin costisitoare într-un proiect de real estate, dar esențială pentru dezvoltarea și sustenabilitatea viitoarei case, inclusiv din perspectiva eficienței. Noi standarde precum NZEB (Nearly Zero Energy Building) au intrat în vigoare de la începutul acestui an și vizează toate tipurile de clădiri din România – o provocare fără precedent pentru construcțiile din România, care poate fi realizată doar printr-o colaborare a tuturor celor implicați în real estate.

 

Rockwool oferă numeroase soluții de izolație termică, fonică, de protecție la foc, dar și suport tehnic, oferind suport arhitecților și proiectanților pentru a construi clădiri mai sănătoase, inteligente, verzi, eficiente. Unul dintre cele mai interesante și promițătoare materiale în acest sens este vata minerală bazaltică, printre ale cărei beneficii se numără:

  • faptul că este singurul material de termoizolație rezistent la foc;
  • oferă izolare fonică, ceea ce mărește confortul din spațiile respective;
  • durata mare de viață;
  • permeabilitatea la vapori interior-exterior, și totodată faptul că nu reține apă (evitându-se astfel condensul structural);
  • circularitatea (e fabricată dintr-o materie primă inepuizabilă, roca bazaltică/ vulcanică);
  • e aproape 100% reciclabilă;
  • are utilizări multiple: pereți, fațade tencuite, ventilate sau încasetate, pereți interiori sau de compartimentare, acoperișuri tip terasă, etc;

Există deja o fabrică de vată minerală bazaltică autohtonă, la Ploiești, ceea ce diminuează amprenta de carbon a producției acestui material. 

 

Andrei Bogdan – Key Account / PHB Project Manager, Velux România

Ideea de confort implică desigur multe elemente, dar de unele (extrem de importante) nu se ține cont la fel de mult precum de altele. Spre exemplu, avem o toleranță mult mai mare la o calitate a aerului sau a luminii naturale suboptime decât avem la nivelul de căldură din casă. Există însă un interes crescând în România pentru casele active și sănătoase, tot mai mulți clienți se informează despre avantajele unor astfel de locuințe, cerând arhitecților și dezvoltatorilor anumite elemente. 

 

Numele VELUX înseamnă Ventilație + Lumină (în limba latină). Lumina naturală și ventilația sunt elemente esențiale în arhitectură, fie ele noi sau de renovări, căci au impact direct asupra sănătății și confortului utilizatorilor. Umezeala, frigul, mucegaiul, lumină insuficientă, zgomotul în exces sau ineficiența energetică sunt probleme ce fac de-a dreptul nesănătoase multe dintre locuințele actuale. Din păcate, conform studiilor, 70% din bugetul renovărilor merge spre aspectul estetic, 38% pe eficientizarea energetică, 35% pe scăderea costurilor și doar 20% pe crearea unui mediu mai sănătos și confortabil. 

 

Lumina naturală trebuie văzută într-o nouă lumină, deoarece are un impact enorm asupra sănătății utilizatorilor unei locuințe, inclusiv asupra productivității la studiu și la muncă (ambele desfășurându-se în ultimul an mult mai mult și acasă decât anterior). Așadar lumina naturală este foarte importantă pentru calitatea vieții oamenilor, și trebuie să fie o preocupare constantă și a arhitecților, încă din faza de proiectare. În plus, accesul optim al luminii naturale într-o clădire poate îmbunătăți eficiența energetică totală a clădirii. 

 

Ventilația este de asemenea esențială pentru calitatea locuirii, pentru sănătatea și confortul utilizatorilor. Studiile au arătat că aerul din interior este adesea mai poluat decât cel exterior, iar sistemele automatizate de ventilație sunt o soluție eficientă. O casă sănătoasă, din perspectiva Velux, respectă principiile Active House Alliance, care crearea în mod activ a unui mediu favorabil pentru utilizatori. Active House Alliance e o un parteneriat global ce include arhitecți, designeri și centre de cercetare, un parteneriat global pentru design user-friendly și clădiri mai sănătoase și mai confortabile care nu au impact negativ asupra mediului. Velux este unul dintre co-fondatorii Alianței.

 

În 2011, Velux a realizat proiectul LichtAktiv Haus (Hamburg, Germania): transformarea unei clădiri rezidențiale semi-detașate din anii 1950 într-o clădire modernă, neutră din perspectiva amprentei de carbon, cu multă lumină naturală, ventilație naturală (prin rolete pentru protecția împotriva căldurii), perspective deschise și energie regenerabilă.

 

Eleonora Ion – Director general, Agricin

Compania este parte dintr-un grup de firme din Brașov și aduce dezvoltatorilor din real estate unicitatea pietrei naturale, un material frumos, nobil, ecologic. Compania are numeroase proiecte unice, unicitatea fiind dată de caracterul fiecărei bucăți de piatră în sine, dar și de modul de realizare și finisare a produsului respectiv. Piatra naturală în proiecte rezidențiale moderne apare și în interior, și la exterior – spre exemplu „covoare” din marmură, căzi și chiuvete, insule de bucătărie, corpuri de recepție, nu doar placaje de scări sau alei exterioare. Piatra „se împrietenește” cu multe medii rezidențiale – cu parchetul, sticla, mocheta, lemnul, cu lumina (retroiluminare).

 

Agricin a adus multe produse noi pe piață și dispune de o echipă de pietrari experimentați și o fabrică proprie și tehnologie de ultimă oră de procesare a pietrei naturale. La Brașov puteți găsi mai mare showroom cu ambiente din S-E Europei care arată exemple pentru cum poate fi integrată piatra în diferite medii. Există aici și o „bibliotecă de piatră”, o sursă de idei și inspirație, unde arhitecții pot lucra cu echipele Agricin pentru integrarea optimă a pietrei naturale în proiecte. 

 

Viorel Niculae – Manager general, V.E.M. Project Lighting

V.E.M. Project Lighting include printre altele colaborarea cu două branduri: Vimar (un brand italian din 1945 de sisteme de control al energiei) și Almalux Lighting (iluminat cu tehnologie LED). 

Casa eficientă este cu siguranță o casă cu un consum redus de energie, sisteme de control eficiente și costuri de întreținere mici. Casa inteligentă este un sistem, o sumă de funcții, ce înglobează toate sistemele dintr-o casă în mod coordonat și eficient (controlul climatizării și al iluminatului, diferite sisteme de control). Casa inteligentă trebuie să poată fi controlată ușor atât local cât și de la distanță, și să fie cât mai comodă în folosință, accesibilă ca preț și totodată sigură și fără nevoi constante de mentenanță tehnică. Sistemele de control ale unei case inteligente pot viza: accesul și securitatea, supravegherea video, iluminatul, jaluzelele/rulourile, prizele, climatizarea și ventilația, alarme tehnice (în caz de incendiu, inundație, etc), sisteme audio/video și asistent vocal, instalații electrice avansate, cu relee ce nu „bâzâie”. 

 

Pentru casele inteligente se oferă soluții integrate, inclusiv alegerea tipului de sistem inteligent optim și a funcțiilor de automatizare, proiectarea și instalarea sistemului, asistență/garanție/ post-garanție. Existența unei singure aplicații mobile este un mare avantaj; sistemul e mai ușor de utilizat astfel, iar dacă apar cumva probleme, compania se ocupă de tot ce este nevoie. 

Casa frumoasă include, din perspectiva iluminatului oferit de Vimar, rame (întrerupătoare, prize) din diferite materiale, astfel că se poate crea un design personalizat pentru fiecare proiect. 

 

Tendința clară acum este integrarea tuturor sistemelor controlabile, dintr-o singură aplicație, și o simplificare și „umanizare” utilizării acestora. E nevoie așadar de echilibru, de tehnologii simple, intuitive, care îmbunătățesc calitatea vieții chiar și de la distanță (cu controlul diferitor funcții ale casei chiar și când nu suntem acasă), care ne permite să facem alegerile pe care le dorim, inclusiv din perspectiva consumului de resurse, și care totodată oferă siguranță.

 

În concluzie, sesiunea „Better Living Design” a arătat că pentru case inteligente, frumoase, eficiente și verzi există cerere, există și numeroase soluții, iar publicul este tot mai informat și conștient de ceea ce își dorește și de opțiunile existente. Actorii implicați în dezvoltările rezidențiale, în primul rând arhitecții, oferă viziuni și propuneri din ce în ce mai interesante pentru „casa ideală”, orice înseamnă ea pentru fiecare dintre noi. 

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

BORO Newsletter

Dacă sunteți interesat de noutățile din cadrul evenimentelor/proiectelor noastre

vă rugăm să vă înscrieți aici.

Alte știri din categoria arhitectură

Vreau să particip

Vreau să devin Partener

Ene Gîrban

Director General, AGRO-IND COM, Buzău, +2000 ha
Fermier Invitat

Evenimentul RALF, care a reușit să unească mari fermieri români, a fost un real succes. S-au spus puncte de vedere foarte clare și totodată invitații au avut o prezență remarcabilă. Întregul eveniment a avut o ținută de gală.

Vlad Bontaș

Director, AGROCOV, Galați, +5500 ha
Fermier Invitat
Vreau în primul rând să vă mulțumesc pentru invitația acordată și să vă felicit pentru organizarea Forumului, una foarte bine structurată, atât în baza invitaților, cât și a subiectelor abordate. A fost o zi plină de acumulare de informații, sperăm noi folositoare, iar când ne-au permis pauzele am profitat pe partea de networking cunoscând alți colegi din țară și povestind unii altora cu ce ne lovim în fermele noastre și ce putem îmbunătăți.

Dr. Cristian Radu Jecan

Director Medical, Spitalul „Prof. Dr. Agrippa Ionescu”, București

Medic Invitat ROHO

“Mulțumesc organizatorilor pentru conceptul și formatul evenimentului Convenția Română a Spitalelor ROHO 2017. A fost o onoare și în același timp o experiență remarcabilă să onorez invitația primită. Conferința a oferit un cadru de întâlnire ideal pentru membrii echipelor de management din spitalele românești, prin asigurarea unui cadru propice de schimbare a informațiilor, de împărtășire a problemelor întâlnite în cadrul procesului de management spitalicesc și mai important, a soluțiilor găsite. Participarea specialiștilor și a profesioniștilor din sănătate din alte țări europene în cadrul ROHO, mai ales a celor din zonele învecinate cu România, a asigurat o diseminare largă a unor proiecte și soluții specifice implementate de aceștia, care pot constitui un model și pentru țara noastră.”

Dr. Elisabeta Raț

Manager, Spitalul Municipal Carei, Satu Mare

Manager Invitat ROHO

”Vă mulțumesc pentru faptul că și în acest an m-ați onorat cu invitația de a participa la acest eveniment. Din prezentările Speakerilor din sănătate, de la noi și din străinătate, am observat că preocuparea deosebită pentru asigurarea calității actului medical și siguranța pacienților câștigă tot mai mult teren în managementul spitalelor publice și private. Cred că, în activitatea zilnică din unitățile sanitare, protocoalele terapeutice și procedurile de lucru implementate, definesc bune practici de eliminare a riscurilor clinice, combaterea infecțiilor asociate asistenței medicale și nu în ultimul rând, o abordare corectă și eficientă a diagnosticării și a tratamentului pacienților.”

Petru Șușca

Manager, Spitalul Clinic Județean de Urgență, Cluj

Manager Invitat ROHO

“Convenția Română a Spitalelor se evidențiază în peisajul evenimentelor din România. Reunind profesioniști din domeniul medical, evenimentul devine un prilej de a împărtăși experiență, dar și o ocazie de a interacționa cu oameni cu preocupări similare. Am apreciat alegerea atentă a speakerilor. Cunoștințele acestora sunt de un real folos în munca zilnică și pentru rezolvarea unora dintre problemele cu care ne confruntăm. Calific ediția din 2016 a Convenției Române a Spitalelor drept un eveniment constructiv și de calitate.”

Dr. Alina-Bondoc

Director Medical, Medlife Titan, București

Medic Invitat ROHO

”Vă mulțumesc pentru invitatia la ROHO 2017 și mă bucur că am avut prilejul să particip și să ascult profesioniști din managementul medical, atât din România, cât și din străinătate. Consider că un asemenea eveniment pune România pe hartă, ca țară europeană, care oferă servicii de sănătate populației, la standarde de înaltă calitate. Este extrem de important schimbul de experiență și de viziune la nivel de management, pe care îl oferă un eveniment de acest tip, și nu în ultimul rând, posibilitatea de a cunoaște persoane-cheie din acest domeniu și de a lega relații profesionale de durată. Am apreciat în mod deosebit oportunitatea de a crește vizibilitatea sistemului medical privat în fața guvernanților, atât pe plan național, cât și internațional, prin promovarea unor organizații cum ar fi European Union of Private Hospitals (EUHP).”

Dr. Mircea Cinteză

Șeful Secției Cardiologie 1, Spitalul Universitar de Urgență București

Medic Invitat ROHO

“A fost impresionant interesul pentru Convenția Română a Spitalelor. Un mare număr de participanți au venit la București din întreaga țară. Temele dezbatute sunt importante pentru oricine este implicat în activitatea de management medical.”

Vlad Bontaș

Manager, AGROVOC, Galați, +5500 ha

Guest Farmer

First and foremost, I want to thank you for your invitation and to congratulate you on the organization of the Forum, which was very well structured, both in terms of the guests, as well as of the topics addressed. It was a day full of – we hope – useful information; when the breaks allowed it, we made the most of the networking part to become acquainted with other Romanian colleagues and to talk about the problems in our farms and what could be improved.

Ciprian Dogaru

Executive Manager, Hotel Ambient 4*, Brașov

FORO Guest

The quality of the services must be continuously improved, and this is done through regular trainings and last-minute information shared with the relevant departments. Maintenance of hotel spaces is also a priority, as good hotel services cannot compensate for unattended space and vice versa. A mix between the two components is ideal and leads to the success of the customer relationship. A hotel’s reputation is its business card. In the online environment, the grades given by the guests are the mirror of the activity of the hotel, and they can be improved by good management and communication with the client.

Bogdan Arsene

General Manager, Best Western Stil Hotel 4*, Bucharest

FORO Guest

The policy of the Best Western Stil hotel has a very important component of customer service. We care about our guests and are very attentive to the feedback they send us through various forms (directly at the hotel reception, in direct meetings with our staff, through the hotel feedback forms, through the pages of TripAdvisor, Booking, Facebook etc.). Feedback from our guests helps us to maintain the level of services and facilities we offer to a certain standard and to make improvements. In the last 2 years we have made significant investments in this regard.

Chef Ștefan Popescu

Executive Chef, Pullman Bucharest World Trade Center

FORO Guest 

Un restaurant este în sine o investiție complexă. Una dintre problemele actuale în acest domeniu este calitatea serviciilor, motiv pentru care este imperativ să investești în această direcție. Un restaurant poate rămâne „de top” doar menționând calitatea – de aceea acest concept trebuie înțeles în detaliu. Concurența crește în toate sectoarele, iar cea mai bună modalitate de a vă distinge de ceilalți este reputația pe care o construiți. Decizia de a folosi reputația ca instrument de construire a carierei diferă de la un sector la altul și depinde de obiectivul profesional. Cu toate acestea, a fi un profesionist cu vizibilitate devine un mijloc tot mai necesar de dezvoltare a carierei.

Proiect: Openville

Timisoara, Romania

IULIUS & ATTERBURY EUROPE

Openville este cel mai mare proiect de tip mixt din vestul României, aflat în plină dezvoltare în centrul Timişoarei, în proximitatea Iulius Mall. Acesta va fi principalul pol de business, retail şi entertainment din regiune şi va fi inaugurat în primăvara anului 2019, odată cu finalizarea primei etape. Openville va reprezenta o destinaţie cosmopolită de lifestyle, care va include: şapte clădiri de birouri, 450 de magazine, un parc de peste 55.000 mp, restaurante şi cafenele tematice, un nou concept de cinema, carusel pentru copii şi săli de evenimente. Valoarea investiţiei este de peste 220 de milioane de euro.

Presented by

Raluca-Munteanu-1
Raluca Munteanu
Business Development Manager IULIUS
Speaker DEVO 2018
Raluca-Munteanu-1
Raluca Munteanu
Business Development Manager IULIUS
Speaker DEVO 2018

Other Projects & Speakers