Radu Negoiță este arhitectul care a realizat primul ghid de ales locuința corectă din România. Experiența din practica profesională și cea universitară l-au ajutat să pună bazele portalului „Case Strâmbe pe Radar”, portal ce identifică problemele de calitate din zona rezidențială.
Building Home: De unde a venit pasiunea pentru a analiza viitoare case?
Radu Negoiță: Îmi plac casele şi ceea ce eu consider ca fiind potenţialul unei vieţi mai bune la care ele ne dau acces când sunt cum trebuie. Nu în case stăm cel mai mult într-o viaţă de om? Acolo cred eu că e important ca totul să fie clar şi curat. Unora le plac maşinile, mie îmi plac casele – m-am plictisit de designul auto când am înţeles că diferenţa dintre modelul 2018 şi modelul 2020 e câte un colţ nou adăugat formei farurilor sau stopurilor de pe spate. Aşa e, mai apare câte un port USB nou, o pereche nouă de încălţări (jante) şi câte o nuanţă de vopsea nouă – cred că ceva care ar trebui să sugereze mişcarea ar trebui să sufere transformări de formă mai des. Sunt, totuşi, conştient că le schimbă lent ca să se asigure că nu sperie clienţii. În lumea auto există 15-20 de mărci relevante, iar fiecare are între 3 şi 5 modele. Asta înseamnă un maxim 100 de tipuri de automobile diferite la fiecare aproximativ 2 ani (cred că mult mai puţine). La case e altfel – există 2-3 tipuri de apartamente diferite în fiecare bloc, iar în România cresc sute de blocuri pe an – vă daţi seama de câtă varietate avem parte? Asta e ceva!
Building Home: Cum ați defini locuința ideală?
Radu Negoiță: Locuinţa ideală e ca o haină care îţi ţine de cald iarna, vara e răcoroasă, te simţi fantastic de bine în ea şi îţi place întotdeauna cum arată. Ceva care ţi-e la fel de apropiată cum le e copiilor mici păturica cu care s-au obişnuit. E pitstopul unde îţi schimbi pneurile tocite şi de unde te lansezi înapoi în “viaţa de afară” într-o fracţiune de secundă pentru că te simţi odihnit şi puternic. E sanctuarul unde totul e la îndemână, unde ai exact câtă linişte sau zgomot vrei. E tărâmul magic denumit “aşa cum vreau eu!”, adică e ACASĂ!
Building Home: De ce aspecte ar trebui să țină cont oamenii atunci când își cumpără o locuință?
Radu Negoiță: În primul rând ar trebui să ţină cont de ei înşişi. Să îşi aleagă o casă unde să simtă că se respectă. Cât de bine poţi funcţiona în viaţa ta aglomerată de zi cu zi dacă ceea ce numeşti tu acasă te supune la cazne (pe care nu le meriţi)? Eu cred că nu e normal să fii forţat să accepţi un grad de confort mai scăzut decât în blocurile din vremea lui Ceauşescu – până la urmă, nu le primim pe gratis, nu? Atunci aveam locuinţe cu spaţii de depozitare berechet, dar n-aveam haine cu care să le umplem, azi e invers – strângem haine, dar nu prea mai găsim apartamente cu spaţii de depozitare. În fiecare casă există o găleată cu mop, un aspirator, o garnitură de haine de iarnă şi încălţări – câte dintre apartamentele noi oferă două debarale şi un loc de pantofar (suntem de acord că aspiratorul şi hainele e indicat să stea separat)? Din cele peste 500 pe care le-am văzut până acum, prea puţine. Eu sunt un tip dezordonat, dar asta nu înseamnă că vreau un stil de viaţă îmbâcsit.
În al doilea rând cred că avem dreptul să putem lucra de acasă dacă asta vrem – dacă stai cu laptopul în pat 3 ore este incomod pentru spate, dacă stai la masa din bucătărie ai şansa să ţi-l ţii printre sosurile din olivieră. E recomandat să avem un post de lucru undeva în zona de zi – adică să încapă un birou cu scaun în living fără a avea problema înghesuielii din cauza canapelei. Este posibil să putem avea şi activitate de work remote fără a plăti cu disconfort pentru asta? Îmi place să cred că da.
Fiecare ar trebui să meargă la vizionare cu tema despre ce are nevoie făcută de acasă. Am alcătuit un mic chestionar care are rolul de a ajuta pe cine îşi caută o locuinţă şi încă nu ştie unde să se uite. Îl las aici, sper să fie de ajutor: https://bit.ly/3ewO3wr
Interviul este parte a campaniei de comunicare Building Home – International Good Living Forum 2020 – „Cum construim acasă?”.
Master Partner Building Home 2020 – Arabesque. Professional Partners: KONE, Rockwool, Alumil, Somaco, Danfoss. Parteneri: Knauf Insulation, Knauf, Alukonigstahl. Susținător și expozant: Skamol. Parteneri Media: Zeppelin, Igloo, SpațiulConstruit. Partener Instituțional: Ordinul Arhitecților din România.
Mai multe pe Building Home.
Foto © Radu Negoiță