Arh. Silvia Olteanu este unul dintre fondatorii și principalii arhitecți ai biroului de arhitectură, Lime Studio. Biroul de arhitectură a realizat proiectul Locuința Plutitoare DOC în Călărași, România, care a fost nominalizat în cadrul BIG Architecture Festival 2019, în Slovenia.
Building Home: Ce înseamnă pentru dumneavoastră calitatea locuirii?
Silvia Olteanu: „Calitatea locuirii” înseamnă un rezultat cât mai aproape de termenul „perfect” al negocierii dintre om și spațiu. Înseamnă „potrivirea mănușă” dintre om – entitate caracterizată de preferințe personale și de un anumit comportament (diferit de la individ la individ) – și spațiul pe care acesta îl cucerește pentru a-l numi „acasă”. Procesul de negociere, de altfel prezent în toate acțiunile ce caracterizează viața unui om, determină astfel, caracterul dinamic al locuirii, mereu gata să răspundă individului și modului în care acesta evoluează. Calitatea locuirii înseamnă a hrăni un organism viu cu informații noi despre caracterul social al omului care locuiește spațiul, despre stilul său de viață, despre dorințele mereu în schimbare, despre o familie în creștere sau chiar despre posibilitatile economice. În fapt, calitatea locuirii înseamnă adaptabilitate la loc (de aici și acțiunea de „a locui”), la timp, dar nu în ultimul rand, la om.
Building Home: Cum construim acasă?
Silvia Olteanu: „Acasă” se construiește prin grijă, înțelegere și respect – față de locuitorul lui “acasă”, față de locul unde se desfășoară „acasă”, față de cei ce înconjoară „acasă”. Arhitectul poate crea baza, îl poate crea pe „casă”, însă omul care locuiește casa este cel ce pune „a-ul” în „acasă”. „Acasă ” nu este un obiect sau un loc, „acasă” este un sentiment, iar responsabilitatea acestui sentiment este atât în mâna arhitectului, dar, mai ales, în mâna beneficiarului. Aceștia doi trebuie să formeze o echipă în construirea lui „acasă”.
Building Home: Ce credeți că am învățat până acum, stând acasă, din această situație generată de COVID-19?
Silvia Olteanu: Din cele mai vechi timpuri oamenii s-au dovedit a fi extrem de plini de imaginație pentru a supraviețui și a traversa vremuri primejdioase, iar acest lucru a rămas mereu amprentat în așezările umane, în felul în care oamenii locuiesc. Dintotdeauna, pericolul a dictat apropierea sau distanțarea oamenilor, precum și felul în care aceștia relaționează. Situația actuală nu este, din acest punct de vedere, ceva nou. Este însă, un capitol nou pe care societatea îl are de învățat, căci abia am trecut prin primele lecții. În speranța că acestea și-au lăsat amprenta pe cât mai mulți dintre noi, cred că am învățat să apreciem mai mult lucrurile mici și simple, am învățat ce înseamnă grija pentru noi, dar și pentru cei din jurul nostru, am învățat să punem în balanță ce este cu adevărat necesar și de ce anume ne putem lipsi, am reluat lecția eficienței în munca și mobilitate și, cel mai important, am aprofundat cunoașterea de sine și întoarcerea către interior.
Arh. Silvia Olteanu a prezentat proiectul inovativ de locuire – Locuința Plutitoare DOC – în cadrul primei ediții Building Home – International Good Living Forum.
Master Partner Building Home 2020 – Arabesque. Professional Partners: KONE, Rockwool, Alumil, Somaco, Danfoss. Parteneri: Knauf Insulation, Knauf, Alukonigstahl. Susținător și expozant: Skamol. Parteneri Media: Zeppelin, Igloo, SpațiulConstruit. Partener Instituțional: Ordinul Arhitecților din România.
Mai multe informații pe: https://www.borocommunication.ro/project/forumul-building-home-2020/
Foto © BORO PR & COMMUNICATION