Arh. Raluca Vișinescu este fondatorul biroului de arhitectură Bloc Office din România și autor al proiectului Măgura Holiday House, câștigător al categoriei Arhitectura Locuinței din cadrul Anualei de Arhitectură București 2018. Proiectul a fost nominalizat, de asemenea, la Bienala Națională de Arhitectură 2018 și în cadrul competiției BIG SEE Wood Design Award 2018 din Slovenia.
Building Home: Ce înseamnă pentru dumneavoastră „calitatea locuirii”?
Raluca Vișinescu: Cred că răspunsul ar trebui să fie dat din punct de vedere sociologic, antropologic și psihologic, despre cum o persoană, o familie sau o comunitate se simt sau nu bine în felul în care locuiesc. Fără sa mă pricep să fac aceste analize, locuind în București, îi observăm disfuncțiile: oamenii care fug de acasă și de oraș și iau cu asalt șoselele la sfârșitul fiecărei săptămâni, acceptând mai degrabă traficul de pe DN1 sau autostrada spre mare decât rămasul în oraș, parcurile obositor de aglomerate de cei ce totuși nu fug din oraș. Sigur că, la prima impresie, se poate spune că principala lipsă a orașului este suprafața și calitatea spațiului public (lipsă reală), însă, gândindu-ne că toți acești oameni lucrează altundeva decât acasă, rezultă că de fapt, cu orice ocazie (muncă, weekend), bucureștenii tind să fugă de casele lor (în vremuri normale, fără restricții, carantină). Ori asta nu poate decât să-mi descrie un soi de tablou clinic al unei comunități care, în mod conștient sau nu, e nemulțumită de locuințele sale.
Ce ar însemna însă o locuire bună? N-am un răspuns clar și la scară largă: deoarece locuirea interbelică sau mai veche se raportează la alte epoci, alt ritm al vieții, nu putem să spunem că acelea sunt modelele viabile la scară mare pentru Bucureștiul actual, fără a le studia extins în condițiile de azi. Apoi, în perioada postcomunistă s-a construit, în general, la întâmplare și
deseori prost (a se vedea “Case strâmbe pe radar”). Comercial însă, zona imobiliară a fost de succes, cumpărătorii fiind prea puțin critici. Sigur, sunt și exemple faine – unele bine cunoscute și apreciate de către juriile de arhitectură, altele mai puțin cunoscute, dar reușind să aibă soluții iubite de către locuitorii lor. Însumate însă, sunt puține. Numitorul comun sunt spațiile interioare sau exterioare în care oamenilor să le placă să-și petreacă timpul, să nu fie doar acoperișul pentru orele de somn. Discuția despre cum trebuie să fie acestea n-a început, în mod consistent, încă.
Building Home: Cum construim „acasă”?
Raluca Vișinescu: În momentul în care mi-am cumpărat locuința (n-am avut nicio implicare în proiectarea blocului) am început să visez la cum îmi voi petrece timpul aici. Iar imaginația asta nu a avut nimic de-a face cu partea funcțională, unde pun frigiderul sau mașina de spălat (sigur, partea funcțională e obligatorie, dar trebuie sa existe plus valoare, poezie dincolo de ea). Mi-am ales și cumpărat locuința atunci când am știut clar că o pot amenaja astfel încât să găsesc o poezie a zilelor, serilor, orelor petrecute aici. Petrec chiar foarte multe, de 7 ani de zile lucrez de acasă. Am un spațiu mic și minimal, dublat însă de o terasă mare în care am arbori și graminee în ghivece. Nu întâmplător, întâi mi-am cumpărat 3 arțari și abia după aceea mașina de spălat…
Building Home: Ce credeți că am învățat până acum, stând acasă, din această situație generată de COVID-19?
Raluca Vișinescu: Nu știu ce am învățat până acum despre locuire, pentru că discuția publică e întru totul, normal, acaparată de pandemie. Bănuiesc că, după experiența unor luni închiși în propriile case, criteriile de alegere a unei locuințe de către cumpărători să se fi schimbat un pic. Iar aici ar trebui sa intervină breaslă arhitecților, în a genera și a discuta modele. Mă aștept ca nespecialiștii să privească din ce în ce mai mult către locuirea la curte, locuire care însă e nesustenabilă într-un oraș mare (înseamnă infrastructură extinsă, generează probleme de trafic și de poluare). Alternative sunt, între extremele locuințelor la curte și apartamentele total neplăcute, se găsesc multe alte paliere de soluții cu adevărat bune.
Raluca Vișinescu a fost speaker la prima ediție Building Home – International Good Living Forum, în sesiunea dedicată arhitecților. Tema ediției 2020 este “Living Together”.
Master Partner Building Home 2020 – Arabesque. Professional Partners: KONE, Rockwool, Alumil, Somaco, Danfoss. Parteneri: Knauf Insulation, Knauf, Alukonigstahl. Susținător și expozant: Skamol. Parteneri Media: Zeppelin, Igloo, SpațiulConstruit. Partener Instituțional: Ordinul Arhitecților din România.
Mai multe informații pe: https://www.borocommunication.ro/project/forumul-building-home-2020/
Foto © BORO PR & COMMUNICATION