Arh. Corvin Cristian, despre noile proiecte și perioada post pandemică

Corvin Cristian este arhitect și designer de interior, cunoscut pentru proiectele sale din domeniile: office, retail, rezidențial și ospitalitate. În 2019 a câștigat BIG SEE Awards pentru proiectul de birouri Microsoft.

 

BORO Communication: Care sunt proiectele pe care le aveți în lucru în acest moment și care este stadiul lor de dezvoltare?

Corvin Cristian: Sediul Microsoft, în cladirea Skanska Campus 6.2, un proiect de 23 000 mp care urmează a se finaliza în toamnă, un imobil de locuințe de lux în zona “Capitalei” a cărui structură a fost finalizată și urmează finisajele, de asemenea pentru a fi predat în toamna acestui an. Ambele proiecte sunt destul de diferite față de uzanțele pieței de birouri, respectiv rezidențiale din țară și aici meritul este în mare parte al clienților. Tot în lucru este și un boutique hotel pe strada Rosetti. Niște proiecte pentru shopping mall-uri au stagnat temporar datorită pandemiei, dar tocmai am primit înștiințarea că se vor relua. Mai sunt în finalizare luna aceasta niște cafenele/localuri în zona Calea Victoriei Dorobanți de care suntem nerăbdători de a le vedea cu atât mai mult cu cât o vreme ne-am retras din zona de HoReCa.

 

BORO Communication: Cum va arăta arhitectura din România în perioada post pandemică?
Corvin Cristian:Voi răspunde un pic mai pe larg: Eu presupun și sper că arhitectura nu va fi influențată de pandemie. Calitatea aerului din clădiri, suprafețele igienice, spațiile ample, luminoase și aerisite au fost de foarte mult timp criterii în arhitectură, iar pandemia cel mult ar putea să le reamintească în caz ca cineva le-ar fi uitat. Arhitectura modernistă ((anii ’20-’40)) de pildă, ținea deja cont de toate criteriile actuale de igienă. Sigur că nu tot ce se construiește este
aliniat la aceleași criterii dar motivele țin mai degrabă de sociologie decât de arhitectură.
Știu că există o inflație pe site-urile de design de idei legate pandemie, majoritatea bruiaje
de PR și momeli pentru click-uri. Nu e locul aici să analizăm utilitatea practică a 99%
dintre ele, de la clopote de plexiglas în restaurante, la costume etanșe pentru clubbing,
pălării cu boruri uriașe pentru distanțare socială sau standarde de densitate irealizabile
într-o metropolă contemporană, etc.

 

În arhitectură și urbanism tendințele de izolare și frica de celălalt au produs în general
eșecuri majore: ghettoizare, orașe prea întinse dependente de mașina, gated communities,
etc. Nu este prima epidemie din istorie și totuși oamenii au continuat să se adune în
metropole aglomerate și locuințe colective găsind soluții, altele decât distanțarea, mai
degrabă prin salubrizare decât prin modificarea arhitecturii. Un exemplu celebru de astfel
de confuzie între arhitectură și salubrizare este cel al planului “Voisin” elaborat de Corbusier în anii ’20. În acei ani partea centrală a Parisului la nord de Ile de la Cite era
suprapopulată și devenise un focar de infecție, în special cu tuberculoza. Planul lui
Corbusier, susținut de mulți progresiști ai epocii era de a demola toată această zonă
istorică și de a construi 18 turnuri 18 turnuri “moderne”. Doar opoziția câtorva consilieri “retrograzi” a salvat Parisul de la această tragedie. Astăzi, zona respectivă și în special Marais, fostul focar, sunt printre cele mai cochete și fermecătoare.
Înțelegeți deci de ce sunt circumspect cu privire la modificări ale arhitecturii în România în urma pandemiei.

 

Interviul este parte a campaniei de comunicare dedicată noilor proiecte de arhitectură din România, la care își aduc contribuția arhitecți reprezentativi pentru spațiul construit. Mai multe aici. 

 

Următoarele proiecte BORO Communication sunt Building Home 2020 Bucharest International Forum (proiecte rezidențiale) și DEVO 2020 International Forum of Large Developers (mari proiecte mixte, office, retail și industrial logistice). 

 

Foto © Corvin Cristian

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

BORO Newsletter

Dacă sunteți interesat de noutățile din cadrul evenimentelor/proiectelor noastre

vă rugăm să vă înscrieți aici.

Alte știri din categoria arhitectură

Locuința Eficientă

Pe data de 18 august 2020, ora 10:00, BORO Communication  va organiza în parteneriat cu Danfoss și Rockwool, evenimentul online Locuința Eficientă, parte

Vreau să particip

Vreau să devin Partener

Ene Gîrban

Director General, AGRO-IND COM, Buzău, +2000 ha
Fermier Invitat

Evenimentul RALF, care a reușit să unească mari fermieri români, a fost un real succes. S-au spus puncte de vedere foarte clare și totodată invitații au avut o prezență remarcabilă. Întregul eveniment a avut o ținută de gală.

Vlad Bontaș

Director, AGROCOV, Galați, +5500 ha
Fermier Invitat
Vreau în primul rând să vă mulțumesc pentru invitația acordată și să vă felicit pentru organizarea Forumului, una foarte bine structurată, atât în baza invitaților, cât și a subiectelor abordate. A fost o zi plină de acumulare de informații, sperăm noi folositoare, iar când ne-au permis pauzele am profitat pe partea de networking cunoscând alți colegi din țară și povestind unii altora cu ce ne lovim în fermele noastre și ce putem îmbunătăți.

Dr. Cristian Radu Jecan

Director Medical, Spitalul „Prof. Dr. Agrippa Ionescu”, București

Medic Invitat ROHO

“Mulțumesc organizatorilor pentru conceptul și formatul evenimentului Convenția Română a Spitalelor ROHO 2017. A fost o onoare și în același timp o experiență remarcabilă să onorez invitația primită. Conferința a oferit un cadru de întâlnire ideal pentru membrii echipelor de management din spitalele românești, prin asigurarea unui cadru propice de schimbare a informațiilor, de împărtășire a problemelor întâlnite în cadrul procesului de management spitalicesc și mai important, a soluțiilor găsite. Participarea specialiștilor și a profesioniștilor din sănătate din alte țări europene în cadrul ROHO, mai ales a celor din zonele învecinate cu România, a asigurat o diseminare largă a unor proiecte și soluții specifice implementate de aceștia, care pot constitui un model și pentru țara noastră.”

Dr. Elisabeta Raț

Manager, Spitalul Municipal Carei, Satu Mare

Manager Invitat ROHO

”Vă mulțumesc pentru faptul că și în acest an m-ați onorat cu invitația de a participa la acest eveniment. Din prezentările Speakerilor din sănătate, de la noi și din străinătate, am observat că preocuparea deosebită pentru asigurarea calității actului medical și siguranța pacienților câștigă tot mai mult teren în managementul spitalelor publice și private. Cred că, în activitatea zilnică din unitățile sanitare, protocoalele terapeutice și procedurile de lucru implementate, definesc bune practici de eliminare a riscurilor clinice, combaterea infecțiilor asociate asistenței medicale și nu în ultimul rând, o abordare corectă și eficientă a diagnosticării și a tratamentului pacienților.”

Petru Șușca

Manager, Spitalul Clinic Județean de Urgență, Cluj

Manager Invitat ROHO

“Convenția Română a Spitalelor se evidențiază în peisajul evenimentelor din România. Reunind profesioniști din domeniul medical, evenimentul devine un prilej de a împărtăși experiență, dar și o ocazie de a interacționa cu oameni cu preocupări similare. Am apreciat alegerea atentă a speakerilor. Cunoștințele acestora sunt de un real folos în munca zilnică și pentru rezolvarea unora dintre problemele cu care ne confruntăm. Calific ediția din 2016 a Convenției Române a Spitalelor drept un eveniment constructiv și de calitate.”

Dr. Alina-Bondoc

Director Medical, Medlife Titan, București

Medic Invitat ROHO

”Vă mulțumesc pentru invitatia la ROHO 2017 și mă bucur că am avut prilejul să particip și să ascult profesioniști din managementul medical, atât din România, cât și din străinătate. Consider că un asemenea eveniment pune România pe hartă, ca țară europeană, care oferă servicii de sănătate populației, la standarde de înaltă calitate. Este extrem de important schimbul de experiență și de viziune la nivel de management, pe care îl oferă un eveniment de acest tip, și nu în ultimul rând, posibilitatea de a cunoaște persoane-cheie din acest domeniu și de a lega relații profesionale de durată. Am apreciat în mod deosebit oportunitatea de a crește vizibilitatea sistemului medical privat în fața guvernanților, atât pe plan național, cât și internațional, prin promovarea unor organizații cum ar fi European Union of Private Hospitals (EUHP).”

Dr. Mircea Cinteză

Șeful Secției Cardiologie 1, Spitalul Universitar de Urgență București

Medic Invitat ROHO

“A fost impresionant interesul pentru Convenția Română a Spitalelor. Un mare număr de participanți au venit la București din întreaga țară. Temele dezbatute sunt importante pentru oricine este implicat în activitatea de management medical.”

Vlad Bontaș

Manager, AGROVOC, Galați, +5500 ha

Guest Farmer

First and foremost, I want to thank you for your invitation and to congratulate you on the organization of the Forum, which was very well structured, both in terms of the guests, as well as of the topics addressed. It was a day full of – we hope – useful information; when the breaks allowed it, we made the most of the networking part to become acquainted with other Romanian colleagues and to talk about the problems in our farms and what could be improved.

Ciprian Dogaru

Executive Manager, Hotel Ambient 4*, Brașov

FORO Guest

The quality of the services must be continuously improved, and this is done through regular trainings and last-minute information shared with the relevant departments. Maintenance of hotel spaces is also a priority, as good hotel services cannot compensate for unattended space and vice versa. A mix between the two components is ideal and leads to the success of the customer relationship. A hotel’s reputation is its business card. In the online environment, the grades given by the guests are the mirror of the activity of the hotel, and they can be improved by good management and communication with the client.

Bogdan Arsene

General Manager, Best Western Stil Hotel 4*, Bucharest

FORO Guest

The policy of the Best Western Stil hotel has a very important component of customer service. We care about our guests and are very attentive to the feedback they send us through various forms (directly at the hotel reception, in direct meetings with our staff, through the hotel feedback forms, through the pages of TripAdvisor, Booking, Facebook etc.). Feedback from our guests helps us to maintain the level of services and facilities we offer to a certain standard and to make improvements. In the last 2 years we have made significant investments in this regard.

Chef Ștefan Popescu

Executive Chef, Pullman Bucharest World Trade Center

FORO Guest 

Un restaurant este în sine o investiție complexă. Una dintre problemele actuale în acest domeniu este calitatea serviciilor, motiv pentru care este imperativ să investești în această direcție. Un restaurant poate rămâne „de top” doar menționând calitatea – de aceea acest concept trebuie înțeles în detaliu. Concurența crește în toate sectoarele, iar cea mai bună modalitate de a vă distinge de ceilalți este reputația pe care o construiți. Decizia de a folosi reputația ca instrument de construire a carierei diferă de la un sector la altul și depinde de obiectivul profesional. Cu toate acestea, a fi un profesionist cu vizibilitate devine un mijloc tot mai necesar de dezvoltare a carierei.

Proiect: Openville

Timisoara, Romania

IULIUS & ATTERBURY EUROPE

Openville este cel mai mare proiect de tip mixt din vestul României, aflat în plină dezvoltare în centrul Timişoarei, în proximitatea Iulius Mall. Acesta va fi principalul pol de business, retail şi entertainment din regiune şi va fi inaugurat în primăvara anului 2019, odată cu finalizarea primei etape. Openville va reprezenta o destinaţie cosmopolită de lifestyle, care va include: şapte clădiri de birouri, 450 de magazine, un parc de peste 55.000 mp, restaurante şi cafenele tematice, un nou concept de cinema, carusel pentru copii şi săli de evenimente. Valoarea investiţiei este de peste 220 de milioane de euro.

Presented by

Raluca-Munteanu-1
Raluca Munteanu
Business Development Manager IULIUS
Speaker DEVO 2018
Raluca-Munteanu-1
Raluca Munteanu
Business Development Manager IULIUS
Speaker DEVO 2018

Other Projects & Speakers