Bogdan Neagu a primit în 2019 Premiul Special la Anuala de Arhitectură București pentru proiectul de birouri HQ Rod Bun.
BORO Communication: Ce a reprezentat pentru dumneavoastră proiectul HQ Rod Bun?
Bogdan Neagu: A fost o experiență al cărei catalizator a fost relația de încredere pe care o avem cu beneficiarul. Acesta a venit la noi după ce a vizitat un alt proiect realizat de biroul nostru, HQ Mega Image, dorindu-și o amenajare foarte personalizată, iconică, care sa dea consistență imaginii acestei companii. Rod Bun e o companie 100% românească, una dintre cele mai importante din România pe piața de produse și soluții în domeniul agricol, cu o echipă de peste 500 de oameni pasionați și creativi. Conceptul nostru a fost implementat în proporție de 98%, iar feedback-ul clientului după 2 ani de utilizare este pozitiv, ceea ce nu poate decât să însemne o mare satisfacție pentru noi.
BORO Communication: Ce alte proiecte aveți în derulare în momentul de față?
Bogdan Neagu: Avem o varietate destul de mare de proiecte, de la un parc logistic pe o suprafață de 160.000 mp, un centru de evenimente în Botoșani cu o capacitate de 1500 persoane, proiectele rezidențiale care sunt o constanță și ne solicită cel mai mult din timp, dar avem și două premiere pentru România:
- Prima rețea de 10 stații de carburant pe bază de gaz comprimat C.N.G. pentru Antares GAZ;
- Un ansamblu educațional pentru copii, numit Destiny Park. Într-un oraș în miniatură, construit special pentru ei, cu instituții, cu economie și bani proprii copiii învață, prin joc, cum funcționează lumea oamenilor mari. Astfel, vocațiile, talentele și pasiunile celor mici pot fi observate de specialiști în educație pentru a descoperi din timp care ar putea fi domeniile în care vor excela. Un alt element inedit și unic al acestui oraș în miniatură este simulatorul de cutremure pentru public. Cu ajutorul lui, cei mici și nu numai învață cum să acționeze în situația unui cutremur. Simulatorul este compus din 2 spații la scară 1:1, o locuință și un spațiu comercial. Vizitatorii intră în spațiu și, printr-un sistem hidraulic, se simulează diverse intensități de cutremur.
BORO Communication: Cum va arăta arhitectura din România în perioada post pandemică?
Bogdan Neagu: Este posibil , ca din cauza unei inerții deprinse în ani de zile, aceasta perioadă pandemică să nu aibă niciun impact asupra proiectelor viitoare, deși consider ca ar trebui să ridice niște semne de întrebare. Cred ca programul care ar necesita o mai mare atenție și care este și cel mai prolific este cel reprezentat de imobilele colective cu apartamente. Aici ar trebui să se conștientizeze importanța relației locuință-natură /spațiul exterior, importanța zonei dedicată lucrului pentru birou , importanța echilibrului suprafețelor.
Ar trebui reconsiderată importanța balconului ca element care aparține locuirii și nu este doar un decor de fațadă. Un alt program care de asemenea necesită o reevaluare este cel al Mall-urilor deoarece fusese supraevaluat și supra implementat cu efectele adverse binecunoscute pentru viața urbană și tesutul urban. Ar fi bine ca această experiență pandemică să corecteze niște abordări deficitare în dezvoltarea urbană sau la nivel de program, abordări pe care majoritatea le acceptă ca normalitate. La nivel de autorizare sper ca acest exercițiu de două luni de interacțiune online să se materializeze cu un sistem informatic care să faciliteze relația cu autoritățile.
Interviul este parte a campaniei de comunicare dedicată noilor proiecte de arhitectură din România, la care își aduc contribuția arhitecți reprezentativi pentru spațiul construit. Mai multe aici.
Următoarele proiecte BORO Communication sunt Building Home 2020 Bucharest International Forum (proiecte rezidențiale) și DEVO 2020 International Forum of Large Developers (mari proiecte mixte, office, retail și industrial logistice).
Foto © NBC ARHITECT