Andrei Cocoloș este președintele Cooperativei Agricole Cilieni, cultivă legume în câmp și în spații protejate, dar se ocupă și de cultura mare. Pe 20 Noiembrie a participat în calitate de Speaker la cea de-a cincea ediție a Forumului Internațional al Marilor Fermieri – RALF.
„În legumicultură avem trei mari probleme: forța de muncă, capitalul și orientarea către supermarketuri a producătorilor. Am înființat cooperativa acum un an de zile. Mi-am făcut un plan de producție, am ridicat și un depozit, ne gândeam anul acesta să cumpărăm și o mașină cu frig să ducem la supermarketuri. Am trimis oferta noastră la majoritatea supermarketurilor și în momentul de față nu am primit niciun răspuns. Cooperativa are 7 membri fondatori.
Noi am vândut către comercianți, am vândut nefiscalizat efectiv. Dacă vindem nefiscalizat nu putem să luăm împrumut din bancă. În acest moment am undeva la 300.000 de salate pe cooperativă și nu știm unde o să le vindem pentru că sunt piețele închise. Le vindeam comercianților, dar dacă piețele sunt închise… ce fac?!
Dacă nu avem nicio susținere, niciun dialog cu supermarketurile suntem blocați. Doar să vindem către un depozit care furnizează supermarketurilor, astfel produsele nu ajung direct către consumatori, mai trec printr-o mână. Blocajul cred că creat și din cauza educației fermierilor. Trebuia de când am intrat în Uniunea Europeană să ne asociem, să devenim o forță. Numai uniți putem trece peste aceste impedimente, obstacole. Atât timp cât unul trage într- parte și altul în altă parte și nu avem un plan de producție chiar la nivel național, nu putem merge înainte.
În România la momentul actual se produc legume de calitate și într-o cantitate mare, dar avem acest impediment: accesul către supermarketuri este foarte restrâns. Am schițat ceva pe partea de procesare, produse tradiționale, fără adaos de chimicale, totul natural. Am câteva rețete de la mama mea moștenite și am putea să facem procesare tradițional. Dar problema cu care ne confruntăm este accesul la capital și fondurile europene care vor veni. Guvernul ar trebui să ne susțină. Dacă avem drepturi egale precum fermierii din occident să fie aplicate și la noi în țară.
Ar mai trebui controlat importul de legume din țările non-UE, care a devenit o mare problemă. Sunt zeci de mii de tone de legume care intră anual fără analiză. Țările non-UE nu sunt reglementate în ceea ce privește aplicarea pesticidelor. În anii trecuți nu s-a pus accentul pe sectorul legumicol, s-a pus accentul doar pe cultura mare.”
RALF 2020 – Forumul Internațional al Marilor Fermieri este un proiect realizat de BORO Communication, în parteneriat cu Corteva Agriscience, CEC Bank, FMC Agro România și Agricloud.