Florin Dănoaie a vorbit în cadrul întâlnirii online „Mari Viticultori – Xgrup Meetings Agriculture” despre podgoria sa cu 200 de hectare de viță de vie, din care 70 de hectare se află la Ciumbrud, iar 130 la Răhău. O bună parte din suprafață va intra în acest an pe rod, deci va fi un an cu provocări noi. În ciuda faptului că podgoria Ciumbrud datează din anii 1220, Florin descrie crama sa ca fiind una relativ tânără, activând pe piață de 10 ani.
Florin Dănoaie a vorbit și despre investițiile pe care le-a început acum 3 ani: „Am investit foarte mult în ultima perioadă pe partea de îmbuteliere. În acest an vom achiziționa echipamente pentru a diversifica produsele, ambalajele pentru că ne dorim să mergem și în alte direcții nu doar pe partea clasică de vin tradițional, vin în sticlă. Spre exemplu, noi am lansat deja o gamă de produse îmbuteliate în doză, dar avem și alte proiecte în derulare.
Am început în a doua parte a anului trecut construirea unui complex turistic viniviticol pentru că ne dorim să aducem mai multe persoane la Ciumbrud pentru a promova mai bine zona și tradițiile, cultivarea viței de vie și producția. Sperăm ca anul acesta să finalizăm acest complex turistic care practic ar încheia o parte din investițiile începute de acum 3 ani pe partea de viticultură, vinificație și turism.
Anul acesta încercăm să recuperăm o parte din pierderile de anul trecut în ceea ce privește vânzările. Noi eram specializați pe horeca și, la fel ca toți ceilalți producători de vin, am suferit foarte mult din cauza pandemiei și a închiderii acestui sector. Decomandată nici anul acesta nu se anunță a fi foarte bun pentru că ne confruntăm cu aceleași probleme. Județele în care noi eram foarte prezenți, precum: Alba, Cluj și Sibiu au restaurantele închise 2 zile, redeschise o zi, apoi iar se închid.
Viticultura nu are voie să sufere din acest punct de vedere, lucrările trebuie să meargă mai departe. Eu cred că va fi un an bun. Anul trecut a fost unul cu multe provocări, am avut și grindină de două ori. Anul acesta am ieșit bine din iarnă, via arată bine, cu lucrările suntem în grafic, deci suntem încrezători că va fi un an bun.”
„Mari Viticultori – Xgrup Meetings Agriculture” este un proiect al comunității marilor fermieri RALF, organizat de BORO Communication, în parteneriat cu Corteva Agriscience România, Netafim și Revista Ferma.