Urmăriți România Construiește pe Facebook și pe LinkedIN.
Adrian Vascu este senior partner VERIDIO și realizator al emisiunii TV “Veridice” de pe Digi24. A participat pe 15 septembrie în calitate de speaker în cadrul celei de-a doua ediții Building Home 2020 – International Good Living Forum.
“Sunt mai mult un participant la piața imobiliară din România, de mulți ani în domeniul evaluării și sigur că nu am fost atât de implicat cum sunt dezvoltatorii, dar nici atât de îndepărtat cum sunt oamenii obișnuiți. Proiectul “Veridice” de pe Digi24 a plecat de la dorința, pasiunea mea de a transmite niște lucruri care provin din experiența practică.
Voi vorbi despre această piață imobiliară spunând că trăim un început de nouă paradigmă odată cu această perioadă nouă din viața noastră și cred că lucrurile nu vor mai reveni niciodată la ce au fost. Nu spun că nu vor reveni la normal pentru că ne adaptăm la noua normalitate.
Aș spune că trecem de la conceptul biroul sau școala ca acasă, la noul concept care este casa ca biroul sau școala. Iar această poveste atrage după sine o mulțime de lucruri pe care eu cred că nu le știm.
Casele noi, în viitor vor avea un spațiu special amenajat pentru ca omul să poată lucra/învăța de acasă. Și cred că o parte din semnale din ce va însemna viitorul vor veni dinspre piață, dar o parte vor trebui inovate. Pentru că în România piața imobiliară a rămas la fel de netransparentă. Este o hală opacă în care oamenii se bat cap în cap pentru că nu sunt aprinse becurile.
Dezvoltatorii, desigur, cunosc ceea ce fac, dar dacă ne punem în postura celui care este afară, nu există încă în România răspuns la întrebarea “unde știu cu cât se vând apartamentele?”. Știu oferte destul de multe, dar nu știu prețul. Sper să se facă în anii următori ceva în această privință, așa cum România poate și-a dat seama că infrastructura rutieră a însemnat mult acum și poate este un moment să accelereze și să-și folosească resursele interne, așa cred eu că infrastructura pieței imobiliare din România ar fi momentul să pornească. Una dintre soluții ar fi toate informațiile acestea legate de prețuri să se găsească la autoritățile locale pentru că toate contractele de vânzare-cumpărare sunt înregistrate acolo. Cred că ar fi un moment în care fiecare autoritate locală să prezinte publicului, iar la Cluj este un asemenea exemplu, tot ce înseamnă prețuri.
Mai apare o întrebare: ce s-a întâmplat cu prețurile în această perioadă? Au crescut sau au scăzut? După părerea mea, din zona evaluării, am constatat că cele mai multe evaluări în România se fac de la ofertele de vânzare și nu de la tranzacții. În lumea normală o să vedeți tranzacțiile și știi cum cât s-a vândut. În România neștiind acest lucru desigur că se pornește de la oferte.
Odată ce nu cunoști ce se întâmplă în această zonă, ofertele au fost de fapt un surogat al tranzacției. Ce se întâmplă astăzi? Piața este plină de oferte. Dacă tu vorbești cu vânzătorii, vor spune că prețul este același. Dar uitați-vă puțin la volumul tranzacțiilor și comparați-l cu volumul tranzacțiilor de anul trecut, iar când ne uităm la oferte, ele au valoare din perspectiva prețului pe care îl transmit dacă îl coroborezi și cu câte tranzacții se fac.
Dumneavoastră dezvoltatorii știți mai bine comportamentul cumpărătorului. Eu văd pe o statistică pe care am făcut-o că în municipiul Cluj-Napoca, locuințele înregistrate la primărie ca fiind tranzacționate până în iulie și monitorizate săptămână de săptămână au fost la maxim 20% comparativ ca număr comparativ cu săptămâna similară din anul anterior. Eu cred că încă suntem într-o perioadă de tranziție, într-o zonă de anestezie, în care nu ne dăm seama foarte clar care va fi efectul.
Ce se va întâmpla cu casa viitorului? Îmi place foarte mult acest concept legat de calitatea locuirii care în mintea mea înseamnă calitatea vieții. Mulți dintre noi stând în case, ne-am uitat poate mai atent și ne-am dat seama că viața înseamnă mai mult decât o tehnologie superbă sau o clădire verde. Eu cred că mulți oameni vor vrea să-și găsească o oază la țară și mă aștept ca în viitor să fie asemenea proiecte în zone care nu au terenuri foarte scump, nu vor fi extrem de sofisticate, dar vor avea ce le trebuie. Și mai cred că, e posibil, ca oamenii să se uite spre zona de chirii gândindu-se că nu vor să investească într-un anumit loc pe termen lung. În schimb, s-ar putea să însemne pentru ei o mutare în viață instantanee în clipa în care ți-ai închiriat de exemplu, o casă și la munte și la mare. Pentru că nu mai poți să mergi în Grecia, Turcia sau în altă parte.
Prin urmare, subliniez că este un moment extrem de interesant în care toate ideile sunt binevenite. Nu știu dacă cineva are rețeta succesului pentru că trăim niște momente provocatoare și cred că asemenea evenimente ca cel de astăzi au rolul să mai aprindă lumina pe acest nou drum pe care mergem.”
Building Home 2020 – International Good Living Forum este un proiect realizat de BORO Communication, în parteneriat cu Arabesque, KONE, Rockwool, Alumil, Danfoss, Somaco, Knauf Insulation, Knauf Gips, Alukönigstahl, Skamol.
Foto © Adrian Vascu