Adrian Garofeanu, Knauf Insulation: În România, sectorul rezidențial are cea mai mare pondere a clădirilor care necesită renovare aprofundată

Inovația reprezintă una dintre direcțiile principale pe care mizează Knauf Insulation la nivel global, ce se reflectă, de asemenea, și pe piața din România.

 

Un exemplu în acest sens ar fi creșterea gradului de utilizare în producție a materialelor sustenabile,  reciclabile și a energiei nepoluante (obținute din surse regenerabile), precum și îmbunătățirea eficienței energetice și a amprentei ecologice asupra mediului. Produsele din vată minerală Knauf Insulation obținute cu ECOSE® Technology diferă la nivel de aspect și textură de alte tipuri de izolații datorită tehnologiei specifice de obținere a unui liant fără formaldehidă adăugată, din materii ușor regenerabile. Acest liant înlocuiește produsele chimice pe bază de petrol, folosite pe scară largă pentru alte produse de acest tip.

 

BORO Communication: Cum se traduce în costuri și eficiență operațională integrarea de materiale termoizolante în proiectele imobiliare?

Adrian Garofeanu: În România, sectorul rezidențial are cea mai mare pondere a clădirilor care necesită renovare aprofundată, fiind responsabil de cca. 81% din consumul de energie. Casele unifamiliale reprezintă 65% dintre aceste clădiri. Cert este că majoritatea sunt depășite din punct de vedere energetic și învechite, clasificate în categorii de energie „F” sau „G”.

  • Necesarul de energie al unei clădiri din clasa energetică „F” este de 500 – 600 kWh / mp / an.
  • Necesarul de energie al unei clădiri din clasa energetică „A” este de 100 – 125 kWh / mp / an.

Izolația termică a fațadei (pereții exteriori) este elementul cel mai scump din izolarea completă a unei case unifamiliale. Cu toate acestea, rezultă cele mai mari economii, deoarece 35-40% din energie se pierde prin pereții externi.

 

În urma unui studiu realizat în Ungaria în care s-a făcut o comparație între o casă unifamilială izolată cu una neizolată  din punct de vedere al eficienței termice, s-au constatat următoarele:

  • Cheltuielile cu încălzirea pot fi reduse chiar din prima lună a sezonului rece, acestea scăzând până la 40-50% în funcție de parametrii clădirii;
  • Au rezultat economii de aproximativ 50%, respectiv 380 EUR pe o perioada de 7 luni;
  • În conformitate cu măsurătorile noastre, casa neizolată a consumat în totalitate 2181,9 m3 de gaz în sezonul rece, în timp ce casa izolată a folosit doar 1196,1 m3, diferența dintre ele fiind de 985,8 m3 (în perioada de cercetare de 7 luni);
  • În total, clădirea izolată a consumat mai puțin de jumătate energie de încălzire în comparație cu clădirea neizolată.
* Datele colectate au fost evaluate de către membrii Universității de Tehnologie și Economie din Budapesta, Departamentul de Construcții.

Eficiența energetică a clădirilor înseamnă, pe lângă reducerea consumului de energie și a emisiilor de CO2, îmbunătățirea confortului și sănătății, cât și a productivității ocupanților clădirilor. Astfel, trebuie să se pună accent în primul rând pe reducerea consumului de energie prin eliminarea pierderilor de energie (renovarea clădirilor), precum și pe îmbunătățirea calității vieții.

De mai mulți ani, România nu are un program de finanțare dedicat renovării aprofundate a caselor unifamiliale, iar acest lucru trebuie să devină o prioritate pe termen scurt atât în cadrul Strategiei naționale de renovare a clădirilor cât şi în cadrul politicilor la nivel național în domeniile protecției mediului înconjurător şi schimbărilor climatice.

 

BORO Communication: Care segmente din piață generează cea mai mare cerere pentru materiale termoizolante?

Adrian Garofeanu: Principalele segmente de dezvoltare pentru Knauf Insulation sunt proiectele rezidențiale, cu un procentaj de circa 70%, unde se înregistrează o cerere mare de produse destinate izolării pereților exteriori (termosistem) și acoperișurilor înclinate (mansarde). Aproximativ 20% reprezintă proiectele non-rezidențiale, către care se livrează preponderent produse de izolare termică și fonică a fațadelor ventilate și pereților de compartimentare. Nu în ultimul rând, proiectele comerciale  ocupă 10% din total. 

 

Obiceiul de consum s-a schimbat în favoarea utilizării materialelor de izolație mai prietenoase cu mediul și mai eficiente pentru aplicațiile în care sunt utilizate, pentru un aport sporit de confort termic și acustic, cât și pentru siguranța în caz de incendiu. 

La o scară mai mare, în Uniunea Europeană, clădirile sunt responsabile de 40% din consumul de energie și 36% din toate emisiile de carbon. Cererea de renovare este în creștere, iar directivele Uniunii Europene impun crearea de noi măsuri în scopul creșterii eficienței energetice, concomitent cu acțiunile de combatere a schimbărilor climatice.

Knauf și Knauf Insulation sunt Parteneri Building Home 2020 – International Good Living Forum și DEVO 2020 – Forumul Internațional al Marilor Dezvoltatori.

Foto © BORO PR & COMMUNICATION și Knauf Insulation

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

BORO Newsletter

Dacă sunteți interesat de noutățile din cadrul evenimentelor/proiectelor noastre

vă rugăm să vă înscrieți aici.

Alte știri din categoria real estate

Vreau să particip

Vreau să devin Partener

Ene Gîrban

Director General, AGRO-IND COM, Buzău, +2000 ha
Fermier Invitat

Evenimentul RALF, care a reușit să unească mari fermieri români, a fost un real succes. S-au spus puncte de vedere foarte clare și totodată invitații au avut o prezență remarcabilă. Întregul eveniment a avut o ținută de gală.

Vlad Bontaș

Director, AGROCOV, Galați, +5500 ha
Fermier Invitat
Vreau în primul rând să vă mulțumesc pentru invitația acordată și să vă felicit pentru organizarea Forumului, una foarte bine structurată, atât în baza invitaților, cât și a subiectelor abordate. A fost o zi plină de acumulare de informații, sperăm noi folositoare, iar când ne-au permis pauzele am profitat pe partea de networking cunoscând alți colegi din țară și povestind unii altora cu ce ne lovim în fermele noastre și ce putem îmbunătăți.

Dr. Cristian Radu Jecan

Director Medical, Spitalul „Prof. Dr. Agrippa Ionescu”, București

Medic Invitat ROHO

„Mulțumesc organizatorilor pentru conceptul și formatul evenimentului Convenția Română a Spitalelor ROHO 2017. A fost o onoare și în același timp o experiență remarcabilă să onorez invitația primită. Conferința a oferit un cadru de întâlnire ideal pentru membrii echipelor de management din spitalele românești, prin asigurarea unui cadru propice de schimbare a informațiilor, de împărtășire a problemelor întâlnite în cadrul procesului de management spitalicesc și mai important, a soluțiilor găsite. Participarea specialiștilor și a profesioniștilor din sănătate din alte țări europene în cadrul ROHO, mai ales a celor din zonele învecinate cu România, a asigurat o diseminare largă a unor proiecte și soluții specifice implementate de aceștia, care pot constitui un model și pentru țara noastră.”

Dr. Elisabeta Raț

Manager, Spitalul Municipal Carei, Satu Mare

Manager Invitat ROHO

”Vă mulțumesc pentru faptul că și în acest an m-ați onorat cu invitația de a participa la acest eveniment. Din prezentările Speakerilor din sănătate, de la noi și din străinătate, am observat că preocuparea deosebită pentru asigurarea calității actului medical și siguranța pacienților câștigă tot mai mult teren în managementul spitalelor publice și private. Cred că, în activitatea zilnică din unitățile sanitare, protocoalele terapeutice și procedurile de lucru implementate, definesc bune practici de eliminare a riscurilor clinice, combaterea infecțiilor asociate asistenței medicale și nu în ultimul rând, o abordare corectă și eficientă a diagnosticării și a tratamentului pacienților.”

Petru Șușca

Manager, Spitalul Clinic Județean de Urgență, Cluj

Manager Invitat ROHO

„Convenția Română a Spitalelor se evidențiază în peisajul evenimentelor din România. Reunind profesioniști din domeniul medical, evenimentul devine un prilej de a împărtăși experiență, dar și o ocazie de a interacționa cu oameni cu preocupări similare. Am apreciat alegerea atentă a speakerilor. Cunoștințele acestora sunt de un real folos în munca zilnică și pentru rezolvarea unora dintre problemele cu care ne confruntăm. Calific ediția din 2016 a Convenției Române a Spitalelor drept un eveniment constructiv și de calitate.”

Dr. Alina-Bondoc

Director Medical, Medlife Titan, București

Medic Invitat ROHO

”Vă mulțumesc pentru invitatia la ROHO 2017 și mă bucur că am avut prilejul să particip și să ascult profesioniști din managementul medical, atât din România, cât și din străinătate. Consider că un asemenea eveniment pune România pe hartă, ca țară europeană, care oferă servicii de sănătate populației, la standarde de înaltă calitate. Este extrem de important schimbul de experiență și de viziune la nivel de management, pe care îl oferă un eveniment de acest tip, și nu în ultimul rând, posibilitatea de a cunoaște persoane-cheie din acest domeniu și de a lega relații profesionale de durată. Am apreciat în mod deosebit oportunitatea de a crește vizibilitatea sistemului medical privat în fața guvernanților, atât pe plan național, cât și internațional, prin promovarea unor organizații cum ar fi European Union of Private Hospitals (EUHP).”

Dr. Mircea Cinteză

Șeful Secției Cardiologie 1, Spitalul Universitar de Urgență București

Medic Invitat ROHO

„A fost impresionant interesul pentru Convenția Română a Spitalelor. Un mare număr de participanți au venit la București din întreaga țară. Temele dezbatute sunt importante pentru oricine este implicat în activitatea de management medical.”

Vlad Bontaș

Manager, AGROVOC, Galați, +5500 ha

Guest Farmer

First and foremost, I want to thank you for your invitation and to congratulate you on the organization of the Forum, which was very well structured, both in terms of the guests, as well as of the topics addressed. It was a day full of – we hope – useful information; when the breaks allowed it, we made the most of the networking part to become acquainted with other Romanian colleagues and to talk about the problems in our farms and what could be improved.

Ciprian Dogaru

Executive Manager, Hotel Ambient 4*, Brașov

FORO Guest

The quality of the services must be continuously improved, and this is done through regular trainings and last-minute information shared with the relevant departments. Maintenance of hotel spaces is also a priority, as good hotel services cannot compensate for unattended space and vice versa. A mix between the two components is ideal and leads to the success of the customer relationship. A hotel’s reputation is its business card. In the online environment, the grades given by the guests are the mirror of the activity of the hotel, and they can be improved by good management and communication with the client.

Bogdan Arsene

General Manager, Best Western Stil Hotel 4*, Bucharest

FORO Guest

The policy of the Best Western Stil hotel has a very important component of customer service. We care about our guests and are very attentive to the feedback they send us through various forms (directly at the hotel reception, in direct meetings with our staff, through the hotel feedback forms, through the pages of TripAdvisor, Booking, Facebook etc.). Feedback from our guests helps us to maintain the level of services and facilities we offer to a certain standard and to make improvements. In the last 2 years we have made significant investments in this regard.

Chef Ștefan Popescu

Executive Chef, Pullman Bucharest World Trade Center

FORO Guest 

Un restaurant este în sine o investiție complexă. Una dintre problemele actuale în acest domeniu este calitatea serviciilor, motiv pentru care este imperativ să investești în această direcție. Un restaurant poate rămâne „de top” doar menționând calitatea – de aceea acest concept trebuie înțeles în detaliu. Concurența crește în toate sectoarele, iar cea mai bună modalitate de a vă distinge de ceilalți este reputația pe care o construiți. Decizia de a folosi reputația ca instrument de construire a carierei diferă de la un sector la altul și depinde de obiectivul profesional. Cu toate acestea, a fi un profesionist cu vizibilitate devine un mijloc tot mai necesar de dezvoltare a carierei.

Proiect: Openville

Timisoara, Romania

IULIUS & ATTERBURY EUROPE

Openville este cel mai mare proiect de tip mixt din vestul României, aflat în plină dezvoltare în centrul Timişoarei, în proximitatea Iulius Mall. Acesta va fi principalul pol de business, retail şi entertainment din regiune şi va fi inaugurat în primăvara anului 2019, odată cu finalizarea primei etape. Openville va reprezenta o destinaţie cosmopolită de lifestyle, care va include: şapte clădiri de birouri, 450 de magazine, un parc de peste 55.000 mp, restaurante şi cafenele tematice, un nou concept de cinema, carusel pentru copii şi săli de evenimente. Valoarea investiţiei este de peste 220 de milioane de euro.

Presented by

Raluca-Munteanu-1
Raluca Munteanu
Business Development Manager IULIUS
Speaker DEVO 2018
Raluca-Munteanu-1
Raluca Munteanu
Business Development Manager IULIUS
Speaker DEVO 2018

Other Projects & Speakers