Inovația reprezintă una dintre direcțiile principale pe care mizează Knauf Insulation la nivel global, ce se reflectă, de asemenea, și pe piața din România.
Un exemplu în acest sens ar fi creșterea gradului de utilizare în producție a materialelor sustenabile, reciclabile și a energiei nepoluante (obținute din surse regenerabile), precum și îmbunătățirea eficienței energetice și a amprentei ecologice asupra mediului. Produsele din vată minerală Knauf Insulation obținute cu ECOSE® Technology diferă la nivel de aspect și textură de alte tipuri de izolații datorită tehnologiei specifice de obținere a unui liant fără formaldehidă adăugată, din materii ușor regenerabile. Acest liant înlocuiește produsele chimice pe bază de petrol, folosite pe scară largă pentru alte produse de acest tip.
BORO Communication: Cum se traduce în costuri și eficiență operațională integrarea de materiale termoizolante în proiectele imobiliare?
Adrian Garofeanu: În România, sectorul rezidențial are cea mai mare pondere a clădirilor care necesită renovare aprofundată, fiind responsabil de cca. 81% din consumul de energie. Casele unifamiliale reprezintă 65% dintre aceste clădiri. Cert este că majoritatea sunt depășite din punct de vedere energetic și învechite, clasificate în categorii de energie „F” sau „G”.
- Necesarul de energie al unei clădiri din clasa energetică „F” este de 500 – 600 kWh / mp / an.
- Necesarul de energie al unei clădiri din clasa energetică „A” este de 100 – 125 kWh / mp / an.
Izolația termică a fațadei (pereții exteriori) este elementul cel mai scump din izolarea completă a unei case unifamiliale. Cu toate acestea, rezultă cele mai mari economii, deoarece 35-40% din energie se pierde prin pereții externi.
În urma unui studiu realizat în Ungaria în care s-a făcut o comparație între o casă unifamilială izolată cu una neizolată din punct de vedere al eficienței termice, s-au constatat următoarele:
- Cheltuielile cu încălzirea pot fi reduse chiar din prima lună a sezonului rece, acestea scăzând până la 40-50% în funcție de parametrii clădirii;
- Au rezultat economii de aproximativ 50%, respectiv 380 EUR pe o perioada de 7 luni;
- În conformitate cu măsurătorile noastre, casa neizolată a consumat în totalitate 2181,9 m3 de gaz în sezonul rece, în timp ce casa izolată a folosit doar 1196,1 m3, diferența dintre ele fiind de 985,8 m3 (în perioada de cercetare de 7 luni);
- În total, clădirea izolată a consumat mai puțin de jumătate energie de încălzire în comparație cu clădirea neizolată.
* Datele colectate au fost evaluate de către membrii Universității de Tehnologie și Economie din Budapesta, Departamentul de Construcții.
Eficiența energetică a clădirilor înseamnă, pe lângă reducerea consumului de energie și a emisiilor de CO2, îmbunătățirea confortului și sănătății, cât și a productivității ocupanților clădirilor. Astfel, trebuie să se pună accent în primul rând pe reducerea consumului de energie prin eliminarea pierderilor de energie (renovarea clădirilor), precum și pe îmbunătățirea calității vieții.
De mai mulți ani, România nu are un program de finanțare dedicat renovării aprofundate a caselor unifamiliale, iar acest lucru trebuie să devină o prioritate pe termen scurt atât în cadrul Strategiei naționale de renovare a clădirilor cât şi în cadrul politicilor la nivel național în domeniile protecției mediului înconjurător şi schimbărilor climatice.
BORO Communication: Care segmente din piață generează cea mai mare cerere pentru materiale termoizolante?
Adrian Garofeanu: Principalele segmente de dezvoltare pentru Knauf Insulation sunt proiectele rezidențiale, cu un procentaj de circa 70%, unde se înregistrează o cerere mare de produse destinate izolării pereților exteriori (termosistem) și acoperișurilor înclinate (mansarde). Aproximativ 20% reprezintă proiectele non-rezidențiale, către care se livrează preponderent produse de izolare termică și fonică a fațadelor ventilate și pereților de compartimentare. Nu în ultimul rând, proiectele comerciale ocupă 10% din total.
Obiceiul de consum s-a schimbat în favoarea utilizării materialelor de izolație mai prietenoase cu mediul și mai eficiente pentru aplicațiile în care sunt utilizate, pentru un aport sporit de confort termic și acustic, cât și pentru siguranța în caz de incendiu.
La o scară mai mare, în Uniunea Europeană, clădirile sunt responsabile de 40% din consumul de energie și 36% din toate emisiile de carbon. Cererea de renovare este în creștere, iar directivele Uniunii Europene impun crearea de noi măsuri în scopul creșterii eficienței energetice, concomitent cu acțiunile de combatere a schimbărilor climatice.

Knauf și Knauf Insulation sunt Parteneri Building Home 2020 – International Good Living Forum și DEVO 2020 – Forumul Internațional al Marilor Dezvoltatori.
Foto © BORO PR & COMMUNICATION și Knauf Insulation