Adrian Craioveanu este Marketing Director în cadrul DAAS. Pe data de 2 octombrie a participat în calitate de speaker și Professional Partner în cadrul celei de-a treia ediții a FORO International Forum for Reputation in Hospitality.
„Pe parcursul istoriei noastre și al dezvoltării pe piața din România, am mers pe ideea de a fi parteneri pentru industria HoReCa și pentru clienții cu care colaborăm. Această idee de parteneriat s-a accentuat și mai mult în această perioadă dificilă, motivul fiind evident: dacă industria HoReCa nu funcționează cum trebuie, nici furnizorii pentru industria HoReCa nu merg pentru că dispare obiectul muncii. Și atunci am încercat să vedem cum putem ajuta, ce putem face? Am gândit tot felul de soluții, atât soluții generale, cu tot felul de facilități pe care le putem oferi, plus am încercat punct cu punct pe toți clienții să-i ajutăm. Ca de exemplu, avem clienți care au deschis lanțuri de cafenele în mall-uri și care au fost închiși în perioada de lockdown și au rămas cu bani de plătit – în acest sens, am făcut aranjamente financiare, am reeșalonat, ne-am dus la bancă de unde am obținut niște linii de credit. Am încercat să arătăm că suntem și noi acolo, am încercat să ajutăm și în mod clar ne dorim ca lucrurile să meargă mai bine.
Am reușit să menținem toată structura firmei, mai mult decât atât, în perioada de lockdown, echipa noastră tehnică a funcționat 100%. Am avut solicitări din partea clienților care veneau și ne spuneau că “dacă tot am închis, vreau să fac o revizie, vreau să fac modificări”. În acest sens, noi am încercat să fim acolo și să-i sprijinim.
Educația, instruirea și școlarizarea permanentă pe aceste echipamente este foarte importantă pentru reputația în ospitalitate. Compania DAAS s-a format în 1993 când actualul director general al firmei era încă student la politehnică, iar împreună cu un asociat au închiriat un spațiu și au început să vândă înghețată. După care, ușor ușor s-a trecut la distribuția de mașini de înghețată, iar ulterior am intrat în domeniul HoReCa, iar în 1995 am reușit să facem prima bucătărie echipată profesional. Treptat firma s-a dezvoltat, în 2003 am început să lucrăm cu marii retaileri pe partea de refrigerare comercială, fiind un an extrem de important pentru industria de retail în România. Iar în 2019 am fost integrați în EPTA Group care până atunci a fost principalul nostru furnizor pe partea de echipamente de refrigerare. EPTA este furnizorul numărul doi în lume pe refrigerare comercială cu o cifră de afaceri de 1 miliard de euro. Scopul este ca în 2023 să devenim numărul 1.
Despre noi ca firma am ajuns anul trecut la 30 de milioane de euro cifră de afaceri pe care o realizăm cu 220 de angajați. Practic, după cum vă spuneam, oferim servicii în industria HoReCa, în industria de refrigerare comercială, avem departament de concept design și arhitectură, oferim mobilier pentru partea de shop fitting în orice tip de spațiu comercial, inclusiv consultanță, generăm proiecte avizate de către orice autoritate oficială din România. Avem un serviciu de monitorizare 24/7 și pot să vă spun că la ora actuală avem în monitorizare aproape 800 de magazine, nu numai din România. Deci am reușit cu serviciul nostru să preluăm în monitorizare magazine din Italia și Spania.
Avem operațiuni externe: am reușit mai puțin anul acesta din cauza situației actuale, dar executăm montaje cu echipele noastre tehnice în mai multe țări din Europa, avem operațiuni inclusiv în Africa de Vest. În ceea ce privește România, avem o acoperire teritorială la nivelul întregii țări, colaborând cu foarte mulți clienți în cei peste 25 de ani de activitate.
Referitor la tehnologii noi în partea de echipamente de bucătărie, mai mult sau mai puțin, echipamentele sunt cam aceleași. Apar periodic altele noi, apar tot felul de lucruri care sunt gândite pe mai multe direcții, dar nu cu aceeași viteză ca în alte industrii. Prima direcție a acestora ar fi să ne îndreptăm spre o tehnologie verde, a doua ar fi să creăm pentru client premisele pentru a face economii substanțiale de energie și chiar de forță de muncă și a treia direcție, de a face viața cât mai ușoară oamenilor din bucătărie. Aceste echipamente sunt gândite pentru a fi folosite de oricine, astfel încât fluctuația de personal să aibă un impact cât mai mic pe zona de gătit.
Spre exemplu, avem un echipament care este controlat de o tabletă cu conexiune la internet pe care îl putem pune într-o bucătărie și care poate fi folosit 24 din 24 fără a fi supravegheat.”
FORO 2020 – International Forum for Reputation in Hospitality este un proiect realizat de BORO Communication, în parteneriat cu DAAS, KONE și SDS.
Foto © Adrian Craioveanu